08 Kasım 2004 22:00

Süha Arafat'tan şok suçlamalar

Yaser Arafat'ın eşi Süha Arafat, Filistinli yöneticileri 'komplo kurmak' ve eşini 'daha ölmeden gömmek' ile suçladı.

Paylaş
Paris'te tedavisi süren Yaser Arafat'ın sağlık durumu hakkında bilgi alınamıyor. Arafat'ın durumunu yerinde öğrenmek için Fransa'ya gitmek isteyen Filistinli yetkililerin ziyareti de, Süha Arafat'ın suçlamaları nedeniyle ertelendi. Süha Arafat, Filistinli liderlerin yapacakları ziyarete ilişkin "Size, kurulan komplonun büyüklüğünden haberdar olmanız için sesleniyorum. Ebu Ammar'ı canlı canlı gömmeye çalışıyorlar" dedi. Başbakan Ahmet Kurey ise, "Süha'nın açıklamaları karşısında büyük üzüntü duyduklarını" söyledi.

Barguti'nin adı öne çıkıyor Bu arada, Arafat sonrasına ilişkin tartışmalar da sürüyor. Filistin halkı arasında İsrail'de tutuklu bulunan Mervan Barguti isminin öne çıktığı ve El Aksa Şehitleri Tugayı'nın Barguti lehine bildiri dağıttığı belirtildi. Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek ise, Filistinli grupların, Mısır'da bir araya geleceğini iddia etti. İsrail Dışişleri Bakanı Silvan Şalom, Arafat sonrasında "ılımlı" bir yeni yönetimle görüşmeye hazır olduklarını söyledi.

'İsrail zehirledi' Nikaragua eski devlet başkanının önceki gün Arafat'ı İsrail'in zehirlediği açıklamasıın ardından, Çin basınında da Arafat'ın zehirlenmiş olabileceği iddia edildi. Resmi Çin Haber Ajansı Xinhua'nın haberinde, 'Arafat'ın yemeğine zehir konuldu' denildi. Filistinli kaynaklar da bugüne dek 3'ü zehirleme olmak üzere, 13 kez suikast girişimine maruz kalan Arafat'ın yemeğine zehir konulup konulmadığının araştırldığını açıkladı.

Hizbullah'ın casus uçağı Öte yandan İsrail ordusu, Hizbullah tarafından yönetilen, İran yapısı insansız bir hava aracının batı Celile tarafında İsrail hava sahasını ihlal ettiğini açıkladı. Açıklamada bu olayın İsrail'i hedef alan eylemlerinin bir parçası olduğu iddia edildi. Batı Şeria'nın Cenin kentinde ise dün 4 Filistinli, İsrail gizli güvenlik birimince öldürüldü.


İsrail iddiaları İsrail yanlısı Debka sitesi, Filistin liderliğini ele alacak isimleri "belirledi". Öne çıkan isimleri Mahmut Abbas, Ahmet Kurey, Filistin Yasama Konseyi Başkanı Selim Zanun ve Muhammed Dahlan olarak sıralayan site, Hamas ve İslami Cihad'ın yönetimde söz hakkı ilan ettiğini öne sürdü. Siteye göre 'asıl yılıdızı parlayacak isimler' Arafat'ın 5 danışmanı ile, Komutan Faysal Ebu Serah.

ÖNCEKİ HABER

ABD'nin nükleer saldırı planı

SONRAKİ HABER

Hollanda sendikaları hükümetle uzlaştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...