12 Kasım 2004 22:00

"Gökkafes'i yıkın"

Bir hukuksuzluk anıtı olarak İstanbul'un bağrına saplanan Süzer Plaza, İstanbulluların deyimiyle Gökkafes'in yargı kararları doğrultusunda zaman yitirilmeden yıkılması talep edildi.

Paylaş
TMMOB, çevre örgütleri, İstanbul Tabip Odası, İstanbul Barosu, Armutlu Konseyi ve Tarih Vakfı gibi 44 demokratik kitle örgütü, Yargıtay'ın mart ayında verdiği karar ile kaçak konuma düşen Gökkafes'in yıkılması talebiyle eylem yaptı. Eylemde, Dolmabahçe'de yükselen bu hukuksuzluk anıtıyla ilgili hukuki gereklerin zaman yitirilmeden yerine getirilmesi çağrısında bulunuldu. İstanbulluların Gökkafes adını koyduğu Süzer Plaza önünde "Gökkafes yıkılsın çocuk parkı yapılsın" sloganları ile toplanan onlarca eylemci, kaçak yapının bir an önce tahliye edilmesini istedi. Ellerinde, "Artık yeter! Gökkafes'i görmek istemiyoruz", "Armutlu değil, Gökkafes yıkılsın", "Sermaye defol Beşiktaş bizimdir" dövizleri ve Gökkafas ile ilgili Yargıtay kararını taşıyan eylemciler, 10 Kasım dolayısıyla Atatürk'ün ve Düzce depreminde yaşamını yitirenlerin anısına saygı duruşunda bulundular. Bu sırada plazada bulunanlar, eylemi pencerelerden izlerken, Süzer Plaza Bina Yönetimi adına Halkla İlişkiler Müdürü Ayşe Işınbark tarafından hazırlanan bir dosya basına dağıtıldı. Dosya'da Gökkafes'in bir 'hukuk abidesi' olduğu iddia edilirken, Yargıtay tarafından tapuya yeniden işlenen 'Bu gayrimenkul üzerinde yapı yapılamaz' şerhinin geçerliliği kalmadığı ileri sürüldü.

Sarıgül nerede? Plaza girişinde basına açıklama yapan Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Başkanı Eyüp Muhcu, Gökkafes'i, tarihsel değerlere saygısızlık olarak nitelendirdi. Muhcu, "Gökkafes kentli haklarına, dolayısıyla da insan haklarına bir saldırı anlamını taşımaktadır. Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül'ü, hukuk kararlarını yerine getirmeye çağırıyoruz" dedi. Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İstanbul İl Koordinasyon Kurulu (İKK) sözcüsü Meftun Gürdallar ise, Gökkafes için, "Yapıldı artık ne yapalım" savunmasının kabul bulması halinde, orman alanlarına yapılan kaçak villaların da meşrulaştırılmış olacağını söyledi.

Siyasiler sorumlu "Siyasi destek olmasaydı, böyle bir yere bu büyüklükte bir yapı inşaa edilemezdi" diyen Mimarlar Odası Genel Başkanı Oktay Ekinci, "Gökkafes'in asıl sorumluları Turgut Özal ve dönemin belediye başkanı Bedrettin Dalan'dır. Mustafa Sarıgül neden çıkıp bu yapının Şişli ilçesi için bir yüz karası olduğunu söylemiyor? Binanın yıkılması için harcanması gereken paradan söz ediyorlar. Para mı daha önemli yoksa İstanbul mu?" sorusunu yöneltti. BDDK'nın binada 4-5 katı satın aldığını da hatırlatan Ekinci, "BDDK'nın bu binada işi ne? Devletin bu binadan çıkması gerekiyor" dedi. Eylemde, Çevre Konseyi Genel Sekreteri Tunay Gürsal, sanatçı Hasan Çetin ve İnşaat Mühendisleri Odası İstabul Şube Başkanı Cemal Gökçe de tepkilerini dile getirdiler.

Plazaya 'ihbarname' Konuşmaların ardından simgesel olarak dev boyutta hazırlanan ve Yargıtay kararının uygulanmadığına dikkat çekilen "İhbarname", Plaza'nın girişine bırakıldı. Eylem, Gökkafes'e ilişkin yargı kararının uygulanmaması halinde suç duyurusunda bulunulacağının ilan edilmesiyle son buldu.

ÖNCEKİ HABER

Ateşkes çağrısı

SONRAKİ HABER

Aleviler tartışıyor - 3

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa