08 Kasım 2004 22:00

Diyarbakır barış yolcularını bekliyor

Barış İçin Aydın Girişimi üyeleri İstanbul ve Ankara'dan yola çıkmaya hazırlanırken, Diyarbakır'daki kitle örgütleri de karşılama hazırlıklarını tamamladı.

Paylaş
"Silahlar sussun, kan dursun" sloganı etrafında bir araya gelen "Barış İçin Aydın Girişimi" üyeleri Bölge gezisine hazırlanırken; Diyarbakır Demokrasi Platformu da, ilde yapacakları eylem programını açıkladı. Demokrasi Platformu dönem Sözcüsü ve Tes-İş 1 Nolu Şube Başakanı Ali Öncü, Eğitim-Sen binasında yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bir dönüm noktasından geçtiğini söyledi. Barış, insan hakları ve özgürlükten yana olanların aydınların başattığı girişimi destekleyerek bölge koordinasyonunu üstlendiklerini vurgulayan Öncü, sivil toplum örgütleri, sendikalar ve partiler olarak bu süreçte rol almak istediklerini dile getirdi.

Barışa çağrı Aydınların yaşanan çıkmazın çözümlenmesinde öncülük etmesinin yıllardır engellendiğine vurgu yapan Öncü, Türkiye'nin bir taraftan demokrasi uygulamaları konusunda Avrupa'ya yoğunlaştığını, diğer taraftan kendi iç barışını tesis edemediğini, çatışmaların ve Kürt sorunununun çözümsüzlüğünün devam ettiğini kaydetti. AB yolunun Diyarbakır'dan geçeceğine dair yapılan tartışmaları hatırlatan Öncü, tarihsel, toplumsal nedenlerle 10 bin gerillanın onuru zedelenerek sosyal ve siyasal yaşamdan geri tutulduğunu söyledi. Türkiye'nin sorunlarının şiddetle değil, demokrasi ile çözüleceğine değinen Öncü, "Türkiye bugün bir yandan AB'ye müdahil olmaya çalışıyor, diğer yandan onlarca cenaze kalkıyor, çatışmalar yaşanıyor bölgede. Türkiye'de 'insanım' diyenlere çağrı yapıyoruz. Kürt, Türk ya da diğer etnik kökenlerden farketmiyor" dedi.

'Karşılamaya hazırız' Demokrasi Platformu olarak sorunların barışçı, demoratik çözümünden yana olduklarını vurgulayan Öncü, Barış İçin Aydın Girişimi'nin Diyarbakır'daki programı hakkında bilgi verdi. Perşembe günü Diyarbakır'a 15 km uzaklıktaki Opet Petrol önünden girişim üyelerini karşılayacaklarını belirten Öncü, 30 bin bildiri bastıklarını ve afiş hazırladıklarını söyledi. Türkiye'nin AB ile müzakere tarihi olan 17 Aralık öncesinde ateşkesin olması ve Kürt sorununun çözümünde üzerine düşeni yapması temennilerini dile getiren Öncü, canlı kalkanların bu yönde attıkları adımın tutuklamalarla engellendiğini hatırlatarak, "Bir Türk askerinin ölümü kadar bir gerillanın ölümü de yaralarımızı kanatıyor" dedi. DEHAP Diyarbakır İl Başkanı Celalettin Birtane de, savaş ortamanın olumsuzluklarına değindi. Birtane, "Barış istemeyenler, ülke kaynaklarını yağmalamak ve el koymak isteyenlerdir" dedi. Açıklamanın ardından 'barışa çağrı' başlıklı, programın da yer aldığı bildiriler dağıtıldı. Bu arada, Barış İçin Aydın Girişimi üyeleri çarşamba günü İstanbul ve Ankara'dan Diyarbakır'a hareket edecek.

ÖNCEKİ HABER

Doların değer kaybı sürecek

SONRAKİ HABER

Çukurova'da 10. yıl coşkusu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...