16 Kasım 2004 22:00

Mayın bilmecesi!

TSK mayınları temizlemekten vazgeçip aldığı parayı iade edince hükümet firma arayışına çıktı. Ancak hükümetin 50 milyon dolar ayırdığı mayın temizleme işi için firmalar 700 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında fiyat istiyor.

Paylaş
Bölge illerinde her gün yeni ölüm ve yaralanmalara neden olan mayınların sökümü, tam bir bilmeceye dönüştü. Suriye sınırındaki mayınları gösteren haritanın kaybolduğu yönündeki iddialardan sonra şimdi de, "asker" ve "bütçe krizi" yaşanıyor. AKP Mardin Milletvekili Nihat Eri, Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) mayınları temizlemek için çalışmalara başladığını, ancak daha sonra bundan vazgeçtiğini söyledi. Eri, "Ne olduysa TSK, mayınları temizlemek için aldığı parayı bir yazıyla iade etti" dedi. Eri, TSK'ın mayınların sökümü sırasında meydana gelecebilecek olası kazaları göz önünde bulundurarak bundan vazgeçmiş olabileceğini söyledi. Eri'ye göre bu haklı bir neden.

Asker sıcak bakmıyor Ancak bazı kaynaklar, son dönemlerde başlayan operasyon ve çatışmalardan dolayı askerin mayınların sökümünden vazgeçtiğini iddia ediyor. TSK'nın vazgeçmesinin ardından mayınları sökmek için özel sektörle görüşüldüğünü ancak ortaya 700 milyon dolar ile 2 milyar dolar arasında bir fiyat çıktığını belirten AKP Milletvekili Eri, hükümetin mayın sökme işine ayırdığı paranın ise 50 milyon dolar civarında olduğuna dikkat çekti. Eri, "Evdeki hesap çarşıya uymadı. Şimdi durum öyle bekliyor" diye konuştu.

Ottowa sözleşmesi ne diyor? Suriye sınırı dışında, Diyarbakır, Tunceli, Hakkâri, Mardin, Ağrı, Siirt ve Bingöl'de döşeli çok sayıda mayın bulunuyor. Mayınları yasaklayan Ottowa Sözleşmesi'ne 12 Mart 2003 tarihinde imza atan Türkiye, aradan bir yıldan fazla zaman geçmesine rağmen henüz somut bir adım atmış değil. Ottowa sözleşmesi, her türlü mayının yapılmasını, üretilmesini, kullanımını ve devredilmesini yasaklıyor. Sözleşmeye göre Türkiye, altı ay içinde elindeki tüm mayınların cinslerini, miktarını ve seri numaralarını açıklamak zorunda. Sözleşmeye göre, Türkiye 10 yıl içinde döşeli bulunan bütün mayınları temizlemesi gerekiyor.


RAKAMLARLA MAYIN
  • Türkiye'de toprağa döşeli 900 bin 34 adet mayın var.
  • Mayın ve patlamamış askeri mühimmat nedeniyle, son 13 yılda 990 kişi yaşamını yitirdi, 1175 kişi de yaralandı. Her üç günde bir, 1 kişi ya yaşamını yitiriyor, ya da sakatlanıyor.
  • Bir mayının ömrü, insan ömründen daha uzun. Bir mayın 75 yıl aktif olarak kalabiliyor.
  • Bir mayının maliyeti yaklaşık 2 milyon lira ve 1 saat içinde yerleştirilebiliyor.
  • Temizlenmesinin maliyeti ise 600 milyon lira ve bunun için 100 saatten fazla zaman gerekiyor.


    YANIT BEKLEYEN SORULAR?
  • Anti-personel karamayını döşenen yerler ve buralardaki mayın sayısı ne kadar?
  • Stoklarda ne kadar mayın bulunuyor?
  • Sivillerin mayınlardan korunması için ne tür önlemler alındı?
  • Bütçede bu sorun için ne kadar pay ayrıldı?

  • Mayın patlamaları sonucu mağdur olanlara ne tür yardım yapıldı?

  • ÖNCEKİ HABER

    Jaguar'ın takımı Red Bull'un

    SONRAKİ HABER

    CHP'de Çevre Sokak düellosu

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa