14 Kasım 2004 22:00

Sahne tozuna anne karnında alıştı

Henüz annesinin karnındayken "sahneye çıkan", kulislerde büyüyen, annesinin büyük gelen bale pabuçlarıyla dolaşan küçük kız, şimdi başarılı bir balerin.

Paylaş
Henüz annesinin karnındayken "sahneye çıkan", kulislerde büyüyen, annesinin büyük gelen bale pabuçlarıyla dolaşan küçük kız, şimdi başarılı bir balerin. Hamileyken bile sahneye çıkan 34 yıllık bale sanatçısı Semra Öcal'ın kızı da annesiyle aynı mesleği seçti. Mesleğine aşık balerin Semra Öcal ile bugün başarılı bir sanatçı olan kızının öyküsü, daha Müge Göktan hayata gözlerini açmadan başladı. 6.5 aylık hamileyken bile sahneye çıkmayı sürdüren sanatçı, kızını kulislerde büyüttü. Henüz anne karnındayken "sahne tozuna alışan" Göktan, annesinin ayağına çok büyük gelen bale pabuçlarını iplerinden küçücük ayaklarına bağlayarak dolaştı. Bale dünyasına 7 yaşındayken giren Müge Göktan, annesiyle "Deli Dumrul" adlı eserde aynı sahneyi paylaştı. Artık, o sahnede kuğu gibi süzülen küçük bir sanatçı adayıydı. Daha sonraki yıllarda annesinden geçen yeteneğini değerlendirerek balerin olan Müge Göktan, bugün çok sayıda eserde görev alan başarılı bir sanatçı... Anne-kız balerin Semra Öcal ile Müge Göktan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Semra Öcal, 1960-61 yılında Ankara Devlet Konservatuvarı'nda başladığı bale serüvenini 34 yıldır durmadan, usanmadan sürdürdüğünü söyledi.

Meydan okuyor Devlet Opera ve Balesi'ndeki pek çok önemli eserde rol alan sanatçı, şimdi de birçoğu 50'li yaşlardaki sanatçıların görev aldığı "Guguk Kuşu" adlı eserde seyirciyi selamladığını belirtti. Balerin Müge Göktan da daha 7 yaşındayken annesiyle "Deli Dumrul" adlı eserde rol aldığını belirtti. Daha sonra pek çok yapıtta aynı sahneyi paylaştıklarını vurgulayan balerin, zorluklarına ve sıkıntılarına bu mesleği seçmekten mutluluk duyduğunu söyledi. Tekrar dünyaya gelse yine balerin olacağını vurgulayan Göktan, çocuğunun bale yapmasından onur duyacağını sözlerine ekledi.

ÖNCEKİ HABER

Bir yastıkta...

SONRAKİ HABER

'Entegrasyon için
   yeni olanaklar yaratılmalı'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...