08 Kasım 2004 22:00

BARBARLARIN SALDIRISI

ABD ordusu ve onlarin komutasindaki Irak birlikleri, Felluce kentine yönelik 'imha saldırısı'na başladi. Felluce halki ve direnişçiler, kenti savunmakta kararli.

Paylaş
ABD ordusu, Irak'ın Felluce kentine yönelik büyük imha saldırısına dün başladı. Öğle saatlerinden itibaren, savaş uçakları kentin birçok bölgesine füze ve bomba yağdırdı. Yirmi dakika içinde sekiz ayrı bölgeye yağan bombalar, onlarca evi yerle bir etti. Hastane kaynakları, bombardımanda en az 12 kişinin öldüğünü bildirdiler. Ölenlerin ikisi, kent mezarlığına yakınlarını defnetmeye gelenler arasında yer alıyordu. Kara kuvvetleri ise, kentin batısından saldırıya geçti. Direnişçilerle çıkan ilk çatışmada 9 Iraklı öldü, 16 kişi yaralandı. Kentteki bir Iraklı gazeteci, Nisan 2003'ten bu yana en şiddetli taarruz ile karşi karşiya olduklarini dile getirdi. Gazeteci, "Direnişçiler, ellerindeki her şeyle kentlerini savunuyor" diye konuştu.

Basina çagri Direniş kaynaklari da, batidan gelen bu ilk saldiriyi püskürttüklerini bildirdiler. Iddiaya göre çatişmada 25 ABD askeri öldürüldü, 3 tank ve 4 cip imha edildi. Batili ajanslar ise, 2 Amerikan askerinin, "buldozerlerinin Fırat Nehri'ne yuvarlanması sonucu boğulduğunu" bildirdi. Kentte 3000 civarında direnişçinin bulunduğu tahmin ediliyor.

Hastaneye baskın ABD askerleri ve beraberlerindeki Irak özel timleri, kentin batı ucundaki hastaneyi de bir baskınla ele geçirdi. Önceki gece hastaneye düzenlenen baskında çok sayıda Iraklı dövüldü, yerlere yatırılarak gözleri bağlandı ve daha sonra götürüldüler. Bu sırada dışarı çıkmaya çalışan bir ambülansa da yaylım ateş açıldı. Hastanenin işgalcilerin eline geçmesi, saldırılarda yaralanan Iraklıların tedavi olma olasılığını da yok etti. Yaralılar, kentin merkezindeki birkaç küçük klinikte tedavi olmayı umacaklar. Ancak uçakların bu klinikleri de bombalayabileceği kaydediliyor. Mevcudu 20 binin üzerinde olan işgal ordusu ve yanlarındaki Irak birlikleri, Felluce'nin güneybatısında, Fırat Nehri üzerindeki iki köprüyü de ele geçirdiler.

'Özgürleştirme' operasyonu! Bu arada, ABD ajanı olduğu öne sürülen Irak Savunma Bakanı Hazım Şaalan, Amerikan güçleriyle birlikte Felluce çevresinde konuşlanan Irak birliklerini önceki akşam ziyaret etti. Şaalan, askerlere hitaben, "Bu, halkınıza karşı savaşacağınız anlamına gelmiyor. Halkınız için, barış için savaşacaksınız" dedi ve Felluce'nin "özgürleştirilmesi" çağrısında bulundu. Irak Başbakanı İyad Allavi de, dün yaptığı son açıklamada, Suriye ile Ürdün sınırlarının, gıda taşıyan araçlar hariç tutularak kapatılacağını söyledi. Felluce ile Ramadi'de dün akşamdan itibaren sokaga çikma yasagi uygulanacagini ilan eden Allavi, Bagdat havaalaninin da 48 saatligine kapatilacagini kaydetti. Operasyonu yöneten Amerikali Korgeneral John F. Sattler ise, "Bu, ABD'nin 1945'de Japonya-İwo Jima adası ve Kore'den beri en büyük savaşi olacak" diye konuştu.


İKİ ŞOFÖR DAHA ÖLDÜRÜLDÜ
  • Irak'ta Türk vatandaşi iki kamyon şoförü daha öldürüldü, bir şoför de yaralandi. Ilk saldirida ölenin Batmanli Orhan Tuncel, yaralananin yine Batmanli Selamet Tuncel oldugu belirtildi. Samarra yakinlarindaki ikinci saldirida da, adi açiklanmayan bir şoför öldürüldü.
  • Musul'daki bombalı saldırıda 1 ABD askeri ve 12 Iraklı sivil yaralandı, 3 araç hasar gördü.
  • Ramadi'de bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda 4 Iraklı öldü, 13 Iraklı yaralandı.
  • Bağdat'ın batısında bomba yüklü bir aracın infilak etmesi sonucu 1 Amerikan askeri öldü, 4 asker yaralandı. Ramadi'de Amerikalılar için çalışan 2 Iraklı tercüman öldürüldü.
  • Bağdat yakınına gelen 850 mevcutlu İngiliz birliği "Black Watch"u hedef alan intihar saldırısında 2 asker ağır yaralandı. Güneyde ise 1 İngiliz vatandaşı ile bir Güney Afrikalı öldü.
  • Bağdat Havaalanı güzergâhındaki bombalı saldırıda biri kadın 2 Iraklı sivil öldü.
  • Irak polisi, Latifiye'de 25 direnişçiyi öldürdü.
  • Kerbela'da halkı, seçimleri boykot etmeye çağıran bir Iraklı, bıçaklanarak öldürüldü, yanındaki bir diğer Iraklı da yaralandı.


    Gürcistan'dan ek asker Gürcistan, Irak'taki işgal güçleri bünyesinde görev yapmak üzere bölgeye 300 asker gönderdi. Gürcistan Savunma Bakanı Georgi Baramidze, 300 kişilik birliğin Kuveyt'te 15 günlük eğitimden sonra Irak'a geçeceğini kaydetti. Baramidze, ABD ile yaptıkları anlaşma gereği Irak'taki asker sayısının 850 kadar artırılacağını belirterek, Gürcü askerlerin bölgedeki BM ofislerinin güvenliğinden sorumlu olacağını söyledi. Portekiz hükümeti de, Irak'taki 128 jandarmasının görev süresini 90 gün uzatma kararı aldı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Davulun sesi hoş gelmiyor

    SONRAKİ HABER

    ABD'nin nükleer saldırı planı

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...