14 Kasım 2004 22:00

Bayramı kana buladılar

Irak halkı, bir Ramazan Bayramı'na daha kan ve dehşet içinde girdi. Amerikalı komutanlar, Felluce'de 1200 Iraklıyı öldürdüklerini söyleyerek, eserleriyle övündüler. Bu arada, iki Türkiyeli şoför daha öldürüldü.

Paylaş
Irak halkı, ikinci kez Ramazan Bayramı'nı işgal altında karşıladı. Ramazan, bayram demeden Felluce'ye saldıran işgalcilerin komutanları ise, katliamlarıyla övünmekten geri kalmadılar. ABD ordusu, Felluce kentine yönelik saldırıda "1200'den fazla direnişçinin öldürüldüğünü" açıkladı. Saldırıya komuta eden General Richard Natonski, "1200'den fazla militanı öldürdük" diyerek övünürken, kentteki evlerin tek tek arandığı ve yüzlerce insanın tutuklandığı belirtiliyor.

Amerikan baskısı İşgalciler öldürdükleri insan sayısıyla övünürken, Müslüman Din Adamları Birliği, dini liderlerin katliam karşısındaki sessizliğini kınadı. Birliğin yöneticilerinden Mutanna Haris el Dari, "Felluce'de olanları eleştirenleri susturmak için siyasi bir kampanya yürütülüyor. Perşembe günü genel sekreterimiz ve diğer yöneticilerimizin evleri basıldı. El Şuheda Camii basıldı ve din adamları tutuklandı. Amaçları, Felluce'de olanları halka anlatanları susturmak" diye konuştu. El Dari, Irak halkının, katliama karşı sesini yükseltmeyen din adamlarının tutumu nedeniyle şaşkın olduklarını ekledi.

Şii-Sünni gerilimi Katliam, Şii ve Sünniler arasındaki ilişkilerin de gerilmesine yol açıyor. Bağdat'taki İbni Teymiye Camii'nin imamı Şeyh Mehdi el Sümeyde, dünya Şiilerinin lideri olan Ayetullah Ali Sistani'yi suçladı. Diğer Sünni din adamları da, Necef ve Kerbela gibi Şiilerin kutsal mekânlarına yönelik Amerikan saldırıları karşısında, kendilerinin Şii din adamlarıyla birlikte hareket ettiğini hatırlattılar. Bu arada, Irak polisinin, cuma günü Bağdat'ta iki Sünni din adamı ve onlarla birlikte birçok kişiyi gözaltına aldığı öğrenildi. Gözaltına alınanlar arasında, Şeyh Sümeyde de bulunuyor. Cumartesi günü ise, Bağdat'a bağlı bir ilçenin Şii Belediye Başkanı öldürüldü. Öldürülen Nuri el Rubai, bu yıl başlarında bir başka suikaste kurban giden belediye başkanının ardından göreve getirilmişti. Amerikalıların yaptığı açıklamaların aksine, Felluce'de çok sayıda direnişçi, işgalcilere zor anlar yaşatmaya devam ediyor. Cumartesi günkü çatışmalarda 4 ABD helikopteri vurularak hasar gördü. Bu saldırılar ABD tarafından da kabul edildi.

Beş günde 50 kayıp verdiler ABD Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarına göre, 8 Kasım'dan 14 Kasım tarihine kadar Irak'ta 50 ABD askeri öldürüldü. Sadece Felluce'de işgalcilerin kaybının 30 civarında olduğu söyleniyor. Felluce'deki çatışmalarda yaralanan ABD askeri sayısı ise, 412'ye yükseldi. Amerikalıların yalanladığı bir iddiaya göre ise, Felluce'nin El Hadra Caddesi'nde köşeye sıkıştırılan bir ABD birliği, ateşkes talep etti. Birliği dün sabah pusuya düşüren direnişçilerin, bu talebi reddederek saldırıya geçtiği ve çok sayıda işgal askerini öldürdüğü öne sürüldü. Amerikan deniz piyadeleri, Felluce kentinin başka bir kesiminde Batılı bir kadına ait olduğu sanılan parçalanmış bir ceset bulduklarını bildirdi. Kadının kimliği bilinmiyor, ancak uluslararası yardım kuruluşu CARE çalışanı Margaret Hasan veya Polonya doğumlu Teresa Borcz Halifa olduğundan şüphe ediliyor.

Allavi'ye öfke Irak'ın Buhriz kentinde, Felluce katliamını protesto amacıyla gösteri düzenlendi. Bayram namazından sonra düzenlenen gösteriye yüzlerce kişi katıldı. Aralarında silahlı kişilerin de bulunduğu göstericilerin, Irak Başbakanı İyad Allavi aleyhinde slogan atmaları dikkat çekti. "Allavi, Felluce senin mezarın olacak. Sen korkak bir Amerikan ajanısın" diye bağıran göstericiler, üzerinde Allavi'nin hain ve katil olduğunu yazan pankartlar taşıdılar.

Telafer'de saldırı Nüfusun çoğunluğunu Türkmenlerin oluşturduğu Telafar kentinde de, ABD saldırıları tekrar başladı. Telafar Hastanesi Müdürü Fevzi Muhammed, önceki günkü ABD saldırısı sırasında bir Iraklının öldüğünü, 10 kişinin yaralandığını söyledi. Kentteki direnişçilerin bir polis karakolunu kısa süreliğine ele geçirdiği ve sonra geri çekildiği öğrenildi. Bir karakol ve bir tutukevi de havaya uçuruldu. Direnişçilerin bir süre kontrolü ele geçirdiği kuzeydeki Musul kentinin, tekrar işgalcilerin denetimine geçtiği bildirildi. Direnişçiler çarşamba ve perşembe günü polis karakollarına saldırmış, silahları yağmalamış, araçlara ateş etmiş ve yakmıştı. Musul'daki olaylarda 33 polis karakolundan 9'u direnişçilerin eline geçmişti.

Yine sabotaj Irak'taki diğer gelişmeler şöyle:
  • Direnişçiler, Bağdat'ın 20 kilometre kuzeyindeki Taci kasabasından Bağdat'taki Dora rafinerisine petrol taşıyan hatta sabotaj düzenlediler.
  • İşgale destek veren Irak Komünist Partisi'nin yetkilisi Vaddah Hasan Abdülemir, Irak'ın kuzeyinde öldürüldü.
  • Bağdat'ın Ebu Garib bölgesinde, Amerikan uçaklarının saldırısı ile 4 kişi öldü, 29 kişi yaralandı. Direnişçiler, işgalin merkezi olan Yeşil Bölge'ye çok sayıda havan saldırısı düzenledi.
  • Samarra'da bir yerleşim bölgesine düzenlenen havan saldırısında 2 çocuk öldü, 8 kişi yaralandı. Yaralılardan da 6'sı çocuk.
  • Bağdat'ın yakınlarındaki bir askeri üsse yönelik saldırıda 1 işgalci öldü, 3 asker yaralandı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Hızlandırılmış okuma projesi

    SONRAKİ HABER

    'İşgalciler fazla dayanamaz'

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa