13 Kasım 2004 22:00

Felluce'de direniş sürüyor

ABD ordusunun, Felluce saldırısı 6. gününe girerken direnişçiler ABD askerlerine ağır kayıplar verdirerek kenti savunmayı sürdürüyor. Irak Kızılayı ise ABD'li yetkililer izin vermemesine rağmen gıda ve ilaç yokluğu çekilen Felluce'ye doğru yola çıktı.

Paylaş
ABD ordusunun Felluce'ye yönelik saldırısında dün de kentin birçok bölgesinde çatışmalar yaşandı. Ölü ve yaralı sayısına ilişkin bilgi alınamazken ABD saldırıları karşısında direniş devam ediyor. ABD askerlerinin dün Colan bölgesinde, direnişçilerin mevzilendiği hedeflere en az 20 adet havan topu attıkları belirtildi. ABD ordusu yetkilileri de, Colan'da kontrolün ele geçirildiğini iddia ederek, son 3 gün içinde küçük direnişlerle karşılaşıldığını öne sürdü.

4 helikopter vuruldu Önceki akşam saatlerinde ise direnişçilerin dört ABD helikopterini vurdukları ve bunlardan birinin düştüğü belirtildi. Ordudan yapılan açıklamada ABD'ye ait 4 helikopterin, Felluce yakınlarında, karadan havaya düzenlenen iki ayrı saldırıda isabet aldığı ve helikopterlerden üçünün üsse dönmeyi başarabildikleri belirtildi. Açıklamada, ilk saldırının Karma'da olduğu iki Kiowa OH-58 tipi helikopterin isabet aldığı kaydedildi. Helikopterlerin zarar gördüğü, pilotların buna rağmen Taci'de bulunan üsse dönmeyi başarabildikleri belirtildi. Felluce'nin güneydoğusunda düzenlenen ikinci saldırıda da iki Apaçi helikopterinin isabet aldığı ve birisinin düştüğü diğerinin ise Bağdat Havaalanı'na indiği kaydedildi. Öte yandan ABD ordusundan Korgeneral Thomas Sattler ise, Felluce saldırısı sırasında 22 Amerikan ve Irak askerinin öldüğünü yaklaşık 170 askerin de yaralandığını bildirdi.

ABD yardımı engelliyor Irak Kızılayı'nın 4 TIR'dan oluşan yardım konvoyu, ABD saldırısı nedeniyle kıtlık çekilen Felluce kentine doğru yola çıktı. Kent sakinlerinin durumu hakkında endişelenen Irak Kızılayı, ABD veya Iraklı yetkililer izin vermemesine rağmen yardım için harekete geçti. Kızılay yetkilisi Firdevs El Ebedi, Felluce'deki durumun felaket olduğunu söyledi ve yardım konvoyunun, ABD yetkililerin, karşı çıkmalarına rağmen Bağdat'tan hareket ettiğini belirtti. Bir başka Kızılay yetkilisi Fardus el Ubadi de; Felluce'de su, yiyecek, ilaç ve elektrik olmadığını belirterek kente yardım ulaştıramadıklarını söyledi. Ubadi, Felluce dışında olşturulan çadır kentlerde de yaşam koşullarının kötü olduğunu ve buralarda da çok sayıda insanın öldüğünü belrtti.

Ramadi'de çatışmalar Önceki gece Ramadi'ye yönelik ABD saldırısı sırasında şiddetli çatışmalar meydana geldiği bildirildi. Yerel kaynaklar, çatışmaların kentin merkezinde patlak verdiğini, ABD helikopterlerinin kent üzerinde uçtuğunu bildirdi. Öte yandan Bağdat'ın kuzeyindeki Balad'da önceki gece Türkiye vatandaşı bir tanker şoförünün daha öldürüldüğü bildirildi. Polis şefi Adil Abdullah, Türk şoförün daha önce de kaçırıldığını, bir daha ABD kuvvetlerine yakıt taşımayacağı sözü vermesi üzerine serbest bırakıldığını söyledi. Dün ayrıca Fırat Nehri'nde 10 Iraklının cesedi bulundu. Öldürülen kişilerin üzerinde Irak Ulusal Muhafızları üniforması bulunduğu açıklandı.


Hollanda martta çekiliyor Hollanda, Irak'taki askerlerini mart ayı ortasında çekeceğini bildirdi. Hollanda ajansı ANP'nin Savunma Bakanı Henk Kamp'ın açıklamasına dayandırdığı haberde, Hollanda'nın Irak'taki 1350 askerinin gelecek yılın Mart ayında çekileceği belirtildi. Kamp, parlamentonun, ABD ve İngiltere'nin yoğun baskısına rağmen Hollanda askerlerinin görev süresini ikinci kez uzatmama kararı aldığını kaydetti. ABD ise mart ayı ortasında Irak'taki askerlerini çekeceğini açıklayan Hollanda'dan Irakla ilgili taahhütlerini yerine getirmeye devam etmesini istedi.

ÖNCEKİ HABER

Merhaba

SONRAKİ HABER

Almanya AB gücüne hazır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...