08 Kasım 2004 22:00

ABD'nin nükleer saldırı planı

Kuzey Kore'yi nükleer silahlara sahip olduğu iddiasıyla tehdit eden ABD'nin, 1998 yılında bu ülkeye yönelik bir nükleer saldırı planı hazırladığı ortaya çıktı. Plan, dünya barışına yönelik asıl tehdidin kim olduğunu da gösteriyor...

Paylaş
ABD'nin, 1998 yılında Kuzey Kore'ye bir saldırı planı hazırladığı ortaya çıktı. Amerikan Merkezi Haberalma Teşkilatı (CIA) ve bazı hükümet kurumlarının raporları ve belgelerine dayanılarak yapılan açıklamalarda, Amerika'nın 1998'de Kuzey Kore'ye saldırmak amacıyla 30 nükleer başlıklı füze konuşlandırdığı belirtildi.

Tatbikat yapıldı Japon Kyodo ajansının haberine göre, "Senaryo 5027" isimli planın parçası olarak 1998'in Haziran ve Temmuz ayları arasında Florida'da bulunan Seymour Johnson Hava üssünde, bu saldırıya dair bir tatbikat yapıldı. İstihbarat raporlarından alınan bilgilere göre, AWACS ve KC-135 uçaklarının da katıldığı tatbikatta, Kuzey Kore'ye yapılacak saldırının önemli bir parçası olacak havada yakıt ikmali denemeleri gerçekleştirildi. İstihbarat belgelerinde 1994 yılında da ABD'nin benzer "önleyici saldırı" planları hazırladığı belirtildi. ABD'nin saldırı planında, vurulacak 756 hedefin tespit edildiği kaydediliyor ve bunların Kuzey Kore'nin nükleer silah ürettiği düşünülen tesisler olduğu ifade ediliyor.

Yalan ortaya çıktı Bu gizli raporun ABD Başkanı George W. Bush'un yeniden seçilmesinin ardından gündeme gelmesi kaygıları artırdı. Çünkü Bush, Irak'tan sonraki hedefleri arasında nükleer silahlara sahip olduğu iddiasıyla Kuzey Kore'yi de sayıyor. Bush'un ikinci döneminde bu ülkeye yönelik bir saldırının gerçekleşebileceği öne sürülüyor. Ortaya çıkan istihbarat belgeleri ABD ordusunun, 1998'in sonlarına kadar Güney Kore topraklarında nükleer silahlar bulundurduğunu gösteriyor. Oysa resmi açıklamalara göre bu silahlar 1991'de çekilmişti. Amerikan ordusunun, 1958'den beri Güney Kore'de nükleer silah denemeleri yaptığı da belirtiliyor.


'Nükleer terör yarışı' iddiası BM'ye bağlı Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı'nın (UAEA) Başkanı Muhammed ElBaradey, "teröristlerin nükleer saldırısının önlenmesi için zamana karşı yarışıldığı" iddiasında bulundu. Baradey, Avustralya'da düzenlenen nükleer silahsızlanma konulu uluslararası zirvede, radyoaktif madde ticaretinin önlenememesine dikkat çekti ve Libya ile İran'daki teftişlerinde, bu konuda "geniş bir karaborsa piyasası" ile karşı karşıya geldiklerini söyledi. ElBaradey, ABD ve İsrail gibi işgalci devletlerin elindeki nükleer silahlara değinmemeyi tercih etti. Konferansta, İran ve Kuzey Kore'ye, "nükleer enerji faaliyetlerini durdurma" çağrısının çıkması bekleniyor.

ÖNCEKİ HABER

BARBARLARIN SALDIRISI

SONRAKİ HABER

Süha Arafat'tan şok suçlamalar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...