16 Kasım 2004 22:00

CIA'da neo-muhafazakâr operasyonu

Bush yönetimi, istihbarat örgütü CIA içinde de 'ılımlı' kanadı temizlemeye girişti. Örgütte istifalar ardarda geliyor.

Paylaş
ABD Başkanı Bush, CIA içinde bir temizlik operasyonu başlattı. Bush'un emri ile CIA içindeki 'yönetim ile uyumsuz kişiler' tasfiye ediliyor. Son olarak iki üst düzey yetkili daha istifa etti. İstifa edenler CIA'in dış operasyonlardan sorumlu harekat başkan yardımcısı Stephen Kappes ve yardımcısı Michael Sulick. Kurum içindeki rahatsızlığın, başkanlıktan istifa eden George Tenet'tan boşalan koltuğa Porter Goss'un getirilmesiyle arttığı belirtiliyor. Goss'un göreve başlamasına kadar CIA'in başkan vekilliğini yürüten John McLaughlin de cuma günü emekliliğini istemişti.

Bush'un emriyle McLaughlin, Goss'un dışardan getirdiği yardımcılarının kurumdaki eski isimlerle sorun çıkarması yüzünden yeni istifalar olacağı uyarısında da bulunmuştu. İstifaların bizzat Bush'un emriyle yapılan bir temizlik operasyonu niteliği taşıdığı belirtiliyor. Cumhuriyetçi Parti'nin üst düzey isimlerinden Senatör John McCain ise, özellikle seçim kampanyası döneminde CIA'den bazı üst düzey isimlerin, Bush'un seçilmesine karşı, Demokrat Parti başkan adayı John Kerry'nin işine yarayacak pek çok bilgiyi medyaya sızdırdığını ileri sürdü. McCain, 'Bush yönetimiyle uyum içinde çalışmayan CIA içindeki bu kişilerin tasfiye edilmesinin normal olacağını' söyledi. İstifaların devam etmesi bekleniyor.

MOSSAD'da kriz Bu arada İsrail gizli servisi MOSSAD'da, 2 yıl önce Başbakan Ariel Şaron'a yakınlığıyla bilinen emekli General Meir Dagan'ın başkanlığa getirilmesinden bu yana ciddi bir iç kriz yaşandığı belirtildi. İsrail Televizyonu 2. Kanalı'nda yayımlanan bir belgeselde MOSSAD'dan, son aylarda 7'si bölüm başkanı 200'den fazla ajanın istifa ettiği belirtildi. Eski MOSSAD yetkilileriyle yapılmış röportajlara yer verilen belgeselde, Dagan, "doğrudan eylemlere" öncelik vermek ve yurtdışındaki operasyonlarda riskleri hesaba katmadan hareket etmekle suçlandı. Belgeselde risklerin gözardı edildiği operasyonlara örnek olarak, 26 Eylül'de Şam'daki bir Hamas mensubunun öldürüldüğü bombalı saldırı gösterildi. Belgeselde, Dagan döneminde MOSSAD ile CIA arasındaki ilişkilerin bozulduğu da iddia edildi.

ÖNCEKİ HABER

Şahinlerin darbesi

SONRAKİ HABER

Güney Kore'de genel greve doğru

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...