13 Kasım 2004 22:00

Mahmutpaşa kan ağlıyor

Ramazan Bayramı öncesinde, emekçilerin "alış-veriş merkezi" Mahmutpaşa yine dolup taştı. Fakat emekçiler bu yıl da fiyatlara bakmakla yetindiler.

Paylaş
Emekçilerin ve yoksul kesimin alışveriş mekânı olan Mahmutpaşa bayram arifesinde ne esnafın, ne de alıcının yüzünü güldürdü. Mahmutpaşa sokakları kalabalık olmasına kalabalıktı ama, parasızlıktan ne alıcı istediğini alabildi, ne de satıcı bayram satışlarından beklediği kârı elde edebildi. Emekçiler, bayram için bırakın kendilerini çocuklarına bile yeni giysiler alamazken, esnaf da toptancılara borçlanarak aldığı malları satamamanın sıkıntısını yaşadı. Esnaf kara kara bu borçların altından nasıl kalkacağını düşünürken, çocuklar istedikleri alınmadığı için çoktan boyunlarını bükmüşlerdi bile... Sıkı pazarlıkların yapıldığı Mahmutpaşa sokaklarında adım başı, "Çok pahalı, bir şeyler yaparsın artık" sözleri kulaklara çalınırken; alış-veriş yapamayıp sadece vitrinlere bakan, belki çok beğendiği bir elbiseyi alamayacağını bile bile deneyen emekçiler ve mallarını satmak ümidiyle dükkanlarının önünde müşteri toplamaya çalışan esnaflar renkli görüntüler oluşturdular. Ucuz ama para yok! Durmuş ailesi her bayram Mahmutpaşa'dan alış-veriş yapanlardan. Ailenin amacı herkese birkaç parça bayramlık almak. Fakat fiyatları gördükten sonra baba Hasan Durmuş, "Ne yapacağız bilmiyorum. Burası gerçekten diğer yerlere göre ucuz. Ama bize göre ucuz değil. Çünkü biz de para yok! Daha ucuzunu bulmak için dolanıyoruz. Daha ucuzu da var mıdır bilmiyorum" şeklinde konuşuyor. Mualla Tatlı için ise fiyatları kesesine göre olan tek yer burası. Elinde tuttuğu takım elbiseyi göstererek "20 Milyona çok uygun bence" diyen Tatlı, "Cebimdeki paraya göre alışveriş yapıyorum. Ama buradan dahi alış-veriş etsem cebimdeki para tüm ihtiyaçlarımı karşılamıyor. En acil ihtiyacım olan şeyleri alıyorum, çünkü param bitiyor" şeklinde konuşuyor. Mahmutpaşa esnafından Ömer Kılıçaslan ve Necdet Balcı, "Bir şey söylemeye gerek var mı? Boş dükkandan anlaşılmıyor mu ne halde olduğumuz?" diyerek çaresizliklerini dile getiriyorlar.

Kredi kartları esnafı mahvetti 30 yıldır Mahmutpaşa'da esnaflık yapan Fuat Yılancıoğlu, "Bunca yıldır böyle bir bayram görmedim. Hiç iş yapamıyoruz" diyerek, umutsuzluğunu dile getiriyor. Geçen yıllarda işlerin ramazan ayının başında açıldığını, müşteriye yetişemediklerini anlatan Yılancıoğlu, bu yıl iş yapamamalarının sebebinin kredi kartları olduğunu düşünüyor. Yılancıoğlu, "İnsanlar kredi kartlarıyla mağazalardan alış-veriş ediyorlar. Çünkü kredi kartlarına 5-6 taksit yapılıyor. Biz de böyle boş boş oturuyoruz. Gelecek senelerde daha kötü olacak galiba işlerimiz" diyor. Nihat Şahan da diğer esnaflar gibi iş yapamamaktan yakınıyor. Şahan günden güne işlerinin kötüye gitiğini ifade ederek, "Arife günü işler yoğun ama bir işe yaramıyor ki! Bütün bir ay hiçbir şey satamadık, onun açığını bir tek arife gününün kârıyla nasıl kapatalım?" şeklinde konuşuyor.

ÖNCEKİ HABER

aleviler tartışıyor -4-
"Din, dincinin elinden kurtarılmalı"

SONRAKİ HABER

500 öğrenci zehirlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa