12 Kasım 2004 22:00

Filistin liderine intifada gibi veda

Onbinlerce Filistinli, Ebu Ammar'ı mücadele dolu hayatına yakışır bir şekilde uğurladı. Filistinliler zılgıtlar, silah sesleri ve sloganlarla uğurladıkları Arafat'ın ardından direnişe devam sözü verdi.

Paylaş
Filistin mücadelesinin lideri Yaser Arafat için, Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen cenaze töreninde dünya liderleri bir araya geldi. Ramallah'ta yapılan halk törenine ise onbinlerce Filistinli katıldı. Mısır'daki resmi törenin ardından Arafat'ın naaşı helikopterle Ramallah'a götürüldü. Helikopterin Ramallah'a inişi sırasında toplanan onbinlerce Filistinli, "Hoşgeldin Ebu Ammar, hoşgeldin ihtiyar" diye bağırarak, helikopterin etrafına yığıldı. Arafat'ın naaşı, aşırı izdiham nedeniyle helikopterden 25 dakikada indirilebildi. Naaşının konulduğu araç, kalabılık nedeniyle güçlükle ilerlerken, aracın çevresinden slogan ve silah sesleri yükseliyordu.

Son görev için... Arafat için yapılacak cenaze töreni başlamadan önce binlerce Filistinli, duvarları ve güvenlik barikatlarını aşarak, naaşı taşıyan helikopterin ineceği bahçeye akın etti. Filistinliler, Mukataa'nın ve duvarların üzerini doldurdular. Bu arada töreni izleyenler için oluşturulan tahta platformun kalabalık nedeniyle çöktüğü ve yaralıların olduğu belirtildi.

Gazze'de temsili tören İşgalci İsrail ordusu, Gazze Şeridi'nde yaşayan Filistinlilerin Ramallah'taki törene katılmasına izin vermedi. Bunun üzerine onbinlerce Filistinli, Arafat için sembolik törenler düzenledi. Binlerce Filistinli Ömeri Camii'nde toplanırken çok sayıda Filistinli de Arafat'ın Gazze kentindeki eski karargâhı yakınında ayrı bir tören düzenledi. Binlerce Gazzeli de öğle saatlerinden itibaren, Arafat'ı Ramallah'a götürecek helikopteri görmek umuduyla balkonlara ve çatılara çıktı.

İsrail provokasyonu Doğu Kudüs'teki Eski Kent'in Şam kapısı önünde yüzlerce Filistinli, ayrı bir gösteri düzenledi. Filistinliler, camilerde dua ettikten sonra lambalar yaktı. Filistin bayrakları ile Arafat resimlerini yakan İsrailli şeriatçıların provokasyonuna uğrayan gösteriye İsrail polisi ses bombasıyla saldırdı.


'BÜYÜK BİR KAYIP' Sendikalar, siyasi partiler ve meslek örgütleri, Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümünden duyulan üzüntüyü ifade etmeye devam ediyor. TMMOB Makina Mühendisleri Odası, aynı zamanda TMMOB Onur Üyesi olan Filistin lideri Yaser Arafat'ı selamladı. Odadan dün yapılan yazılı açıklamada, Ebu Ammar'ın (Kurucu) Ortadoğu halklarının emperyalist politikalara karşı direncinin ifadesi olduğu bildirildi. İnsan Hakları Derneği (İHD) de Arafat'ın ölümü nedeniyle ailesine, mücadele arkadaşlarına ve Filistin halkına taziye dileklerini ileterek, İsrail'in şiddete dayalı politikaları kınandı.

'İnceleme başlatılsın' Sağlık-İş Başkanı Mustafa Başoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Arafat'ın ölümünden üzüntü duyduğunu belirterek, İsrail Başbakanı Şaron'un geçmiş yıllarda söylediği "Gerekirse Arafat'ı öldüreceğiz" şeklindeki sözlerinin incelenmesi gerektiğini belirtti. KESK Şubeler Platformu Dönem Yürütmesi adına Nejdet Uygun tarafından yapılan açıklamada da, Ebu Ammar'ın özgürlük ve eşitlik düşünün, mazlum halkların ve emekçilerin mücadelesiyle tüm coğrafyalara yayılacağı ifade edildi.

Malatya'da basın açıklaması EMEP Malatya İl Örgütü, Yaser Arafat'ın ölümü üzerine bir basın açıklaması yaparak Arap halklarına ve bütün dünya halklarına başsağlığı diledi. Parti binasında yapılan açıklamayı okuyan İl Başkanı Nejdet Bali, Arafat'ın ölümünden duyduğu üzüntüyü ifade etti ve "İsrail zulmüne karşı yurtlarının bağımsızlığı için savaşan yiğit Filistin halkı, büyük bir evladını kaybetti. Arafat, tüm ezilen halklara ilham kaynağı olan mücadele geleneği ile yüklü bir geçmişi ardında bıraktı. Son üç yılını kuşatma altında geçirdi. Filistin'i terketmedi ve ömrünü mücadele ile tamamladı" diye konuştu.


Filistin'in dostları yasta Filistin lideri Yaser Arafat''ın ölümünün ardından Küba, Kuzey Kıbrıs, Pakistan, Kuzey Kore, Mısır, Yemen, Lübnan, Libya, Fas ve Tunus 3 günlük yas ilan etti. Bu ülkelerde bayraklar yarıya indirilecek. Yas ilan eden ülkelerin devlet başkanları, taziye mesajları yayınlayarak, Arafat'ın ölümünden duydukları üzüntüyü belirttiler. Küba lideri Fidel Castro, Filistin lideri Yaser Arafat'ın ölümünün Arap halkı için "üzüntü verici bir kayıp, dünya ilerici hareketi açısından da ağır darbe" olduğunu bildirdi. "Halkların bağımsızlığı ve özgürlüğü için bıkmaz usanmaz bir savaşçı örneği olan Arafat'ın ölümünden dolayı derin üzüntü içinde olduğunu" ifade eden Castro, "Filistin halkının haklı davasına olan sağlam desteğini" yineledi. Kuzey Kore'den yapılan açıklamada "Kore halkının yakın dostu olan Arafat'ın, ülkelerini 6 defa ziyaret ettiğini" belirtildi. Güney Afrika'da ırk ayrımına dayalı rejime karşı mücadelenin simgesi haline gelen eski Devlet Başkanı Nelson Mandela, Filistin devleti rüyası henüz gerçekleşmeyen Arafat'ın ölümünden üzüntü duyduğunu belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Çekirgenin istilası

SONRAKİ HABER

'Felluce mücadeleye çağrıdır'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...