11 Kasım 2004 22:00

Diyarbakır'da barış sesleri

Barış İçin Aydın Girişimi'ni karşılayan binlerce kişi, bölgede süren operasyon ve çatışmaların durmasını istedi. Karanfil ve zeytin dalları ile karşılanan Aydın Girişimcilerinden Akın Birdal, "Biz barışı kışkırtmak için barışın başkentine geldik" dedi.

Paylaş
Bölgedeki operasyon ve çatışmaların durması için Diyarbakır'a gelen Barış İçin Aydın Girişimi üyeleri, binlerce kişi tarafından karşılandı. Kimliklerini çıkararak, "Kimliksiz yaşamak istemiyoruz", "Barışa bir ses, çift taraflı ateşkes" sloganları atan Diyarbakırlılar, barış taleplerinin dikkate alınmasını istediler. Karanfil ve zeytin dalları ile karşılanan Aydın Girişimcilerinden Akın Birdal, "Biz barışı kışkırtmak için barışın başkentine geldik" dedi. İstanbul'dan önceki gün yola çıkan Barış İçin Aydın Girişimi üyeleri dün Diyarbakır'a ulaştı. "Barış için sesimizi yükseltelim silahlar sussun" yazılı 2 otobüs ile Diyarbakır'a gelen barış girişimcileri, ilk olarak Diyarbakır'a 15 kilometre kala OPET Tesisleri'nde Demokratik Toplum Hareketi üyeleri eski DEP'liler Hatip Dicle, Selim Sadak, Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve alt kademe belediye başkanları, bölgedeki SHP'li belediye başkanları, DEHAP'ın bölge il ve ilçe örgütleri ve Diyarbakır'daki sivil toplum örgütü temsilcilerinin bulunduğu yüzlerce kişi tarafından, zeytin dalları ve karanfillerle karşılandı.

Barışın başkenti Karşılama sırasında kısa bir konuşma yapan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, aydınların Diyarbakır'a gelişinden duydukları memnuniyeti ifade ederek, "İnsanlara beşiklik etmiş barışın şehrine hoşgeldiniz. Tarihte ilk barışın sağlandığı Mezopotamya'nın Başkenti'ne hoş geldiniz. Tüm Diyarbakır halkı adına barış girişimini kutladığımı belirtiyorum" diye konuştu. Barış İçin Aydın Girişimi Sözcüsü Akın Birdal ise, "Biz kalıcı bir barışın sağlanması için çaba sarf ediyoruz. Biz barışı kışkırtmak için barışın başkentine geldik" dedi. Konuşmaların ardından girişim üyeleri ile karşılamaya gelen konvoy, Diyarbakır'a doğru hareket etti. Yol boyunca halkın sevgi gösterileri ile karşılanan girişim üyeleri, Diyarbakır kent merkezinde de büyük bir coşkuyla karşılandı.

Polisten engelleme Mitingin yapılacağı İstasyon Meydanı on binlerce kişi tarafından doldurulurken, alana girmek isteyen girişim üyelerinin bulunduğu otobüslerin de yer aldığı araçlar, polis engeline takıldı. Bunun üzerine girişim üyeleri alana yürüyerek girmek zorunda kaldılar. Miting alanında halka seslenen Akın Birdal, "Biz bugün Diyarbakır'a barış için geldik. BugünDiyarbakır'da barışa bir ses, barışa elimizi uzatmaya geldik" dedi. 15 yıl süren çatışmalı dönemi hatırlatan ve bunun bölge halkı üzerinde ağır sonuçlara yol açtığını kaydeden Birdal, ateşkesin bozulduğu 1 Haziran'dan itibaren 344 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Birdal, Kürt sorununun çözümünün silahların susmasına bağlı olduğuna işaret ederek, "Çünkü barış olmadan adalet, özgürlük, iş, aş, adalet olmaz" diye konuştu.

Kimlikler çıkarıldı Konuşmasına Kürtçe olarak başlayan Feleknaz Uca ise barış ve kardeşlik çağrısında bulundu. Konuşmalar yapıldığı sırada mitinge katılanlar, kimliklerini çıkararak, "Kimliksiz yaşamak istemiyoruz", "Barışa bir ses, çift taraflı ateşkes", "Bıjî Aşıtî" sloganlarını attı.


İZMİR'DEN AYDIN GİRİŞİMİNE DESTEK İzmir'de siyasi partiler, sendikalar ve dernekler bir araya gelerek, operasyon ve çatışmaların durması için bir dizi etkinlik yapma kararı alan Barış İçin Aydın Girişimi'ni desteklediklerini açıkladılar. İHD İzmir Şubesi'nde düzenlenen basın toplantısında konuşan DİSK Ege Bölge Başkanı Azad Fazla, Kürt sorununun demokratik ve barışçı yollarla çözümü yerine, şiddette ısrar edilmesinin kaygı verici olduğunu belirterek, "Şiddet ve çatışmanın toplumumuzda ve ülkemizde nelere mal olduğu hâlâ belleklerimizden silinmemişken bu yolda ısrar etmek yeni kayıplara ve acılara yol açacaktır. Kürt sorununda çözümsüzlükte ısrar etmek ülkemizin diğer sorunlarını çözmenin önünü tıkamaktadır" dedi. Kurum temsilcileri olarak Barış İçin Aydın Girişimi'ni desteklediklerini bildiren Fazla, hükümeti Kürt sorununun demokratik çözümü doğrultusunda adım atmaya ve sürmekte olan operasyonları durdurmaya çağırdı.


SDP'DEN İMZA KAMPANYASI SDP Bursa İl Örgütü, Kürt sorununa demokratik ve barışçıl çözüm sağlanması için imza kampanyası başlattı. "Barışa bir ses karşılıklı ateşkes" ve "Ne AB, ne ABD çözüm halkların özgücünde" yazılı dövizler asılan standta, "Süngü ucunda barış, işgal altında demokrasi, postal altında özgürlük olamaz" yazılı pankartlar açıldı. SDP Bursa İl Başkanı Bülent Çalık, şehir merkezinde dört gün boyunca dört ayrı noktada toplanacak imzaların TBMM Başkanlığı'na gönderileceğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

25 MİLYON İNSANA HİZMET GÖTÜRÜYOR

SONRAKİ HABER

Zorunlu eğitim paralı oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa