14 Kasım 2004 22:00

Orman kıyımı durduruldu

ODTÜ ormanlarındaki yangın yolu projesini üstlenen müteahhit firmanın başlattığı orman kıyımı ODTÜ'lülerin ve ODTÜ yakınlarındaki Çiğdem Mahallesi sakinlerinin girişimiyle durduruldu.

Paylaş
ODTÜ ormanlarındaki yangın yolu projesini üstlenen müteahhit firma tarafından başlatılan orman kıyımı ODTÜ'lülerin ve Çiğdem Mahallesi sakinlerinin girişimiyle durduruldu. Orman Bakanlığı, 45 kilometrekare genişliğindeki arazisinin büyük bir kısmı orman alanı olan ODTÜ'yü "yangın yollarının yetersizliği" konusunda uyardı ve gerekli önlemin alınmasını istedi. Halihazırda bir yangın yolu bulunmasına rağmen Orman Bakanlığı'nın isteği üzerine ODTÜ Rektörlüğü yangın yolu için bir ihale açtı. İhaleyi kazanan firmanın çalışmalarına başlamasından bir süre sonra ODTÜ'nün komşusu Çiğdem Mahallesinin sakinleri, "kampusun çeşitli yerlerinden girişler açıldığını, gündüz ve gece boyunca makbuz karşılığında kamyonların bu girişleri kullanarak moloz ve hafriyat atıklarını ormana giderek artan bir tempoda boşalttıklarını" gözlemledi. Eylül ayının sonunda Çiğdemim Derneği'nde bir toplantı düzenleyen ardından da ODTÜ ormanında bir gezi gerçekleştiren Çiğdem Mahallesi sakinleri fotoğraflarla, PVC, klozet, küvet, perde ve benzeri tonlarca inşaat artığının ODTÜ ormanına döküldüğünü belgeledi. "Eski taş ocağı bölgesindeki doğal yaşamın yok edildiği, ormanda kuş seslerinin artık duyulmadığı, tavşan yuvalarının tahrip edildiği, moloz ve çöp yığınları nedeniyle yörede heyelan başladığı, mevcut stabilize yangın yolunun da zaman zaman 2 adam boyuna ulaşan atıklarla yok edildiği ve çöp niteliğindeki inşaat atıkları nedeniyle bölgenin orman niteliğini kaybettiği" de tespit edildi.

Israrlı çabalar ses getirdi Çiğdemim Derneği'nin öncülüğünde Çiğdem mahallesi sakinleri, ODTÜ'nün akademik ve idari personeli ile ODTÜ öğrencileri ve mezunlarının ısrarlı çabaları, ODTÜ Rektörlüğü'nü de harekete geçirdi. Firmanın çalışmalarına son veren Rektörlük, firmanın moloz ve atık maddelerini de toplamasını istedi. Çiğdemim Derneği Genel Başkanı Fatih Aksoy, ormandaki inşaat atıklarının "ormana daha fazla zarar vermemek koşuluyla" kaldırılmasını istediklerini kaydetti. Şu, "Zarar gören alanların da ağaçlandırılmasını talep ediyoruz. Elimizden gelen desteği de vermeye hazırız. ODTÜ Rektörlüğü'nden ağaçlara zarar veren ökse otlarının temizlenmesi için de hem destek hem de izin istiyoruz" dedi.

Rektörlükten çelişkili açıklama ODTÜ Genel Sekreteri Haluk Darendeliler'in, firmanın çalışmasını durdurduklarını bildirdiği yazıda "Firmanın moloz vb. atık maddeleri toplaması da istenmiştir" ifadesi yer alırken, ODTÜ Genel Sekreter Yardımcısı Necmettin Saral, gazetemize yaptığı açıklamada "Atık diye bir şey yok. Kimse dökemez. Tek tek demirli betonlar var" dedi. Çiğdem Mahallesi'nden bir takım kişilerin sözüyle hareket edilmemesi gerektiğini savunan Necmettin Saral, firma hakkında ODTÜ'nün hukuk müşavirliğinin işlem yürüttüğünü ve "demirli betonları" toplatacaklarını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Yine kazası bol bir bayram

SONRAKİ HABER

Kan davalarına karşı barış komitesi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...