17 Kasım 2004 22:00

NATO ve İsrail el ele

Türkiye'nin de üyesi olduğu, ABD önderliğindeki saldırı ittifakı NATO, "tarihi" bir adım daha attı. "Terörle mücadele" gererkçesiyle faaliyet alanını "bütün dünya" olarak ilan eden askeri ittifak, ilk kez İsrail ordusuna işbirliği teklifinde bulundu.

Paylaş
Türkiye'nin de üyesi olduğu, ABD önderliğindeki saldırı ittifakı NATO, "tarihi" bir adım daha attı. "Terörle mücadele" gererkçesiyle faaliyet alanını "bütün dünya" olarak ilan eden askeri ittifak, ilk kez İsrail ordusuna işbirliği teklifinde bulundu. Teklife göre İsrail ordusu; NATO liderliğindeki uluslararası askeri tatbikatlara katılacak ve Doğu Akdeniz'deki "anti-terör" devriyelerine destek verecek. Gelişmeler, ABD'nin NATO'yu Büyük Ortadoğu Projesi (BOP) kapsamında kullanmak istediğini doğruluyor.

Filistin'e girebilecekler Haaretz gazetesinin haberine göre NATO, İsrail'in Gazze Şeridi'nden çekilme planını hayata geçirmesi halinde, bölgeye askeri birlik de gönderebilecek. Filistin Yönetimi ve İsrail'in NATO'dan "yardım" istemesi halinde, İttifak askerleri tarihte ilk kez Ortadoğu'ya konuşlanmış olacaklar. NATO kuvvetleri, Gazze Şeridi'nde "güvenliği" tesis etmek gerekçesiyle bulunacak. NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer, Financial Times gazetesine yaptığı açıklamada, böyle bir konuşlandırmaya sıcak baktığını gizlemedi.

İsrail'le ilk zirve Dün Brüksel'de düzenlenen NATO askeri kanat zirvesine, ilk kez İsrail ordusundan bir temsilci katıldı. NATO üyesi olan veya İttifak ile işbirliği yapan 26 ülkenin Genelkurmay Başkanları'nın katıldığı toplantıya, İsrail'den operasyonlar şefi Orgeneral Yisrael Ziv katıldı. Ziv, son anda, Genelkurmay Başkanı Moşe Yaalon'un yerini aldı. NATO, BOP kapsamında "Akdeniz Diyaloğu" ülkeleri ile ilişkilerini geliştirmek istiyor. Bu ülkeler İsrail, Mısır, Ürdün, Tunus, Cezayir, Fas ve Moritanya. Gündemde, bu ülkelerin ortak askeri tatbikatlar yürütmesi ve "terörle mücadele" alanında daha sıkı işbirliği yapması var. İsrail ordusu ile ortak tatbikatlar yapılması da, bu politikanın parçası.

Diplomasi cephesi NATO'nun İsrail ordusuna 7 ayrı tatbikata katılması için teklif yaptığı öğrenildi. Bunlar arasında, haziran ayında Ukrayna'da yapılacak olan eğitim manevraları da bulunuyor. Ancak NATO-İsrail işbirliği, askeri alanla sınırlı değil. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, diğer Akdeniz Diyaloğu ülkeleriyle birlikte, önümüzdeki ay Brüksel'de yapılacak olan NATO Dışişleri Bakanları Konseyi toplantısına davet edildi.

Katliam timi iddiası Öte yandan, "örtülü" bir Siyonist birliğin, Filistinli siyasi liderleri öldürmek üzere Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ne girdiği öne sürüldü. İran kaynaklı iddiaya göre; ırkçı-şeriatçı Yahudi yerleşimcileriyle bağlantısı olan bu grubun Filistin'deki operasyonları, doğrudan MOSSAD şefi Meir Dagan tarafından yönetiliyor. Özel eğitimli birliğin amacının Filistin'de seçimlerin yapılmasını engellemek ve öne çıkan Filistinli siyasetçileri katletmek olduğu öne sürüldü. İran kaynakları, Filistin Kurtuluş Örgütü'nün (FKÖ) yeni lideri olan Mahmud Abbas'a yönelik silahlı saldırının da bu grubun işi olduğunu yazdılar. Gazze'de düzenlenen söz konusu saldırıda iki Filistinli ölmüştü.

Ölüm listesi Tehran Times gazetesi, kontrgerilla faaliyeti yürüten bu birliğin hedefleri arasında FKÖ Siyasi Departman Şefi Faruk el Kuddumi, Hamas Sözcüsü Muhammed el Hendi, siyasetçi Kasım Abdülsettar, Filistin Meclisi Sözcüsü Ruhi Fatuh, Dışişleri Bakanı Nebil Şaat, Başbakan Ahmed Kurey ve eski çalışma bakanı Mustafa Barguti'nin bulunduğunu yazdı.

ÖNCEKİ HABER

Asker göndermekten de beter

SONRAKİ HABER

Felluce'de 800 sivil katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...