08 Kasım 2004 22:00

Irak konulu filme sansür

Dört ABD askerinin Saddam'ın altınlarını çalmasını konu alan "Üç Kral" adlı film, Warner Bross tarafından engellendi. Filmin yönetmeni, aslında filmin ABD hükümeti için hiçbir olumsuz tarafı olmadığını düşünüyor.

Paylaş
Körfez Savaşı sırasında Kuveyt'te görev yapan dört ABD askerinin, Saddam'ın Kuveyt'te bulunan altınlarını çalmasını konu alan "Three Kings"(Üç Kral) filmi, ABD'nin Irak işgalinden yeni "görüntülerle" tekrar gösterime hazırlandı. Film, Irak'ta görev yapan ABD'li askerler, gazeteciler ve Iraklı politikacılarla yapılan röportajlardan ve Irak halkının savaş sırasında yaşadıklarını aktarmasından oluşuyor. Fakat, geçtiğimiz günlerde gösterime girmesi gereken film, yapımcı şirket Warner Bross tarafından, 2 Kasım seçimlerini "olumsuz etkileyeceği" düşüncesiyle 2 ay sonraya ertelendi. Bunun üzerine ilk filmin de yönetmeni David O. Russell, filmin gösterimi için "Independent Film Channel" adlı televizyon kanalıyla anlaşmaya vardı. Adını William Faulkner'ın 1.Dünya Savaşını konu aldığı, ilk romanı "Soldiers Pay"den alan film, ABD seçimlerinden bir gün önce gösterime girdi. Warner Bross şirketinin engelleme girişimiyle ilgili açıklamada bulunan Russell, "Cumhuriyetçiler ve Bush'u destekleyen birçok Iraklı'yla yapılmış röportajları bulunduran filmin ABD hükümeti için hiçbir olumsuz tarafı yoktu. Filmin tarzı, Micheal Moore'un 9/11 filmiyle de hiçbir benzerlik göstermemesine rağmen bilinçsizce ertelendi" dedi. CNN ile yaptığı röportajda, Iraklıların farklı bir kültüre sahip olduklarını anlatan Russel, "Bu ele geçirme veya fethetme üzerine kurulu bir kültür. Aslında bu, bizim Irak'la ilişkilerimizin bir tür aynası. Bizde Irak'ı, petrol sağlanan bir market gibi görüyoruz. 50 yıldır petrol sağladığımz bu marketi kimlerin ve nasıl yönettiğini farketmek istemedik" diyor.

Savaş gerekli değildi Bush'u seven ya da sevmeyen birçok Iraklı'ylı görüştüğünü anlatan Russell, Iraklıların büyük çoğunluğunun işgalcilerin ülkelerini terketmelerini istediğini ve bunun için mücadele ettiğini dile getiriyor. Filmde Saddam'ın devrilmesinin Iraklılar için iyi olup olmadığının yanıtını aradığını aktaran Russell, "Sanırım tüm Iraklılar Saddam'ın gidişinden memnun. Fakat böyle bir savaş dünya için gerekli miydi? Sanırım değildi" diye de ekliyor.

ÖNCEKİ HABER

Yangını beklerken

SONRAKİ HABER

Van'da bir ilk: Kürtçe tiyatro

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa