16 Kasım 2004 22:00

CHP'de Çevre Sokak düellosu

CHP Genel Merkezi'nin bulunduğu Çevre Sokak, dün basın toplantısı düellosuna sahne oldu. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, CHP Genel Merkezi'nde belgelerle birlikte Sarıgül'ün "yolsuzluk, rüşvet ve haksız kazanç" olaylarına karıştığını iddia etti.

Paylaş
CHP'li Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ün CHP liderliğine soyunmasıyla başlayan Baykal-Sarıgül çekişmesi dün CHP Genel Merkezi'nin bulunduğu Çevre Sokak'ta basın önünde bir düelloya dönüştü. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, Sarıgül'ü "yolsuzluk, rüşvet ve haksız kazanç" olaylarına karışmakla suçlarken, Sarıgül'ün Sav'ın açıklamasından 1 saat sonra yine Çevre Sokak'ta bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde hakkındaki iddiaları yalanladı. Sav, dün saat 11.00'de CHP Genel Merkezi'nde düzenlediği basın toplantısında 3 CHP'li milletvekilinden oluşan komisyon tarafından hazırlanan ve CHP MYK'sınca da onaylanan Mustafa Sarıgül'e ilişkin raporu kamuoyuna açıkladı. Sav, 3 CHP'li milletvekilinin konuya ilişkin yaptığı incelemenin sonuçlarının "hiç iç açıcı olmadığını" ifade etti. Garanti İş Merkezi'ndeki 7 kaçak katla ilgili olarak Yapı Kullanma İzin Belgesi alınamayınca Mustafa Sarıgül'e ile diyaloğu çok iyi olan Nurettin Tarkan Baykara'nın bulunduğunu ve "Sarıgül'ün bilgisi dahilinde" Belediye Başkan Yardımcısı Osman Aslan'ın belgeyi imzalanmasının sağlandığını öne süren Sav, "Bu imzaların bedeli de 300 bin dolarlık rüşvet olmuştur" dedi. Parti içi komisyonun ulaştığı rüşvet belgelerini de gösteren Sav, Belediye Başkan Vekili Rauf Akçay'ın iş sahibinin yakını Çetin Uğur'dan "Borç" adı altında 300 bin dolar aldığını, karşılığında da izin belgesini verdiğini iddia etti. Sav, aynı gün 300 bin doların 250 bin dolarının aynı yöntemle aracı Nurettin Tarkan Baykara'ya verildiğini belirtti. Sav, Mustafa Sarıgül'ün rüşvet işlerinde Başkan Yardımcısı Osman Aslan'ı aracı olarak kullandığının Mithat Yıldız adlı mafya ilişkili kişinin ses kayıt cihazındaki metinde yazılı olduğunu ifade etti. Sav, "Bu kasette Mustafa Sarıgül'ün rüşvet rakamını belirlediği, paraları Osman Aslan'ın aldığı açıkça iddia edilmektedir" dedi.

'Bu olanlara göz yummayız' Sav, "CHP'nin Şişli Belediyesi'nin başında ve içinde Mustafa Sarıgül'ün olduğu yolsuzluklara, kanunsuzluklara, mafya ilişkilerine, rüşvetlere ses çıkarmaması beklenemez. Olaya ilgili mercilerin ve Savcılığın el koyması, CHP'nin konunun üzerine gitmesini engellemez" dedi. Sav, Sarıgül hakkında gerekli işlemin yapıldığını ve Sarıgül'ün tedbirli olarak kesin ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevkedildiğini bildirdi. Sav, Kurul'un 2 ay içinde nihai kararını vereceğini, bu süre zarfında Sarıgül'ün hiçbir parti faaliyetine katılamayacağını söyledi. Sav gazetecilerin soruları üzerine ellerindeki belgeleri ilgili makamlara ileteceklerini bildirdi. Sav'ın "Sarıgül hakkında başlatılan inceleme ile Sarıgül'ün CHP liderliğine oynaması arasında bir ilişki olmadığını savundu.

Baykal'a çağrı Sav'dan yaklaşık bir saat sonra, CHP ile aynı sokakta bulunan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nde basının karşısına çıkan Sarıgül de, Deniz Baykal'ın kendisiyle ilgili bir zamanlar "Türkiye'nin yıldızı, gurur kaynağı ve partinin en başarılı belediye başkanı" sözlerini hatırlatarak, şimdi kendisiyle ilgili CHP yönetiminin bir komisyon kurmasını üzüntü ile karşıladığını dile getirdi. Sarıgül, "eğer partimizin bayrağını yükseltmek için Türkiye'nin dört bir tarafını dolaşmasaydım, bu komisyon kurulacak mıydı?" diye sorarak, kendisiyle ilgili bir linç operasyonuna girişildiğini söyledi. Halkın değişim ve yenileşme isteğinin artık CHP'nin de kapısına dayandığını dile getiren Sarıgül, CHP yönetimine seslenerek, "artık korkunun ecele faydası yok" dedi. Sarıgül, CHP'yi halkla itibar ve gönül bağı kopmuş bir anlayış olarak değerlendirirken, asıl sorunun halkın bugünkü CHP yönetiminden desteğini çekmiş olması olduğunu belirtti. Sarıgül, kendisine atılan çamurların halktan döneceğini savundu. Sarıgül, CHP'nin bugüne kadar iktidar partisi olmamasını ve bir başbakan çıkaramamasını eleştirerek, CHP genel başkanının başbakan olana kadar mücadelesinin devam edeceğini dile getirdi. Sarıgül, Deniz Baykal ne kadar şerefli ise kendisinin daha fazla şerefli olduğunu ifade ederek, Merkez Yönetim Kurulu üyesi Eşref Erdem ile ilgili Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük tazminat davasını açacağını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Mayın bilmecesi!

SONRAKİ HABER

Eğitim dershanelere teslim

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...