07 Kasım 2004 22:00

Testiyi kıran belli!

Devletin sanat kurumlarına "performansa göre ücret" ve "sözleşmelilik" getiriliyor. Güzel Sanatlar Genel Müdürü Tokel, zehir zemberek açıklamasında hem kendisine bağlı kurumları "sanat açısından" eleştirdi; hem de "Testiyi kıran belli olacak" diye tehdit savurdu.

Paylaş
Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü Bayram Bilge Tokel, bakanlığa bağlı bütün sanat kurumlarında "performansa dayalı" ücretlendirmeyi öngören yasa taslağı hazırlığı yaptıklarını bildirdi. Tokel, "Suyu getirenle testiyi kıran artık belli olacak. Performansa dayalı ücretlendirme tüm sanatçıları etkileyecek" dedi. Yeni sezonda, sanat kurumlarının, değişen zevk ve eğilimlere göre kendilerini yenileyerek başarı grafiğini artıracakları yeni bir süreç başlatacaklarını belirten Tokel, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü ile performansa dayalı ücretlendirmenin öngörüldüğü yasa taslağı hazırlığı yaptıklarını bildirdi. Suyu getirenle testiyi kıranın artık belli olacağını vurgulayan Tokel, "Performansa dayalı ücretlendirme tüm bakanlık sanatçılarını etkileyecek. Bu sanatçılar bundan böyle performansa dayalı olarak ücretlendirilecek. Bu sistem hep vardı, fakat uygulanamıyordu" dedi. Bayram Bilge Tokel, ayrıca ihtiyaç duyulan alanlarda dışarıdan sanatçılardan da sözleşme yoluyla hizmet alımı yoluna gideceklerini de belirtti.

Emeklilik özendirilecek Tokel, performansa dayalı ücretlendirme sistemi içinde sanatçıların emekliliğinin gündeme gelip gelmeyeceği yolundaki soru üzerine, emekliliği cazip hale getirmeyi amaçladıklarını belirterek, "Sanatçıları emekli ederek sokağa bırakmak gibi bir amacımız yok. Zaten sanatçı hiçbir zaman sanattan emekli edilemez. Onları zaman zaman çeşitli kurumlarda eğitim amaçlı olarak görevlendirebiliriz" dedi. Bu yıl özel tiyatrolara devlet desteği uygulamasının gecikmeli olarak gerçekleşeceğini anlatan Tokel, 330 milyar liralık ödeneğin Kültür ve Turizm Bakanı Erkan Mumcu'nun talimatıyla 1 trilyon liraya çıkarıldığını söyledi. Tokel, ek ödenek için Maliye Bakanlığı'ndan yanıt beklediklerini, bu nedenle takvimde biraz gecikme olacağını anlattı. Devlet desteği için bu yıl 153 tiyatronun 188 proje ile bakanlığa başvurduğunu belirten Tokel, yapılacak değerlendirmeye göre, 1 trilyon liralık ödeneğin özel tiyatrolar arasında paylaştırılacağını kaydetti. Yeni eğilimler! Son yıllarda dans alanında önemli özel toplulukların ortaya çıktığını öne süren Tokel, "Bunun öncülüğünü bizim kurumlarımızın yapması gerekirdi, ama devlet çatısı altında sanat yapmanın getirdiği rahatlık ve rehavetle kendi kendini tekrara düşen sanat kurumlarımız kendilerini yenileyemedikleri için bunun öncülüğünü yapamadı" iddiasında bulundu. Sanat kurumlarının yeni sezonda yeni bir bakış açısıyla kendilerini yenilerek faaliyetlerini sürdüreceklerini ifade eden Tokel, "Sanat kurumlarımızın yaşaması bizim asli görevimiz, ama değişen zevk ve eğilimleri dikkate almadan 'isteyen seyretsin, istemeyen seyretmesin' mantığıyla bu kurumların istenen başarıyı yakalamaları beklenemez. Bu nedenle sanat kurumlarının öncelikle kaliteyi hedef alarak kendilerini yenileyeceği bir süreci başlatacağız" diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

İç, dış ve Diyarbakır

SONRAKİ HABER

Vanlı gençler şiire doydu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...