16 Kasım 2004 22:00

Şahinlerin darbesi

ABD yönetimindeki neo-muhafazakâr ekip, seçimlerin ardından yeni mevziler kazanıyor. Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın istifasının ardından, koltuğa, işgal ve saldırı politikalarının önemli mimarlarından Condoleezza Rice'ın geleceği açıklandı.

Paylaş
ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'ın istifası, Bush yönetimi tarafından kabul edildi. Yönetimin 'ılımlı yüzü' olarak tanımlanan Powell'ın ardından, kabineden 3 bakan daha istifa etti. İstifa edenler; Enerji Bakanı Spencer Abraham, Tarım Bakanı Ann Veneman ve Eğitim Bakanı Rod Paige oldu. Yeni dışişleri bakanı olarak, ulusal güvenlik danışmanı Condoleezza Rice'ın ismi öne çıkıyor. Rice'nın Dışişleri Bakanı olması halinde Bush'un ikinci döneminde özellikle Ortadoğu'da ABD politikasının daha da sertleşeceğine kesin gözüyle bakılıyor.

BM'de çark etmişti 11 Eylül saldrırıları ile biçimlenen dört yıllık ABD dış politikasında Powell zaman zaman yönetimin 'neo-muhafazakâr kanadı' ile tartışmalara girmişti. Irak saldırısı öncesi de 'uluslararası yasalara uyulması yönünde ısrarcı' olmasına rağmen BM Genel Kurulu'nda çark ederek savaşı savunmuştu. Powell; işgal sonrasında ise işlerin yolunda gitmemesi üzerine askeri planlama hatalarını ve istihbaratta yapılan yanlışlıkları ve eksiklikleri itiraf eden açıklamalarda bulundu. The Guardian gazetesi, Powell'ın istifasını, İngiltere Başbakanı Tony Blair'in Washington'daki önemli bir müttefiğini kaybetmesi olarak yorumladı. Gazetede; Powell'ın 2002'de Blair ile birlikte Bush'u Irak'a karşı müdahalede BM kararı alınması için ikna etmeye çalıştığı belirtildi. İngiltere Başbakanı Blair ise, Powell için, "önemli bir adam ve ülkemiz için iyi bir arkadaş" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray Sözcüsü Scott McClellan; istifa edenlerin, yerlerine yenileri atanana kadar görevlerinde kalacaklarını belirtti.

Rice kesin gibi ABD'li üst düzey yetkililer, Bush'un bakanlığa, Ulusal Güvenlik Danışmanı Condoleezza Rice'ı getirmeyi düşündüğünü açıklarken, ABD medyası da Rice'ın bakanlığının kesin olduğunu duyurdu. Bakanlık için daha önce adı geçen ABD'nin BM'deki daimi temsilcisi John Danforth'un ise, Rice'ın görevi istemesi üzerine önceliğini kaybettiği belirtildi. Bush'un Rice ile Danforth arasındaki seçiminin; aynı zamanda 20 Ocak'ta başlayacak 2. Bush döneminde ABD'nin nasıl bir politika izleyeceğinin de açığa çıkması olacağı belirtiliyor. Savunma Bakanlığı'nı istediği bilinen Rice'ın dışişleri bakanlığına getirilmesi, Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in görevinde kalması anlamına da geliyor. Rice ulusal güvenlik danışmanı olarak Beyaz Saray'da göreve başladığı Ocak 2001'den bu yana Bush'a en yakın isimlerin başında yer aldı. Rice ayrıca, petrol tekelleriyle kurduğu yakın ilişkiler ile dikkat çekiyor.

'Rice yetersiz' Rice'ın dışişleri bakanlığına getirileceği yönündeki haberler çeşitli tepkileri de beraberinde getirdi. Eski ABD başkanlarından George Bush'un son Dışişleri Bakanı Lawrence Eagelburger, Rice'ın dışişleri bakanlığı için "yanlış seçim" olduğu değerlendirmesinde bulundu. ABD eski Başkanı Bill Clinton döneminin Enerji Bakanı Bill Richardson da Ortadoğu'da çözüm ve Avrupa ile yakınlaşma için uluslararası eğilimleri yüksek birisinin görevde bulunması gerektiğini belirterek, Rice'ın bu özellikleri taşıdığından ciddi anlamda kuşku duyduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

AMERİKAN CELLATLARI

SONRAKİ HABER

CIA'da neo-muhafazakâr operasyonu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...