10 Kasım 2004 22:00

BOP'un faturası ağır olacak

Büyük Ortadoğu Projesi'nin tartışıldığı sempozyumun son gününde projenin ABD açısından önemli bir ayağının ılımlı İslam olduğu ve bu konuda Türkiye'ye önemli roller biçildiği belirtildi. BOP'un bölge ülkeleri ve Türkiye için getirilerinin ağır olacağı ifade edildi.

Paylaş
Büyük Ortadoğu Projesi'nin tartışıldığı sempozyumun son gününde projenin ABD açısından önemli bir ayağının ılımlı İslam olduğu ve bu konuda Türkiye'ye önemli roller biçildiği belirtildi. BOP'un bölge ülkeleri ve Türkiye için getirilerinin ağır olacağı ifade edildi. İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı'nın düzenlediği "Genişletilmiş Ortadoğu ve Kuzey Afrika Projesi" sempozyumu dün sona erdi. Dünkü tartışmaların ana başlığı ise 'BOP'un Türkiye'ye getireceği yükümlülükler ve öneriler" oldu. Üç gün süren tartışmalarda öne çıkan noktalar projenin uygulanabilir olmasının kuşkulu olduğu üzerine idi. Kapsadığı coğrafi alan net olmamasına rağmen Fas'tan Çin'e kadar denilerek çizilen sınırların genişliği ve bu alanda çok farklı yapılarda ülkelerin ve yönetimlerin bulunması bölgeye yönelik projenin önündeki en büyük engel olarak gösterildi. Katılımcılardan Doç. Dr. Yaşar Hacısalihoğlu projenin kapsadığı alanın asıl isminin Avrasya olduğunu belirttiği konuşmasında, "Zengin enerji-doğal kaynaklarıyla Avrasya yeni dünya jeopolitiğinin merkezi ve yeni dönemin mücadele alanıdır" dedi. ABD'nin Avrasya bölgesine ilgisinin temel nedenlerinden birinin de muhtemel rakiplerin önünü kesmek olduğunu belirten Hacısalihoğlu, BOP'un Türkiye'ye yönelik ilgisinin ise 'siyasi model ve askeri lojistik destek' düzeyinde olduğunu söyleyerek projenin Türkiye açısından mızrak ucu ülke olması durumunu getirmesinin olası olduğunu söyledi.

Bölge için tehlikeli Cumhuriyet gazetesi yazarı Ergin Yıldızoğlu ise, Ortadoğu'da ortaya çıkacak yeniden yapılanmanın başarılı olacağını düşünerek, süreçten pay kapmak için ortak olma yaklaşımını eleştirerek, projenin terörizmi ve istikrarsızlığı körüklemeye yol açacağını belirtti. Yıldızoğlu "BOP bu yıl, G-8 ülkeleri, Avrupa Birliği, ABD, NATO zirvesindeki yumuşatılmış haliyle bile Türkiye ve bölge ülkeleri çin tehlikelidir" dedi. BOP'un oryantalist ve ırkçı yaklaşımlar içerndiğine değinen Yıldızoğlu "NATO üyesi ve AB yolundaki Türkiye'nin adının bu projede demokratikleştirilmesi gereken istikrarsız ülkeler arasında geçmesi de kafa karıştırıyor" dedi. Prof. Dr. Alpaslan Işıklı ise ortada olanı anlatmanın zor olduğunu belirterek başladığı konuşmasında BOP'un 11 Eylül saldırılarının hemen arkasından gelmesine dikkat çekerek "Irak ve Afganistan'da yaşananlar bu projenin gerçek yüzünü ortaya koydu" dedi. Işıklı Türkiye'nin Ortadoğu, Kafkaslar ve Ortaasya'nın zengin enerji yataklarına ulaşılmayı hedefleyen güçler için "vazgeçilmesi mümkün olmayan köprü" konumunda olduğunu belirterek Türkiye'nin bu rolü sahiplenmesinin çatışmaların önemli bölümünü sırtlaması ve bölge ülkeleri ile ilişklerinin bozulması sonuçlarını doğuracağını belirtti.

ÖNCEKİ HABER

Kanlı mı olsun kansız mı!

SONRAKİ HABER

Irak, Amerika'ya pahalıya patladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...