13 Kasım 2004 22:00

Almanya AB gücüne hazır

Almanya diğer AB ülkelerini ortak savunma stratejisi oluşturmaya çağırırken, AB içinde "ABD'ye karşı güç olma" eğilimi artıyor.

Paylaş
ABD'nin karşısına Avrupa Birliği'nin askeri bir güç olarak çıkmasını isteyen Almanya bu konuda kendilerinin hazır olduğunu söylerken diğer Avrupa ülkelerinin de harekete geçmesini istiyor. Almanya Savunma Bakanı Peter Struck "artık Avrupalıların dünya çapındaki güvenlik angajmanlarını, bundan böyle kendilerinin enerji ve hammadde ihtiyaçlarının güvenceye alınması"yla da gerekçelendirmeleri gerektiğini belirtiyor. Salı günü Berlin'de "Welt am Sonntag" gazetesi tarafından düzenlenen bir sempozyumda konuşan Struck, AB ülkelerinin bu konuda karar vermelerini ve adımlarını ona göre atmalarını istedi. Almanya'nın AB bünyesinde, dünya çapında güvenlik ve savunma politikası konusunda atılacak bütün adımlarda "sorumluluk üstlenmeye hazır" olduğunu belirten Struck, "Kurulması planlanan üç askeri birlikte de Alman askerleri bulunacak. Biz buna hazırız" dedi. SPD/Yeşiller koalisyon hükümeti şimdiye dek bu kadar açık davranmamıştı. Almanya'nın "AB'nin çıkarları" doğrultusunda askeri müdahalelerini, "tarihsel ve insani yükümlülükler"nin yanı sıra "Afrika ve Asya'da teröre karşı mücadele ve enerji ve hammade akışının güvenceye alınması" olarak gerekçelendiren Struck için, son iki maddenin özellikle önemli olduğu anlaşılıyor.

'ABD ve NATO'ya karşı değil' AB ülkelerinin kısa sürede "Avrupa Savunma ve Güvenlik Politikası" (ASGP) için özel bir strateji üzerinde anlaşmaları gerektiğini bildiren Struck, "Daha önce genel güvenlik stratejisi üzerine alınan kararlar bu doğrultuda gözden geçirilip yenilenmeli" diyor. Struck, "Kurulacak olan askeri müdahale birlikleri NATO birliklerine karşı alternatif bir güç olarak kurulmayacak. Ortak çalışmalarımız kapsamında özel görev dağılımı ile birbirimizi destekleyeceğiz" diyor. AB'nin stratejilerini belirlemeye çalışan Almanya, "ABD dostumuzdur, bunda bir değişiklik olmayacak" diyerek gelişmelerin abartıldığını ima ediyor. Almanya'nın Irak işgalinin başlangıcında yaşananların, ABD'nin AB ülkelerinin birbirine düşürmesi durumunun bir kez daha yaşanmaması için özel çaba sarf ettiği de AB diplomatları tarafından dile getiriliyor.

Alternatif güç Ancak, AB içinde "ABD'ye karşı bir alternatif güç gerekli" tartışmaları devam ediyor. Fransız hükümeti, "AB'nin bilinçli ve ABD'den sınırlandırılmış bir dış politika stratejisi yürütmesi" görüşünü açıktan ifade ediyor. Fransa basınına demeç veren değişik partilerden birçok Alman parlamenter, ABD Dışişleri Bakanı Colin Powell'in "Financial Times" gazetesiyle yaptığı söyleşide, "Washington dünya çapındaki meydan okumalara ve kendini ilgilendiren konuları agresif bir tarzda üzerine gitmekten çekinmeyecektir" dediğine dikkat çekip, "O zaman bizim de buna karşı belli bir stratejimiz olması kaçınılmaz" diyorlar.


'Almanya görev bekliyor' AB Acil Müdahale Birlikleri olarak kurulması planlanan üç askeri birliği de asker göndermeyi planlayan Almanya, "NATO kapsamında görev yapan askeri birliklerimiz bu kapsamın dışında tutulacak" diyor. Savunma Bakanlığı'nın açıklamalarına göre 2007 yılına kadar Hollanda ve Finlandiya ile birlikte, 2008 yılına kadar Fransa, Belçika, Lüksemburg ve İspanya ile birlikte ve 2009 yılına kadar ise Polonya, Letonya ve Slovenya ile birlikte kurulacak askeri birliklerde yer alacak. Struck, ilk etapta 1500 asker ile (her birliğe 500 asker) katılacaklarını belirtirken, "AB Acil Müdahale Birlikleri'ne gerekli olduğunda daha fazla asker verme opsiyonu bizim için her zaman açık olacak" dedi. Öte yandan, Alman Silahlı Kuvvetleri'nin 'Sınırsız Özgürlük Operasyonu' kapsamındaki yurtdışı 'görev' süresinin bir yıl daha uzatıldığı belirtildi.


'ABD'nin önleyici savaşı uzayda' Amerika Birleşik Devletleri'nin savaşı uzaya taşıyacak adımlar atmaya hazırlandığı belirtildi. ABD Hava Kuvvetleri tarafından açıklanan belgeler, ABD'nin uzay üstünlüğünü artırmak istediğini ortaya koydu. Bu girişimlerin düşman uydularına karşı önleyici savaşın uzayda yapılabileceği anlamına geldiği ifade ediliyor. Washington merkezli bir düşünce kuruluşu olan Savunma Bilgilendirme Merkezi Başkan Yardımcısı Teheresa Hitchens, "Ortaya çıkan bu durum, uzayda kontrolü ele geçirmek için adımlar atılacağını gösteriyor" dedi. Önümüzdeki yılın bütçesinden ABD Füze Savunma Ajansı için uzay merkezli önleme projesinin geliştirilmesi için kaynak ayrıldığı da dile getirildi. İngiltere ile ABD arasında füze sistemleri üzerine kurulan ilişkinin de geliştirildiği belirtildi. Bu kapsamda iki uzmanın ortak çalışma için ABD'ye gönderildiği önümüzdeki yıl ise iki uzmanın daha gönderileceği açıklandı.

ÖNCEKİ HABER

Felluce'de direniş sürüyor

SONRAKİ HABER

İşgalci müttefikler Filistin'e el atıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...