07 Mart 2011 12:51

‘Respekt vor und für die Kunst’*

Başbakan Erdoğan’ın “ucube” olarak tanımladığı ve ardından yıkım kararı verilen Kars’taki “İnsanlık Anıtı”na ve anıtın yaratıcısı Heykel Sanatçısı Mehmet Aksoy’a Berlin’den bir destek daha geldi. Berlin’de yakından tanınan Mehmet Aksoy için, Schlesisches Tor’da bulunan heykeller parkında bir etkin

‘Respekt vor und für die Kunst’*
Paylaş
Hüseyin Deniz

Dağıtılan bildiri ve broşürlerde, Başbakan Erdoğan’ın İnsanlık Anıtı için “ucube” tanımlaması eleştirilirken, heykelin seçim ya da milliyetçi duygulara kurban edilmemesi istendi. Eylem sırasında Ermenice bir halk ezgisi olan ve Türkçeye “Sarı Gelin” olarak çevrilen “Dağlı gelin” de söylendi.

GÖÇ YOLUNDA....

Aksoy’un yaptığı heykeller, göçün insanda yarattığı boşluğa gönderme yapıyor. Gerçekten de oldukça etkileyici... Nâzım Hikmet’in bir şiirinin de yer aldığı heykeller grubu, dünyanın başka yerlerinden gelen sanatçıların yaptığı heykeller ile bir bütünlük oluşturuyor. “Auslânder in Berlin (Berlin’deki yabancılar)” teması çerçevesinde yapılan bu heykellerin verdiği mesaj, göçün ve yabancı olmanın “dayanılmaz ağırlığı”na dair.

Farklı ülke ve kimliklere sahip sanatçıların imzasını taşıyan heykeller, bir yolla birbirine bağlanmış. Doğrusu “Göç yolu” demek belki daha yerinde olur. Yol, yerde yatan bir kadın ve erkek arasında başlayıp, bir zamanlar Doğu ile Batı Almanya arasındaki sınır yeri olan Kreuzberg-Fredericschain arasındaki nehrin başında bulunan ve duvar ile boş bir bina izlenimi veren heykeller ile son buluyor. Nehrin öbür tarafında ise hâlâ bir anıt olarak bırakılan Berlin Duvarı yükseliyor.  Göç yolunun uzunluğu yaklaşık 200 metre. Göç yolunu, iki kara yolu bölüyor. Üstten ise tren geçiyor. Yolun sonunda ise bir nehir var. Hepsi bir birini tamamlıyor.

Heykellerin arasındaki iki yönlü araç yolu aslında hem göç yolundaki yolları anlatıyor, hem de göçün kesintilerini ve zorluklarını... Üstteki tren yolu ise göç edenleri Almanya’ya ya da Berlin’e ulaştıran yol ve araç olarak hafızada tazeleniyor. Türkiyelilerin Berlin’e ilk ayak bastıkları ve barındıkları yer olan Görtlizger Strase buradan 15 dakika uzaklıkta. Heykellerin, Doğu ve Batı Almanya sınırında yapılması ise göç edenlerin ve mültecilerin ilk ve bugüne kadar ki ikametlerinin ağırlıklı adresinin ifade ediyor. Yolunuz Berlin’e düşerse göçü¸ ifade eden bu heykelleri ve onların yer aldığı bu yolu görmeden gitmeyiniz. (Berlin/EVRENSEL)


*Sanata Saygı!

ÖNCEKİ HABER

Sıradaki domino Suriye mi?

SONRAKİ HABER

Her şeye rağmen mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...