10 Kasım 2004 22:00

Nükleer santral 2012'de

Enerji Bakanı Güler, nükleer santrallerin 2012'den itibaren devreye alınacağını kaydederken, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'ndan ilk petrolün 2005'te akacağını söyledi.

Paylaş
Fransa ile Avrupa Birliği pazarlığında masaya yatırılan nükleer enerji santrali 2012'den itibaren devreye alınacak. Enerji Bakanı Hilmi Güler, nükleer santralların 2012'den itibaren devreye alınacağını belirtirken; kaç adet nükleer santral yapımının planlandığı ve ihaleye ne zaman çıkılacağı hakkında bilgi vermedi. Ancak daha önce yapılan açıklamalarda, toplam üç nükleer santral planlandığı ve santrallerden ikisinin daha önce de gündeme gelen Mersin Akkuyu'da diğerinin ise Sinop'ta inşa edilebileceği kaydedilmişti. Türkiye'deki nükleer çalışmaları koordine etmek, denetlemek ve mevzuat çalışmalarını hazırlamakla yetkilendirilen Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'nun (TAEK) çalışmalarına devam ettiğini belirten Güler, "Ülkemizin nükleer teknoloji alanında daha ileri bir seviyeye çıkmasını sağlamak amacıyla TAEK'te yürütülen ve nükleer alanda teknolojik altyapımızı geliştirmeyi hedefleyen çalışmalar için 2004-2014 yıllarını kapsayan nükleer enerji ve teknoloji geliştirme projesi gündeme getirilmiştir" dedi. Bu arada Güler, Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattı'nın gecikme olmadan devreye alınacağını ve ilk petrolün 2005 yılının ilk yarısında Ceyhan terminaline akacağını ileri sürdü. Enerji Bakanlığı'nın 2005 yılı bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda konuşan Güler, elektrik dağıtım ihalelerine bu yıl içinde çıkılmasını istediklerini ancak bu yıla yetişmemesi halinde 2005 başında çıkılabileceğini kaydetti.

Enerjide de köprü Güler, BTC projesine paralel olarak Hazar Bölgesi'nde üretilecek doğalgazın Türkiye'ye buradan da diğer Avrupa ülkelerine taşınmasını öngören Hazar-Türkiye-Avrupa doğalgaz boru hattı projesinin de Doğu-Batı enerji koridoru politikasında önemli yer tuttuğunu vurguladı. Bakü-Tiflis-Erzurum doğalgaz boru hattı olarak da bilinen projenin Türkiye'ye gaz nakli açısından değil Avrupa pazarından Türkiye üzerinden gaz nakledilmesi açısından önemli olduğunu savunan Güler, "Enerji Bakanlığında önümüzdeki yıllarda daha da büyüyecek olan Avrupa gaz açığını karşılamak üzere Hazar havzası, Ortadoğu, Güney Akdeniz ülkeleri ve diğer uluslararası kaynaklardan gelecek doğalgazı Avrupa'ya iletecek olan Güney Avrupa gaz ringi projesi üzerinde de çalışıyoruz" dedi.

ÖNCEKİ HABER

Kontrole geldiler

SONRAKİ HABER

Egeli çiftçiler mitinge hazırlanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa