14 Kasım 2004 22:00

Yoksul çocukların eğitim yuvası

Yoksul çocukların eğitimine destek amaçlı kurulan "Bağlar Belediyesi Eğitim Destek Evi" hizmet vermeye devam ediyor. Kalabalık sınıflarda ders görmenin sıkıntısını yaşayan çocuklar, eğitim destek evinin ortamından memnun görünüyorlar. Eğitmenler, Diyarbakır'da bu tür destek evlerinin yaygınlaştırılması gerektiğini belirtiyorlar.

Paylaş
Diyarbakır Bağlar Belediyesi tarafından yoksul çocukların eğitimine destek amaçlı açılan "Bağlar Belediyesi Eğitim Destek Evi" hizmet vermeye devam ediyor. Geçtiğimiz hafta açılışı yapılan destek evinden öğrenciler hayli memnun görünüyor. Şu an 300 öğrencisi bulunan eğitim destek evinde sabah ve öğleden sonra olmak üzere her gün öğrencilere ikişer saat ders veriliyor. 6 derslik, bir de kütüphane bulunan eğitim destek evinde, 8'inci sınıf öğrencilerine de cumartesi ve pazar günleri, liseye giriş sınavlarına hazırlık amacıyla destek eğitimi veriliyor.

Talep büyük Eğitim destek evinden yararlanmak için başvuru yapan 8'inci sınıf öğrenci sayısı da hayli yüksek. Destek eğitiminden yararlanmak için başvuru yapan toplam öğrenci sayısı ise 480. Bu sayının eğitim evinin kapasitesini aşması nedeniyle Bağlar Belediyesi öğrencileri seviye tespit sınavına tabi tuttu. Sınavda başarılı olan 48 öğrencinin kaydı yapıldı. Eğitim Destek Evi'nin faaliyetleri büyük ölçüde gönüllülük temelinde sürüyor. Eğitmenlerden Tahir Saçaklı, destek evine beklenenin üzerinde talep geldiğine dikkat çekerek, Bağlar'da bu kapasiteye sahip en az iki tane daha destek evine ihtiyaç duyulduğunu söylüyor. Eğitim evine kaydı olan öğrencilerin tamamının, eğitimini sürdüremeyecek kadar yoksul ailelerden olduğunu belirten Saçaklı, öğrencilere ellerinden gelen desteği vermeye çalıştıklarını belirtiyor.

Çocuklar memnun Çocukların sınıftaki çalışma ortamını görmek için Saçaklı'nın ders verdiği sınıfa giriyoruz. En arkada yalnız başına oturan Ercan Anar'ın yanına oturuyoruz. Kazım Karabekir İlköğretim Okulu'na giden Ercan, destek evinin ortamından memnun. Okulunda yaşadığı sıkıntılarla burada karşılaşmadığını söylüyor. "Babam işsiz evde telefonomuz bile yok. Ben ders çalışamıyordum" diyen Ercan, destek evinde daha iyi öğrendiğini söylüyor. Ercan, okulda sınıfların çok kalabalık olması nedeniyle dersleri anlamadan okuldan çıkıyormuş ama eğitim evinde kitap okurken konsantre olabiliyormuş. Matematiği de artık daha iyiymiş. Mesut Yıldız ve Ramazan Aslan da, okulda yetersiz eğitim gördüklerinden şikâyet ediyorlar. Mesut, "Benim babam seyyar satıcı, terlik satıyor. Paramız olmadığı için durumumuz kötü. " diyerek, yaşadığı sıkıntıları dile getiriyor. 60 kişilik sınıfta ders gördüklerini belirten Mesut, "Ben öğretmenimi seviyorum. Keşke okul da burası gibi olsa" diyor. Destek evinde çocuklar, eğitmenlerle kolaylıkla diyalog kurabiliyorlar.

ÖNCEKİ HABER

Bir döneme tanıklık etmek

SONRAKİ HABER

Direniş giderek yayılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...