14 Kasım 2004 22:00

Kan davalarına karşı barış komitesi

Kan davalarının yaşandığı Diyarbakır'da yöre dernekleri bir araya gelerek, Barış Komitesi kurdu. Komite son üç ayda birçok aileyi barıştırdı.

Paylaş
Bölgede yıllardır süren kan davalarına devlet çözüm bulamayınca, yöre dernekleri çözüm yöntemleri arıyor. Lice, Silvan, Terkan, Hazro, Ömerli, Kulp, Çermik, Cizre, Mazıdağı ve Siverek ilçeleri yardımlaşma ve dayanışma derneklerinin, kan davalarının önlenmesi amacıyla kurduğu "Barış Komitesi" 20'den fazla kavgayı tatlıya bağladı. Barış Komitesi'nin başında ise esnaf Sait Şanlı bulunuyor. Aynı zamanda Kasaplar ve Besiciler Odası başkanlığı yapan Şanlı, Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'nin de başkanlığını yürütüyor. Son dört yılda, tek başına; kan davası, kız kaçırma, toprak davası ve borç yüzünden 186 kavgalı aileyi barıştıran Şanlı, kendisine başvuranların sayısı artınca, bu işi kurumsallaştırmaya karar vermiş. Yöre dernekleriyle yaptığı görüşmeler sonucunda Barış Komitesi oluşturulmuş.

Barışmayanlar da var Çocukluğunun geçtiği Malazgirt'te, büyükleriyle birlikte barış yemekleri ve toplantılarına katıldığını anlatan Şanlı, "O zamandan beri bu işlere merakım var. Liceliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği'ni kurduğumdan bu yana yetişebildiğim tüm kavgalara, kan davalarına, anlaşmazlıklara müdahale ettim. 186 olayı çözdüm. Ama artık yoruldum" diyor. Böylece, komite kurma ihtiyacının ortaya çıktığını belirten Şanlı, "Bu komite araclığıyla örneğin Terkan bölgesinde bir olay olduğunda o bölgenin derneği bizi arıyor ve devreye girmemizi istiyor. Bizde iş büyümeden iki aileyi temasa geçiriyoruz. Ricada bulunuyoruz. Şimdiye kadar barıştıramadığımız iki aile var" dedi.

Küçük mesele kanlı sonuç Eğitimsizlik nedeniyle halkın en küçük bir meseleden büyük kavgalar yaratabildiğini ve yıllarca süren kan davalarının ağır sonuçlara yol açtığını ifade eden Şanlı şöyle dedi; "Bir adam vuruluyor. 8-10 aile göç etmek zorunda kalıyor. Göç etmezlerse birbirlerini vuracaklar. Vurulan adamın abisi, amcası, uzaktan akrabaları ne kadar tanıdığı varsa olayın içine giriyor ve olay büyüyor. Onlar da vuranı değil; diğer ailenin öne çıkan veya sözü dinlenen bireyini hedef alıyor." Şanlı, Diyarbakır'ın büyük ailelerinin ve patronların da borç-alacak meselelerinden kan davalarına karıştığını dile getirdi.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


aleviler tartışıyor -5-
   Erdoğan başbakan mı din adamı mı?HAZIRLAYAN: Sultan Özer, Nurettin Öztatar



ÖNCEKİ HABER

Orman kıyımı durduruldu

SONRAKİ HABER

Türkiye mahkûm oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...