13 Kasım 2004 22:00

Felluce direnişine destek

ABD'nin Felluce saldırısına karşı Türkiye'den tepkiler devam ediyor.

Paylaş
ABD'nin Felluce saldırısına karşı Türkiye'den tepkiler devam ediyor. İstanbul Taksim Gezi Parkı'nda eylem yapan siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri ve sendika yöneticileri saldırıyı protesto ederken Arafat'ın asıl katillerinin Filistin ve Ortadoğu'yu yıllarca işgal altında kana boğan emperyalist ve Siyonist saldırı ve baskı politikaları olduğunu vurguladılar. "Filistin'e özgürlük", "Emperyalist savaşa hayır" pankartları arkasında toplanan EMEP, SDP, DEHAP, EHP, 78'liler Vakfı üyeleri ile TÜMTİS, Eğitim Sen, SES, Tüm Bel Sen, ESM ve Gıda-İş yöneticileri sık sık attıkları, "Katil ABD Ortadoğu'dan defol", "Katil Şaron katil Bush" ve "Her yer Felluce her yer Filistin" sloganları ile emperyalist saldırı ve katliamları lanetlediler. Tuzla Tersane işçilerinin de katıldığı eylemde, "Irak ve Filistinli çocukların kanı katilleri boğacak", "Ortadoğu'nun çınarı Arafat bağımsız Filistin'de doğacak" ve "Ortadoğu vahşetinin suç ortağı AKP" dövizleri taşındı. Filistin lideri Arafat ve katliamlarda ölenlere saygı duruşunda da bulunulan eylemde söz alan Eğitim Sen 1 No'lu Şube Başkanı Ekber Işık, Arafat'ın ölmediğini, öldürüldüğünü vurgulayarak, katillerin Ortadoğu'yu işgal altında kana boğan emperyalist ve Siyonist saldırı politikaları olduğunu söyledi. Işık, "Arafat'ın öldürülmesi ABD'nin halkları boğazlayarak hayata geçirmeye çalıştığı Büyük Ortadoğu Projesi'nin bir parçası değil midir?" diye konuştu. KESK İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Necdet Uygun ise dünyanın gözleri önünde bölgemizde bir vahşet yaşandığını söyleyerek, "Irak'ta işgalin vardığı boyutlar ortada. Ülkenin her yanı cezaevine dönüştürüldü. Ölüm rutin bir hal aldı. Felluce'de yaşanan katliam, insanlık için utanç verici boyuta ulaştı. Emperyalistlerin ve işbirlikçilerinin saldırılarını durduracak tek güç halkların birleşik mücadelesidir." dedi. Irak'ta İşgale Hayır Koordinasyonu üyeleri de, Felluce'deki katliamı protesto ederek, Irak halkının yanında olduklarını bildirdiler. Koordinasyon üyeleri dün öğle saatlerinde, "Irak halkı yalnız değildir" ve "Kahrolsun ABD emperyalizmi" sloganlarını atarak Yunanistan Konsolosluğu'ndan İngiliz Konsolosluğu'na kadar yürüdüler.


ABD'ye siyah çelenk Ankara'da kitle örgütü, sendika, siyasi parti temsilcileri ABD Büyükelçiliği'ne siyah çelenk bırakarak, ABD'nin Irak'ta hergün yeni bir insanlık suçu işlemesini protesto ettiler. İHD Ankara Şube, Ankara Tabib Odası, KESK Ankara Şubeler Platformu, TMMOB, Halkevleri. 78'liler Dayanışma Derneği, DİSK, Pir Sultan Abdal Kültür Derneği, Divriği Kültür ve Dayanışma Derneği, CHP, DEHAP, EMEP, ÖDP, SDP Ankara İl Örgütü, 68'liler Derneği, Alevi Bektaşi Birlikleri Federasyonu'nun çağrısıyla dün öğle saatlerinde Akay Kavşağında toplanan 200 kişi, "Katil ABD, işbirlikçi AKP", "Kahrolsun ABD emperyalizmi", "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" sloganları ile ABD ve AKP Hükümeti'ne tepkilerini ifade ettiler. "Katil ABD Ortadoğu'dan defol" pankartı arkasında Büyükelçiliğe yürüyen topluluk, "Dünyaya barış emekçilerle gelecek", "Türkiye ABD İsrail anlaşmaları iptal edilsin" dövizlerini taşıdılar. Büyükelçilik karşısında durdurulan topluluğu temsilen 6 kişi, üzerinde "Savaşa hayır" yazılı siyah çelengi büyükelçilik önüne bıraktılar. Ortak açıklamayı okuyan İHD Ankara Şube Sekreteri Selim Kalıç, ABD ve işgal kuvvetlerinin uluslararası hukuku hiçe sayarak, Irak'taki katliamlarına devam ettiğini ifade ederek, tek suçları ülkelerini korumak olan Irak halkının, işgalci güçlerce kadın, çocuk, genç, yaşlı ayrımı yapılmaksızın vahşice katledildiğini söyledi. Irak işgalinin başından beri direnişin simgesi olan Felluce kentinin, içinde yaşayanlarla birlikte yokedildiğini ifade eden Kalıç, Irak'ta tüm dünyanın gözü önünde bir insanlık trajedisinin yaşandığını dile getirdi. Bu eylemin ardından İşçi Partisi üyeleri de ABD Büyükelçiliği önüne gelerek, ABD'yi protesto ettiler.


KATLİAMA BÜYÜK ÖFKE Genç Birikim dergisinin çağrısıyla Ankara'da yapılan gösteride ABD'nin Felluce'de gerçekleştirdiği katliam ve ABD'yle işbirliği yapan Irak Başbakanı Allavi protesto edildi. Genç Birikim dergisinin dün Abdi İpekçi Parkı'nda düzenlediği eyleme çok sayıda kadın çocukları ile birlikte katıldı. Grup adına basın açıklaması yapan Genç Birikim dergisi yazarı Ali Kaçar, Haçlı güruhu ile kukla Allavi'nin el ele vermesiyle Irak'ın yaşanmaz hale geldiğini, Felluce başta olmak üzere direnişin yoğunlaştığı şehirlerde çoluk, çocuk, kadın ve yaşlı ayrımı yapılmaksızın katliamlar gerçekleştirildiğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

GORA kadrosu seyirciyle buluştu

SONRAKİ HABER

Hükümet seyirci kalıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...