16 Kasım 2004 22:00

AMERİKAN CELLATLARI

ABD askerlerinin Felluce'de yaralı bir Iraklıyı kurşuna dizdiğini gösteren bir kayıt, NBC televizyonunda yayınlandı. Kaset, Felluce'de işlenen insanlık suçlarına işaret eden en somut kanıtlardan biri oldu.

Paylaş
ABD ordusunun Irak'ın Felluce kentinde işlediği insanlık suçlarına dair en çarpıcı kanıtlardan biri ortaya çıktı. Amerikan NBC televizyonu muhabiri, askerlerin yaralı Iraklıları kurşuna dizdiğini gösteren bir video kaydını kent dışına çıkarmayı başardı. Video görüntüleri, infaz anı sansürlenmiş bir şekilde televizyonlarda yayınlandı. Görüntülerde, kentin güneyindeki bir camiiye düzenlenen saldırıda yaralanan bir Iraklı esir, ABD askerlerince başından vurularak öldürülüyor. Kayıtta, Amerikan deniz piyadeleri bir gün önce şiddetli çatışmanın yaşandığı camiiye giriyor. Kan gölünü andıran camide ceset torbaları ve 5 yaralının hâlâ acı içinde yerde yattığı görülüyor.

Katillerin sevinç çığlıkları Askerler, yaralılardan birini görüyor ve "Ölü numarası yapıyor, bu herif ölü numarası yapıyor" diye sevinç çığlıkları atıyorlar. Ardından bir ABD askeri yaralılardan birinin kafasına yakın mesafeden otomatik tüfekle birkaç el ateş ediyor ve "Şimdi öldü işte" diyor. Ateş anında görüntü kararıyor ve görüntü yeniden geldiğinde ise bu kez askerlerin silahlarını yerde yatan bir başka yaralıya doğrulttukları görülüyor. Bu yaralı, kameramanın yaklaşmasının da yardımıyla öldürülmüyor ve tutuklanıyor. Görüntülerin yayınlanmasının ardından zor duruma düşen ABD Savunma Bakanlığı, olayla ilgili soruşturma başlatıldığını duyurdu. Ayrıca katil askerin savaş alanından çekildiği bildirildi. Allavi'den bu beklenir! Bu arada Bağdat hükümeti, yerle bir edilen Felluce kentinde halkın gıda, su ve tıbbi malzeme gibi yardımlara "ihtiyacı olmadığını" ilan etti. Başbakan İyad Allavi'nin bürosundan yapılan açıklamada, "Felluceli sivillerin çoğunun kenti terk ettiği" öne sürüldü. Açıklamada, Sağlık Bakanlığı'ndan bir heyetin kenti ve Felluce hastanesini ziyaret ettiği belirtilerek, çok az sayıda sivilin kaldığı şehirde herhangi bir sıkıntıya rastlanmadığı ileri sürüldü. Hükümet açıklamasında, Felluce'deki saldırılarda 17 bin evden sadece 200 kadarının zarar gördüğü de öne sürüldü. İşgal birliklerinin komutanı ise, Felluce'de 1000'den fazla direnişçiyi ele geçirdiklerini ilan etti. İşgalciler, Irak'ın kuzeyindeki Musul'da da büyük çaplı askeri operasyona girişti. Vatandaşlar da Amerikan uçak ve helikopterlerinin kentin üzerinde uçtuğunu, Musul'un kuzey bölgesindeki Amerikan üssünün yakınından ise patlamalar ve silah sesleri duyulduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

'Ayarcı Namık'ın hikayesi

SONRAKİ HABER

Şahinlerin darbesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...