09 Kasım 2004 22:00

Dişe diş direniş

Felluce'deki Iraklılar, en gelişmiş teknolojiyle donatılmış 10 bin ABD askerine karşı dişe diş bir mücadele veriyor. Kente yönelik bombardıman tüm şiddetiyle sürüyor. 200 Irak askeri firar ederken, Ramadi, Bakuba ve Bağdat'taki saldırılarda onlarca kişi öldü.

Paylaş
Felluce halkı, en gelişmiş ölüm makineleri ile donatılmış 10 bin Amerikan askeri ve onlarla birlikte hareket eden 2000 Iraklı asker ve polise karşı, kalaşnikof ve roketatarlarla sert bir direniş sergiliyor. Kente yönelik yoğun hava saldırısı ve topçu ateşi devam ediyor. İşgal ordusu, dün kentin merkezine ulaştığını öne sürdü. Buna göre kentin üçte biri Amerikalıların kontrolüne geçmiş durumda. Amerikan ordusundan yapılan bir diğer açıklamada, bir direnişçi mevziine düzenlenen saldırıda 20-25 direnişçinin öldürüldüğü, bir çatışmada da 4 ABD askerinin yaralandığı belirtildi. Amerikalılar, önceki gün de 45 direnişçiyi öldürdüklerini öne sürmüşlerdi. Reuters ve Çin haber ajansları, direnişçilerin bir helikopteri düşürdüklerini duyurdu. Ancak ABD ordusu bu haberi yalanladı.

Sokak çatışmaları Amerikan tank birliğinin bir komutanı, Felluce'nin kuzeybatısındaki Colan'da şiddetli direnişle karşılaştıklarını söyledi. Yüzbaşı Robert Bodisch, "Bu adamlar çetin ceviz. Şiddetli bir savaş sergiliyorlar" dedi. Sokakta direnişçileri gördüğünü belirten Bodisch, duvarların arkasından çıkan bir kişinin RPG ile tankına nasıl ateş açtığını anlattı. Bir görgü tanığı da kentin kuzey bölgesinde şiddetli sokak çatışmaları olduğunu, en az 2 ABD tankını alevler içinde gördüğünü söyledi.

Direniş iddiaları Felluce'deki direnişçilerden alınan, doğrulanamamış bilgiler ise, özetle şöyle: "130 Iraklı askerin direnişçilere teslim olduğu öne sürüldü. ABD uçakları, kente, 40 binden fazla anti-personel salkım bombası attı. Ayrıca birçok yerleşim bölgesi napalm bombası saldırısına uğradı. İşgalciler elektrik ve telefon hatlarını kestiler, birçok bölgede su sıkıntısı çekiliyor. Felluce ve Taci arasındaki bölgede ABD'lilere ait 34 yakıt tankeri imha edildi. 56 ABD askeri öldürüldü, 3 helikopter ve bir insansız keşif uçağı düşürüldü, 2 tank imha edildi. Pazartesi gecesi, kentin kuzeyindeki iki ABD mevzisine 67 adet füze fırlatıldı." Doğrulanamayan bir başka haber ise, direnişçilerin 35 ABD askerini esir aldığı. Felluce camilerinden, halka bu yönde duyurular yapıldı.

Her yerde saldırı Felluce dışındaki direniş eylemleri ve bombalı saldırılarla birlikte Irak, dün, son yılın en kanlı günlerinden birini yaşadı. Direnişçilerin, Bağdat'ın kuzeydoğusundaki Bakuba'daki karakollara düzenlediği saldırılarda çoğu polis memuru 45 kişi öldü. Saldırılarda onlarca kişi de yaralandı. Başkent Bağdat'ta dün çok sayıda şiddetli patlama meydana geldi. İşgalcilerin ve Allavi hükümetinin konuşlandığı "Yeşil Bölge"ye yönelik çok sayıda havan topu saldırısı düzenlendi. Saldırıların ardından Bağdat ve çevresinde gece 22.30 ile sabah 04.00 arasında sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Bağdat'ın batısındaki Ramadi'de de bomba yüklü araçlarla düzenlenmek istenen saldırıda, 7 direnişçinin öldürüldüğü, 5 Amerikan askerinin yaralandığı bildirildi. Direnişçiler, daha sonra Amerikalıları püskürterek kent merkezinin kontrolünü ele geçirdiler. Çatışmalar devam ediyor.

Kerkük'te intihar saldırısı Kerkük'te dün sabah düzenlenen intihar saldırısında ise 2 Iraklı öldü, çok sayıda kişi yaralandı. Ölenlerin işçi olduğu, çok sayıda aracın da hasar gördüğü belirtildi. Önceki akşam ise, Bağdat'ta St. Bahnam Kilisesi'nin önünde meydana gelen patlamada 3 kişi öldü, 40 kişi yaralandı. Yine Bağdat'taki Yarmuk hastanesinin acil girişine bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 13 kişi öldü, 42 kişi yaralandı. Ölenlerden 7'sinin polis olduğu öğrenildi. Patlamada onlarca araç ve hastane binası büyük hasar gördü.

ÖNCEKİ HABER

Pazarcının ekmek kavgası

SONRAKİ HABER

Saldırgan siyaset sinyali

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...