11 Kasım 2004 22:00

Dünya üzgün, İsrail ve Amerika mutlu!

İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Arafat'ın ölümünün açıklanmasının ardından 'bunun Ortadoğu için tarihsel bir dönüm noktası' olduğunu söyleyerek sevincini ifade etti. İsrail Adalet Bakanı Yosef Lapid de, 'dünyanın Arafat'tan kurtulmasının sevindirici olduğunu' söyledi.

Paylaş
İsrail Başbakanı Ariel Şaron, Arafat'ın ölümünün açıklanmasının ardından 'bunun Ortadoğu için tarihsel bir dönüm noktası' olduğunu söyleyerek sevincini ifade etti. İsrail Adalet Bakanı Yosef Lapid de, 'dünyanın Arafat'tan kurtulmasının sevindirici olduğunu' söyledi. Filistin halkının acısı ile adeta alay eden Lapid, Arafat'ın "El Kaide'nin babası" olduğunu iddia etti. ABD Başkanı George W. Bush ise, Arafat'ın ölümünün "Filistin tarihi açısından önemli bir an olduğunu" öne sürdü. İsrail Parlamentosundaki Arap milletvekillerinden Doktor Ahmet Tibi, "Arafat Kudüs'e giden yolun ortasında hayatını kaybetti; ama rüyası bir gün gerçekleşecek" diyerek Arafat'ın ölümünü kutlayan İsrailli yetkilileri ahlaksızlıkla suçladı. Cenevre'deki BM bürosundaki bayrak ise, yarıya indirildi. Bu, Arafat'a devlet başkanı muamelesi yapıldığı anlamına geliyor. BM sözcüsü Marie Heuze, "Kofi Annan, Arafat için devlet başkanlarına uygulanan protokolü uygulamamızı istedi" dedi.

Filistin'e adanmış bir hayat Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin; Arafat'ın hayatını Filistin'in bağımsızlığına adadığını belirtirken, Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, bağımsız Filistin devleti için çabalarının devam edeceğini açıkladı. Avrupa Parlamentosu Başkanı Josep Borrell da bir mesaj göndererek başsağlığı diledi. AB Komisyonu Başkanı Romano Prodi, Belçika Başbakanı Guy Verhofstadt ve Dışişleri Bakanı Karel De Gucht da de benzer birer mesaj yayınladı. Malezya Başbakanı Abdullah Ahmed Badawi ve Japonya Başbakanı Juniçiro Koizumi de üzüntülerini dile getirdiler.

Tarih çarpıtması Avustralya Başbakanı John Howard ise "Tarih, Arafat'ı, Ehud Barak'ın yaptığı barış önerisini kabul etmediği için yargılayacak" iddiasında bulundu. Ayrıca Hindistan, Yeni Zelanda, Güney Afrika, Almanya ve Çin de üzüntülerini anlatan mesajlar yayınladılar. Bu arada El Aksa Şehitleri Tugayları, Arafat'ın ölüm haberinin ardından bütün üyelerinden "İsrail'i vurmalarını" istedi. Örgütün yayımladığı bildiride İsrail'in, üç yıl kuşatma altında tutarak Arafat'ın ölümüne yol açtığı vurgulandı. İsrail ordusu ise, Batı Şeria ve Gazze Şeridi'ni tekrar abluka altına aldı. Ordu radyosu, Batı Şeria'ya giriş çıkışın yasaklandığını bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Kimyasal silah saldırısı

SONRAKİ HABER

EMEP: 'Arap halklarının başı sağ olsun'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...