10 Kasım 2004 22:00

Güçbirliği çağrısı

Hamburg'da yaklaşık 12 bin öğrenci, veli ve eğitimci, eyalet hükümetinin hak gaspı politikalarını protesto etti.

Paylaş
Hamburg'da ortaöğrenim gençliği, üniversite ve çocuk yuvalarında çalışan emekçiler, eğitime yönelik saldırılara karşı birleşerek eğitim alanında yapılan tüm saldırılara karşı tepkilerini dile getirdiler. Pazartesi günü Hamburg Merkezi Öğrenci Temsilciliği'nin çağrısı ile Merkezi Tren Garı'nın yanında 10 bin öğrenci toplandı. Hamburg Üniversitesi AStA'sının çağrısı üzerine üniversite önünde toplanan yaklaşık 1500 üniversite öğrencisi de, ortaöğrenim gençliği ile birleşmek üzere Merkezi Tren Garı'na yürüdü. Üniversite öğrencilerinin liselilerle buluşması esnasında sayıları daha da artan öğrenci, veli ve anaokulu çalışanlarının coşkusu arttı.

'Sürekli alanlarda olacağız' Burada yapılan mitingde, Hamburg Eyalet Hükümeti'nin birçok okulu kapatmayı, bazı dersleri kaldırmayı, meslek okullarını özelleştirmeyi, eğitimi gelecek yıllarda tümden paralı hale getirmeyi planladığını vurgulayan öğrenci temsilcileri, hükümetin bu saldırılarına dur demek için sürekli alanlarda olacaklarını vurguladılar. Yapılan konuşmaların ardından hükümetin politikalarını eleştiren ve taleplerini ifade eden döviz ve pankartlar taşıyan ve Hamburg Belediyesi'nin önüne yürümek isteyen öğrencilere polis müdahale etti. Müdahale esnasında polis ile göstericiler arasında gergin anlar yaşandı. Bunun üzerine "Okullar kapatılamaz", "Harçlara hayır", "Çocuklar satılık değil", "Silahlanmaya değil eğitime bütçe" gibi sloganların yazılı olduğu döviz ve pankartlar taşıyan öğrenciler, Gänzemarkt'a doğru yürüyüşe geçtiler. Burada da bir miting yapıldı.

Boyun eğmek yok Hamburg Merkezi Öğrenci Temsilciliği'nden Jasper Grimbo, mitingte yaptığı konuşmada, eğitim hakkının ellerinden alınmak istendiğine dikkat çekerek "Sadece parası olanların okuyabileceği bir eğitim sistemi getirilmek isteniyor. Bu ise geleceğimizi karartmak demektir" dedi. Yaptıkları eylemin bir başlangıç olduğunu vurgulayan Grimbo, geleceklerinin karartılmasına izin vermeyeceklerini belirterek, eğitimdeki kısıtlamalara karşı herkesi mücadele etmeye çağırdı. Bir diğer öğrenci temsilcisi olan Martin Dolfea yaptığı konuşmada, CDU Hükümeti'nin üniversite öğrencilerine yönelik yoğun bir saldırı içinde olduğunu, Hamburg Üniversitesi'nin HWP bölümünü kapatmak istediğini ve yeni Yüksek Öğrenim Yasası ile birçok hakkın kaldırılacağını ifade etti. Dolfea, bu saldırılara karşı ortak mücadelenin önünü açtıklarını belirterek bundan sonra da ortaöğrenim gençliği ile birlikte hareket edeceklerini, HWP'nin kapatılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

ÖNCEKİ HABER

Irkçıların 'yıldızı'
   istifasını verdi

SONRAKİ HABER

Bu da Fransa medeniyeti!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...