15 Ekim 2011 04:54

‘İktidar alternatifi olacak devasa bir adım’

Sultan Özer

‘SÖZÜMÜZÜ TUTUYORUZ’

Kongre Girişiminin bugün başlayacak ve iki gün sürecek kongresi 6 aylık yol haritasını ve işleyişini belirleyecek. 6 kişilik başkanlık sistemi ile 6 ayda bir toplanacak kongreyi Sırrı Süreyya Önder, Ertuğrul Kürkçü ve Sebahat  Tuncel ile konuştuk.

Seçim öncesi oluşturulan Emek, Demokrasi ve Özgürlük Blokunun manifestosunu hatırlatan Sırrı Süreyya Önder, Kongre Girişimi için şunları söyledi:”Biz orada Türkiye halklarına bir söz vermiştik, ‘Seçim ittifakı olmaktan çıkartıp, stratejik ortaklığa dönüştüreceğiz’ demiştik. Öncelikle bu sözümüzü yerine getirmiş oluyoruz.”

‘GENİŞ BİR TEMSİLİYET’

Kongreden beklentilerini, “ana muhalefet olmayı bırakın, iktidar alternatifi bir örgütlenmeyi vücuda getireceğiz” diye özetleyen Önder, Kongreyi oluşturan siyasal yapıların kendilerini feshetmeyeceğini, tersine teşvik de edileceklerini söyledi. Önder, ilk defa değişik toplumsal kesimlerin temsiliyetini içeren bir yapılanma olacağını da sözlerine ekledi. “Geniş bir temsiliyet söz konusu” diyen Önder, kadın örgütlerinden çevre hareketine kadar her kesimin kendini ifade edebilme olanaklarının olacağını dile getirdi. Mevcut muhalefet partilerinin bütün bu kesimlerle teması kestiğini, onları temsil etmeyi bırakın, “Aman bırakın bunları” yaklaşımıyla sorunlarını ötelediklerini kaydeden Önder, Kongre Hareketinin bu açıdan da iktidar alternatifi olacağının altını çizdi.

‘SÜRECİ GÖZDEN GEÇİRECEKLER’

Çok zorunlu olmadıkça temsili demokrasiye itibar etmeyeceklerini belirten Önder, temel yaklaşımlarının “Tabanın söz sahibi olduğu bir yapılanma” olduğunu dile getirdi.

Kongre Girişiminin içerisinde yer almayan ÖDP, TKP Halkevleri gibi kesimleri bu yapı içerisine katma çabalarını hiç esirgemeden sürdüreceklerini de vurgulayan Önder, “Temkinli davranmalarını da anlayışla karşılamamız gerekiyor, çünkü bugüne kadar ki ittifaklar verimli sonuçlanmamış ne yazık ki. En karşı olanlara bile aktif gözlemci olmalarını öneriyoruz. Aktif gözlemcilikte, süreci eleştirebilirler, öneride bulunabilirler ancak hiçbir sorumluluk almazlar”  diye konuştu. Önder bu kesimleri kastederek, “Bu süreci gözden geçirmelerini gerektirecek bir yapılanmanın şimdiden hayata geçtiğini söylemek abartı olmaz” dedi.

KÜRKÇÜ: ‘DEVASA BİR ADIM ATIYORUZ’

Ertuğrul Kürkçü de iki günlük kongreden beklentilerinin, her şeyden önce 825 delegenin eksiksiz bir araya gelerek, hem kararları hem tüzük ve programı kabul etmeleri olduğunu söyledi. Bu hukuki adımların atılmasının ardından, siyaseten de yeni bir muhalefet ekseni yaratacaklarını kaydeden Kürkçü, “Kongre başlangıç olacak. Henüz işin başındayız. Gerçekten ete kemiğe büründüğünde, iktidar alternatifi olacak bir oluşum. Devasa bir adım atıyoruz” diye konuştu.  

‘ÖNCEKİLERDEN FARKLI’

Kongre Girişiminin önceki “çatı partisi” gibi benzer oluşumlardan farklı olduğunu kaydeden Kürkçü, “Öncekiler ya siyasi partiler arasında bir cephe, ya emek örgütleri arasında bir platform oluşturmak şeklinde idi. Burada ideolojik, etnik, inançsal barajlar yok. Hangi köken, inanış, hangi etnik yapıdan gelirse gelsin eşit haklı üyesi olabilecekler” dedi. Ayrıca siyasi hareketlerin kendilerini lağvetmelerinin gerekmediğini, Kongre Girişiminin bir üst yapı olduğunu belirten Kürkçü, “Gelecekte politik yapı olarak partileşecek. Önce kongre, parti sonra” dedi.

‘MUHALEFET İKTİDAR AYNI SÖYLEMDE’

Türkiye’nin ana muhalefetinin de diğer muhalefetinin de iktidarla aynı söylem, aynı paradigma, aynı rejim söylemine sahip olduğunu belirten Kürkçü şu değerlendirmeyi yaptı: “Herkese haklarının verilmesi konusunda elbette CHP ile MHP tümüyle aynı değil. CHP kadın hakları, siyasi haklar ve özgürlükler konusunda olumlu pozisyonda olsa da devletin bekası çerçevesinde bir bakış açısına sahip.”

TÜM SORUNLAR GÜNDEMLERİNDE AMA...

Kongre Girişiminin önceliğinin, akut durumunda olan Kürt sorununun demokratik, barışçıl çözümü ve bunun için yeni bir anayasa olduğunu kaydeden Kürkçü, ırkçılıkla mücadele, nefret söylemine karşı barış söylemi, Türk-Kürt emekçilerinin ortak söylemi, kültür ve toplumsal alanda taleplerin karşılanması gibi tüm sorunlara el atacaklarını söyledi. Kürkçü, “Pek çok mesele eş zamanlı gidecek. Akut olan, hayat memat meselesi olan, çözülmediği zaman iç savaşı körükleyecek olan  Kürt sorununa hakça, adilce çözüm en önemli meselemiz” dedi.

TUNCEL: ‘HALKIN ÖZ YÖNETİMİ’

Sebahat Tuncel de Kongre Girişimini, “Halkın öz yönetimi” olarak tanımlayarak, çok geniş toplumsal kesimlerin ortak mücadele programı, halkın kendi kendini yönetmesi olduğunu da ifade etti. Sürekli örgütleneceklerini, sürece, olaylara, sorunlara müdahale edeceklerini belirten Tuncel, iki günlük kongrede 6 aylık süreci planlayacaklarını ve işe oradan devam edeceklerini söyledi. (Ankara/EVRENSEL)

Evrensel'i Takip Et