14 Kasım 2004 22:00

Akıl almaz uygulamalar!

Tansaş Marketler Zinciri'nin "Sıra Dışı Beklemeye Sıra Dışı Çözüm" sloganı ile mağazalarında başlattığı yeni uygulama, çalışanların yemek ve dinlenme haklarını gasp ediyor. Uygulamaya uymayan personel işten atılma ve tehlikesi ile karşı karşıya. Tansaş ise uygulamayı savunuyor.

Paylaş
Tüketici hakları ile övünen Tansaş, kendi çalışanlarının haklarını ise gasp ediyor. Tansaş'ta başlatılan yeni bir uygulama, müşterilerin gereksiz yere kasalarda bekletilmesini engellemeye dönük. Ancak mağaza bunun için ne yeni bir teknoloji kullanıyor ne de yeni bir yatırım yapmış durumda. Bildik bir yönteme başvuruyor. Çalışanının bütün haklarını gasp ediyor, olabildiğince çalıştırıyor. Bu durumdan müdürler bile rahatsız. Zira onlar bile kasalara bakmak zorunda kalıyorlar. Uygulama "Sıra Dışı Beklemeye Sıra Dışı Çözüm" sloganıyla televizyonların reklam kuşaklarındaki bir kaç ay önce yerini almıştı. Reklam, kasaların önünde uzun kuyrukların oluştuğu bir Tansaş mağazasından görüntülerle başlıyor. Sırada beklemekten sıkılmış bir bey, kapalı olduğunu farkettiği kasayı mağaza sorumlusuna bildiriyor. Güleryüzlülüğüyle dikkat çeken mağaza sorumlusu ise müşterisine yardımcı oluyor ve kasayı açtırıyor. Kasasını geri dönen kasa görevlisinin tavırlarından, mahçup olduğunu anlıyoruz. Mağaza sorumlusunun "affedici" gülümsemesi devam ediyor. Sıkılan müşteri daha fazla sıra beklemeden parasını ödüyor ve güleryüzlü mağaza sorumlusu tarafından uğurlanıyor. Reklamda gördüğümüz bu güleryüzlü uygulamanın perde arkası pek de tüketiciye sunulduğu gibi değil. "Akıl almaz tüketici uygulamaları" sloganıyla başlatılan uygulamaya göre eğer, açık olmayan bir kasadan dolayı diğer kasalarda sıra varsa müşteri, durumu mağaza yöneticisine ya da yetkili birine bildiriyor. Mağaza yöneticisinin, odasındaki çağrı butonuna basmasıyla, mağaza içinde bir "gong" sesi duyuluyor ve bu sesle birlikte mağazada asılı olan büyük kronometre çalışmaya başlıyor. Gong sesinden sonra kasa görevlisi 3 dakika içinde kasasında oluyor. Şayet kasa görevlisi 3 dakika içinde görev yerinde olamazsa, kasa açılır açılmaz müşterinin sepetindeki ürünlerin 20 milyonluk kısmı müşteriye hediye ediliyor. Ayrıca reklamda izlediğimiz gibi güleryüzlü olmuyor mağaza sorumluları da. Çünkü her gecikmenin sonunda müşteriye hediye edilen 20 milyon liralık ürün, Tansaş Genel Merkezi'ne rapor ediliyor. Ceza olarak da mağazanın kârından düşülüyor. Mağaza eğer ki çok açık vermişse, merkez tarafından mağaza müdürünün işine son verilebiliyor. Yani kendisinin de iş garantisi olmayan mağaza sorumlusu, bu gecikmeleri çok da güleryüzle karşılamıyor. Madalyonun görünmeyen yüzünde ise adeta "kölece" bir çalışma koşulu var. Bu uygulamayla mağazada çalışan personelin 1 saatlik yemek, 30 dakikalık çay ve dinlenme hakları ellerinden alınıyor. "Gong" sesi duyulduğunda kasa görevlisi yemek de dahil olmak üzere her nerede olursa olsun kasasına geri dönmek zorunda!

'Yemek bile yiyemiyoruz' Tansaş'ta çalışan ve işten atılma korkusuyla ismini vermek istemeyen bir kasa görevlisi, bu uygulama başlatıldığından beri yemek bile yiyemediklerini söyleyerek, "Yemek saatlerinde yemeğe iniyoruz yine. Fakat yemeğin ortasında "gong" çalıyor. Yemeği yarım bırakıp kasaya dönüyoruz. Geçen gün depoya kamyondan mal indiriyordum. Sesi duyar duymaz kolilerin üzerinden atlalayarak koşmaya başladım. Kasaya nasıl oturdum ben bile bilmiyorum" şeklinde konuşuyor. Gong sesini duyan herkesin meraklı gözlerle kasiyeri beklediğini anlatan kasa görevlisi, o bakışlar altında tekrar çalışmaya başlamanın büyük bir suçluluk duygusu yarattığını söylüyor. Kasa görevlisi, uygulamanın müşteri için çok iyi bir uygulama olduğunu belirterek, "Fakat kimse biz çalışanları düşünmüyor" diyor. "Yani reklamdaki gibi gülümsemiyorlar bize" diye de ekliyor gülerek. Müşteri memnun ama... Müşteriler ise bu uygulamadan hayli memnun. Sürekli Tansaş'tan alış-veriş yaptığını söyleyen Nedim Sessiz "Özellikle insanlar maaşlarını aldığı zamanlar çok kalabalık oluyordu. Bazen dört kasanın ikisinin çalışmadığı bile oluyordu. Bu uygulama başladığından beri sırada gereksiz yere beklemiyoruz. İyi bir uygulama" şeklinde konuşuyor. Sessiz, kasanın açılmasını beklerken, bir taraftan da kasiyerin geç kalmasını da istemiyor değilmiş hani! "Malum 20 milyonluk ürün hediye" diyor...

ÖNCEKİ HABER

Irak'ın buruk bayramı

SONRAKİ HABER

Müzakere masasında
   10 milyon üretici var

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa