11 Kasım 2004 22:00

Çekirgenin istilası

Kuzeybatı Afrika'yı etkisi altına alan çekirge sürüsü, yaşamı olumsuz etkiliyor. Sahel bölgesi çekirgelerin istilasına uğramış durumda. Birleşmiş Milletler, bu yılki istilanın sonuçlarını bütün savaşlardan daha dramatik olarak değerlendirdi.

Paylaş
"İlk dalga durdu", "Büyük sürü Senegal'in güney kıyılarında toplanıyor", "Sürü Senegal'i aşıp her tarafa yayıldı", "Fas ve Cezayir arasındaki sınırdan da benzer kara haberler geliyor." Son yirmi gündür Senegal, Mali, Tunus, Fas, Çad ve Nijerya'da bültenler, bu ve buna benzer haberlerle başlıyor. Kuzeybatı Afrika'yı etkisi altına alan çekirge sürüsü tehlikeli olmaya devam ediyor.

Savaş gibi Sahel bölgesi çekirgelerin istilasına uğramış durumda. 70 kilometrelik bir uzunluk oluşturan çekirgeler, gittikleri yerlerde her şeye zarar veriyorlar. Gelişmiş araçlarla mücadele edilmesine rağmen hâlâ çekirgelerin üstesinden gelinmiş değil. Sadece Senagal'de 40 uçak çekirgeleri yok etmek için bölgeyi ilaçlıyor. Senegal, Hollanda Büyükelçisi Jos van Aggelen, "Şu sıralar, çekirgeler güneyden, yazın geldikleri yere, kuzeybatı yönüne Fas, Tunus, Cezayir ve Libya'ya doğru gidiyorlar. Çekirgeler, Kuzey Afrika'ya, mart ayında yumurtadan çıkacak olan larvalarını bırakacaklar ve haziranda yeniden güneye doğru yola çıkacaklar. Eğer yağmur yağarsa daha korkunç sürüler oluşacaktır" diyerek kaygısını belirtiyor. Birleşmiş Milletler ise bu yılki istilanın sonuçlarını bütün savaşlardan daha dramatik olarak değerlendirdi.

Korkunç zarar Yalnızca Senegal'de 700 bin hektar tarımsal alan, çekirgeler tarafından yağmalandı. En çok etkilenen ülke Moritanya'da ise 1.6 milyon hektar alan yağmalandı. Şimdiye kadar toplam üç ile dört milyon arasında tarımsal bölge çekirgeler tarafından tamamiyle yok edildi. Birçok bölgede gelecek baharın mahsülü şimdiden yok olmuş durumda. Yetkililer kıtlıktan dolayı birçok kişinin açlıkla karşı karşıya kalacağını ve yoğun bir göçün yaşanacağına dikkat çekiyorlar. Bugüne kadar Senegal'de felaketi izleyen BM Gıda Örgütü'nden Erwin Northoff, geçen yıl ekim ayında bu duruma dikkat çektiklerini ama yeterli önlemin alınmadığını belitti. Çekirgelerle mücadele edebilmek için yeterli ilaca, uçağa, koruma elbiseye ve deneyimli ekiplere ihtiyaç olduğunu söyleyen uzmanlar, bunlar sağlanmadan çekirgelerle başetmenin mümkün olmadığını vurguluyorlar. Kimi uzmanlar, bu durumun yıllarca sürebileceğini belirtiyor.

Kanatları çıkmadan yok etmek Uzmanlar çekirgelerle baş etmenin en iyi yolunun daha uçmadan onları yok etmek olduğunu açıklıyorlar. Çünkü, çekirgeler kanatlandıktan sonra kısa bir sürede gelişip uçuyorlar ve hergün 100 kilometre yol katedebiliyorlar. Bu da onlarla mücadeleyi zorlaştırıyor. Bir gelişkin çekirge günlük iki gram yani yaklaşık kendi ağırlığı kadar besin tüketiyor. Bir milyarlık bir çekirge sürüsü günlük olarak iki bin ton besin tüketebiliyor.


Kıbrıs'ta da aynı çekirgeler Geçen haftadan beri benzer haberler Kıbrıs'tan da geliyor. Batı Afrika'dan geldikleri düşünülen çekirgeler, son yıllarda adanın yakın tarihinde yaşanan en büyük çekirge sürüsü. Baf bölgesinde adaya ulaşan çekirgelerin iç kesimlere kadar ilerlediğini belirten yetkililer, çekirgelerin kara bir bulut gibi tarlaların üzerine çöktüğünü ve her şeye zarar verdiğini söylüyor.

ÖNCEKİ HABER

Van'da işçi eylemi

SONRAKİ HABER

Filistin liderine intifada gibi veda

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...