14 Kasım 2004 22:00

90. yıl bereketi

Türkiye Sineması 14 Kasım 1914'te 'Ayestafanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı' adlı filmden bu yana yılda yüzden fazla filmin çekildiği dönemlerden, seks filmleri furyasına; filmlerin yakıldığı yasaklandığı dönemlerden bugünlere 90 yılı geride bıraktı.

Paylaş
Türkiye Sineması 14 Kasım 1914'te 'Ayestafanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı' adlı filmden bu yana yılda yüzden fazla filmin çekildiği dönemlerden, seks filmleri furyasına; filmlerin yakıldığı yasaklandığı dönemlerden bugünlere 90 yılı geride bıraktı. Geçtiğimiz yıla damgasını 'Vizontele Tuuba', 'Yazı Tura' ve 'G.O.R.A' filmleri vurdu. Bundan 90 yıl önce 14 Kasım'da çekilen "Ayestafanos'taki Rus Abidesi'nin Yıkılışı" adlı film ile doğuşu kabul edilen Türk Sineması'nın bu nedenle her yıl 14 Kasım'da çeşitli etkinliklerle doğum günü kutlanır. Her yıl kaybedilen sinema emekçilerinin yanı sıra, özellikle figüranların içler açısı durumları ile hatırlanıldığı etkinlikler, buruk birer anmaya dönüşür. Yeşilçam'ın unutulmaz bir yeri olan Türk Sineması'nda; Erol Taş, Türkan Şoray, Tarık Akan, Fatma Girik, Kadir İnanır ve Şener Şen gibi birçok sanatçı yetişti. Sinema sektörünün oyuncu ve yönetmen potansiyelinin, 1990'lı yıllarla birlikte özel televizyonlara aktarılması ile kan kaybı yaşanmaya başladı. Yurtdışında en çok bilinen Türkiyeli yönetmen olan Yılmaz Güney'in Altın Palmiye ödüllü "Yol" filmi, Türkiye'de sinema açısından önemli bir dönemeç sayılır. 1960 ve '70'li yıllar ise, 90 yıllık sinema macerasında en parlak dönemler olarak kabul edilir.

Gişe yapan filmler Türkiye Sineması hiç bitmeyen sorunları ile bu yıl da doğum gününü kutlamaya hazırlanırken, geçtiğimiz yılın panoraması sinemaseverler için heyecan verici. Hollywood 'Gilgamesh' ile Türk Sineması ile işbirliğinin kapılarını aralarken, geçtiğimiz yıl iyi gişe yapan ve beğeni kazanan filmlere sahne oldu. Yılmaz Erdoğan'ın "Vizontele Tuuba", "Okul" ve "Mustafa Hakkında Her Şey" filmleri uzun süre konuşulurken, geçtiğimiz yıla Uğur Yücel'in ilk filmi "Yazı Tura" ve Ömer Faruk Sorak'ın "G.O.R.A" filmleri damgasını vurdu. 1990'lı yıllardan bu yana üretimin az olması dolayısıyla tartışılan Türk Sineması, 2004 yılında son yılların en bereketli dönemini yaşadı. 2004 yılında yerli filmlerin istilası Taylan Biraderlerin Türkiye'deki ilk korku filmi olarak yer edinen "Okul" filmi ile başladı. "Okul" filmini "Vizontele Tuuba" ve "Neredesin Firuze" izledi. Ümit Efekan'ın "Papatya ile Karabiber" filmi ardından Uğur Yücel'in övgüleri ve ödülleri toplayan filmi "Yazı Tura" vizyona girdi. Bu yıl kamera arkasına geçen yönetmenler arasında Yavuz Turgul, Şener Şen, Ümit Elçi, Ahmet Mekin, Erden Kıral, Ferhan Şensoy, Mesut Uçakan, Orhan Oğuz, Oğuzcan Tercan gibi pek çok isim vardı. Ümit Cin Güven "Kayıp Cennet İnsanları", Semih Kaplanoğlu "Meleğin Düşüşü", Tayfun Güneyer "Şans Kapıyı Kırınca", Mert Baykal "Pardon", Kutluğ Ataman "İki Genç Kız", Ercan Durmuş ise "Gece 11:45" ile sinemalara konuk olacak. Önümüzdeki günlerde 5 yönetmen Ümit Ünal, Kudret Sabancı, Selim Demirdelen, Yücel Yolcu ve Ömür Atay'ın farklı projesi "Anlat İstanbul" beyazperdeye yansıyacak. Türk filmleri çok sayıda uluslararası festivalde temsil edilirken, yönetmen Osman Sınav Hollywood Sineması'na transfer oldu.

Ödül verilecek Türk Sineması'nın 90. yaşı Beyoğlu Belediyesi ve Sinema Platformu'nun ortaklaşa hazırladığı etkinliklerle kutlanacak. Bayramın 14 Kasım'a denk gelmesi nedeniyle 17 Kasım'da gerçekleşecek etkinlikler, her yıl olduğu gibi bu yıl da sinema emekçilerinin İstiklal'de yapacağı "Sevgi Yürüyüşü" ile başlayacak. Sinemaya emek vermiş oyuncular, dublörler, figüranlar, yönetmenler, kameramanlar, yapımcılar, ses teknisyenleri ve dublajcılar yine Yedi Karanfil'in artık sinemayla özdeşleşmiş hüzünlü müziği eşliğinde bir araya gelecek. Aynı gün Beyoğlu Belediyesi Sanat Galerisi'nde FİLMSAN tarafından hazırlanan "O İsimler, O Yüzler" adlı sergi açılacak. Akşam saatlerinde Yeni Melek Gösteri Merkezi'nde Türk sinemasına emek verenlerin ödüllendirileceği bir plaket töreni yapılacak.

ÖNCEKİ HABER

Tecrit ve izolasyona hayır

SONRAKİ HABER

Bir yastıkta...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...