18 Kasım 2004 22:00

Seçimi boykot çağrısı

Felluce'deki Amerikan vahşeti, çok sayıda Iraklı dini ve siyasi grup için bardağı taşıran son damla oldu. 47 parti ve örgüt, ocak ayındaki seçimlerin boykot edilmesi çağrısı yaptı.

Paylaş
Amerikan işgal güçleri ve Bağdat hükümetinin Felluce'de giriştiği kanlı katliam, ülkedeki birçok siyasi ve dini grup için "bardağı taşıran son damla" oldu. 47 siyasi parti ve dini örgüt, işgalcilerin ocak ayında yapmayı planladığı "genel seçimleri" boykot çağrısı yaptı. 47 kuruluşun ortak açıklamasında, boykot çağrısına sebep olarak, "ABD ve Bağdat hükümetinin Necef, Kerbela, Samarra, Sadr Mahallesi, Azamiye ve özellikle Felluce'de soykırıma kadar varan katliamları" gösterildi. Açıklamada, "İşlenen bu suçlar, işgal güçlerinin kontrolü altındaki siyasi sürece katılmamızı engelliyor" denildi. Belgeye imza atan grupların çoğu Sünni olmakla birlikte; en az 8 Şii ve bir Hıristiyan partisi imzacılar arasında. En önemli imzacı kuruluş ise, Sünni bir örgüt olan Müslüman Din Adamları Komitesi.

İkinci çağrı Benzer bir boykot çağrısı ise, Irak Ulusal Kuruluş Kongresi'nden geldi. Kongre'den yapılan açıklamada, "Bu seçimler halkın iradesini ve bağımsızlık, egemenlik gibi haklı taleplerini yansıtmayacaktır. Bu durum ve Felluce'deki vahşi katliamlar, işgal altında siyasi sürece katılımı kategorik olarak engellemektedir. Halka karşı rutin olarak suç işlenen bir ortamda, nasıl bir diyalog ve siyasi süreç yürütülebilir?" denildi. Açıklamada Müslüman Din Adamları Komitesi'nin yanı sıra Arap Milliyetçi Akımı, İmam Halisi Üniversitesi, Demokratik Reform Partisi, Birleşik Yurtsever Hareket, Irak Türkmen Cephesi, Irak Hıristiyan Demokratik Partisi, İslami Blok, Seyid Ayetullah Ahmed el Hasani, Ayetullah Kasım el Tai, Iraklı Hukukçular Birliği, İnsan Hakları Yüksek Komisyonu ve Irak Kadın Derneği'nin imzası bulunuyor.

Kerkük'te seçim ertelendi Bu arada, Irak'ın kuzeyindeki Kerkük'te, ocak ayında yapılacak seçimlerin ertelenceği açıklandı. Kürdistan Yurtsever Birliği (KYB) lideri Celal Talabani ve Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) lideri Mesut Barzani'nin, Kerkük'e Kürt nüfusun yerleştirilmesi ile ilgili konuların çözümlenmesine değin, Ocak'ta planlanan belediye seçimlerinin ertelenmesi gerektiği üzerinde mutabakata vardıkları açıklandı. Talabani'nin sözcüsü Azad Cindiani yaptığı açıklamada, iki liderin, geçici anayasanın 58'inci maddesinin gerekleri yerine getirilinceye değin, Kerkük'te seçim yapılmaması gerektiği görüşünde birleştiklerini söyledi. Bu madde, Saddam Hüseyin döneminde evlerinden olan Kürtlerin geri dönüşünün sağlanmasını ve kendilerine tazminat ödenmesini öngörüyor.

Bağdat'ta eylem Diğer yandan, başkent Bağdat'ta sokaklara dökülen 5000'e yakın Iraklı, ABD ordusu tarafından tutuklanan 7 Şii'nin serbest bırakılmasını istedi. Bir Şii lideri, bu kişilerin neden tutuklandığı hakkında hiçbir açıklama yapılmadığını belirtti. Irak Ulusal Konseyi de, ABD'den, tutukladığı Konsey Başkan yardımcısı ve Irak İslam Partisi üst düzey yetkilisi Nasır Ayaef'i serbest bırakmasını istedi. Konsey'den yapılan açıklamada, partisi hükümetten çekilen Ayaef'in serbest bırakılması ve bu konunun, yasal tutum belirleyecek olan konseye devredilmesi istendi. Sünni ağırlıklı olan Irak İslam Partisi, geçen hafta ABD'nin Felluce operasyonunu protesto etmek için hükümetten çekilmişti.

ÖNCEKİ HABER

Aman "mırra"ya dikkat!

SONRAKİ HABER

Paris niyeti bozdu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...