09 Kasım 2004 22:00

Komisyonda devir tartışması

Hükümetin SSK hastaneleri ile diğer kamu kurumlarının sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devri Meclis Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nda sert tartışmalara yol açtı. Komisyonda, AKP dışında tüm kesimler tasarıya karşı olduğu belirtilerek geri çekilmesi istendi.

Paylaş
Hükümetin SSK hastaneleri ile diğer kamu kurumlarının sağlık tesislerinin Sağlık Bakanlığı'na devri Meclis Sağlık ve Sosyal İşler Komisyonu'nda sert tartışmalara yol açtı. Komisyonda, AKP dışında tüm kesimler tasarıya karşı olduğu belirtilerek geri çekilmesi istendi. AKP'li Cevdet Erdöl başkanlığında toplanan komisyonda, geleceği tartışılan SSK'nın taraflarından kimsenin olmaması dikkat çekti. Devire önce karşı çıkan ve tasarıyı imzalamayan sonra da ikna edilen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Murat Başesgioğlu'nun katılmaması da eleştirildi. Hak-İş Genel Başkan Yardımcısı Mahmut Arslan, sağlık kuruluşlarının tek çatı altında toplanmasını desteklediklerini söyledi. Devir'in ise bunu getirmediğini belirten Arslan, sadece SSK'nın hedef alınmasına itirazları olduğunu söyledi. Kamu Sen Genel Başkan Yardımcısı Önder Kahveci de tek çatıyı desteklediklerini ancak mutabakat olmadan devirin olmaması gerektiğini söyledi. Taraflar açısından net tavrı ise TİSK Genel Sekreteri Bülent Pirler, "tasarıya karşıyız" diye gösterdi. Pirler, Genel Sağlık Sigortası'nın uygulanan tüm Avrupa ülkelerinde iflas ettiğini, Türkiye'de ise 'mücize' gibi gösterilmek istendiğini söyledi. Tasarının AB ve ILO normlarına da aykırı olduğunu, devir ile kaliteli ve ucuz hizmet getirileceği iddiasının gerçek olmadığını, endişelerinin ileride faturasının primlerin artırılması olarak işçi ve işverenlere dönmesi olduğunu kaydeden Pirler, meslek hastalıkları hastanelerinin geleceğinin ne olacağını sordu. Dışarıdan hizmet satın alınması koşulunda primlerin yetersiz kalacağını, devirin 4-5 kat ek yük getireceğini kaydeden Pirler, tasarının geri çekilmesini istedi.

Gasp değerlendirmesi Tasarıya 'reform' değil, 'sağlıkta dönüşüm' dendiğini hatırlatıp, AKP'nin gerçekten de sağlığı dönüştürdüğünü belirten CHP Grup Başkanvekili Haluk Koç, "ama nereye?" diye sordu. Tüm tarafların tepkilerinin ortak olduğunu, AKP'nin "katılım, uzlaşma" dese de ısrarla bundan kaçındığını belirten Koç, olayı "gasp" olarak nitelendirdi. Koç, uyuşmazlıklarda Başbakanın tek yetkili kılınmasına da tepki göstererek, "'Nasıl olabilir, Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı sadrazam mıdır, şeyhülislam mıdır?'' diye sordu. CHP'li hekim milletvekili Canan Arıtman, Sağlık Bakanı Recep Akdağ'a yönelerek, ''Sağlık sektörü hasta ama ne yazık ki bu hastalığa doğru teşhis koymadınız. Bu nedenle de hastanın ölümüne neden olacaksınız'' dedi. Arıtman'ın, AKP'li bir milletvekilinin kardeşlerinden birinin Karşıyaka Devlet Hastanesi'nde başhekim, diğerinin yardımcısı, diğer kardeşinin de aynı ilçede bir SSK dispanseri başhekimi olduğunu, ifade etmesi, tepkilere yol açtı. CHP'li Enver Öktem, ''Gerçekten de sağlıkta bir dönüşüm yapıyorsunuz ama rotayı nereye çevirdiniz? Uzun vadeli gizli emelleriniz mi var?'' diye sordu. Hükümetin başkasının malını gaspederek işgalci konuma düştüğünü, ateşle oynadıklarını belirten Öktem, ulusal sermayenin de bir yana konarak, AKP güdümünde yeni bir sermaye yaratılmak istendiğini ifade etti. Öktem'e laf atan AKP'li Agah Kafkas, CHP'li İzzet Çetin'in konuşması sırasında da sık sık laf atarak, tasarıyı savundu. Bakan Başesgioğlu'nun bulunmamasının SSK'yı gözden çıkardığını gösterdiğine işaret eden Çetin, vatandaş ile devlet arasındaki bağın kaldırıldığını, eğer TCK'daki eski 141-142. maddeler kalsaydı, hükümetin suçlu duruma düşeceğini söyledi. Çetin'in TCK'daki "devleti ilga" ile ilgili maddelere atıfta bulunarak, AKP'nin bu suçları işlediğini söylemesi üzerine araya giren Kafkas, "provakatörlüğün bu kadarı da fazla. Ülkenin değerleri ile oynamaya hakkın yok" deyince Çetin, "sendikacılığından utan" dedi. Kafkas da "sen de beyninden utan" diye yeniden araya girdi. Tartışmalar boyunca CHP'li milletvekilleri tasarının geri çekilmesini istemesine karşın, tasarı öğleden sonra da devam eden görüşmelerde kabul edildi. Emek Platformu Dönem Sözcüsü Resul Akay ise tasarıların aynen, virgilüne dokunulmadan geçirildiği için komisyon toplantısına katılmayacaklarını yazı ile bildirdi.

ÖNCEKİ HABER

Dünya Bankası emretti
   AKP Hükümeti yapıyor

SONRAKİ HABER

TÜSİAD'DAN REFORM TASARISI

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa