07 Kasım 2004 22:00

Beykoz yıkımı tartışıyor

Beykoz İncirköy Mahallesi sakinleri, 60. Yıl İlköğretim Okulu'nun yıkım sürecinde bir araya gelen velilerin ağırlıkta olduğu 35 kişinin katıldığı toplantıda "Beykoz'un emekçilerden arındırılma süreci"ni tartıştılar.

Paylaş
Beykoz İncirköy Mahallesi sakinleri düzenledikleri ev toplantısı ile "Beykoz'un emekçilerden arındırılma süreci"ni tartıştılar. Önceki akşam mahallede düzenlenen, 60. Yıl İlköğretim Okulu'nun yıkım sürecinde bir araya gelen velilerin ağırlıkta olduğu 35 kişinin katıldığı toplantıda Beykoz ilçesinin 1/1000'lik imar planı tartışıldı. İmar planıyla birçok mahallede insanların barındığı evlerin konut alanından çıktığı belirtilirken, mahalle sakinleri 6 kişilik komite kurdular. Toplantı, Beykoz'un birçok mahallesinde yıkımın konuşulduğu ve 4 mahallenin imar planına itiraz ettiğinin aktarılması ile başladı. 'Emekçi Kenti Beykoz' isimli belgeselin izlenmesi ile süren toplantıda söz alan EMEP Beykoz İlçe Yöneticisi Bektaş Durmaz, Beykoz'un depreme dayanıklı ve boğaza nazır olması dolayısıyla emekçilerden arındırılmak istendiğini kaydetti. Şişecam fabrikasının kapatıldığını, deri kunduranın neredeyse kapanma konumuna geldiğini ve tekel rakı fabrikasının işçi sayısının düşürüldüğünü aktaran Durmaz, "Fabrikalardan sonra sıra okulumuza geldi. Şimdi de evlerimizi yıkmak ve bizleri Beykoz'dan kovmak istiyorlar. Bizlerin evleri yıkılmak istenirken villalara tapular veriliyor" şeklinde konuştu.

Tercih bilinçli 13 Ağustos 13 Eylül tarihleri arasında imar planının askıda olduğunu ve askıdan sonra 60 gün içinde yargı hakkı bulunduğunu söyleyen Avukat Gürsel Durmuş, imar planının özünde emekçilerin Beykoz'dan gönderilmesi olduğunu vurguladı. Kanunların ve planların ebedi olmadığı ve değişebir olduğunu anlatan Durmuş, planda emekçilerin düşünülmediğini ve bunun bilinçli bir tercih olduğunu kaydetti. İstanbul Tabip Odası Beykoz Temsilcisi Bora İnce de SSK hastanelerinin tasfiye sürecini anlattı ve devletin sağlığı parası olanın yararlanması gereken bir şey olarak sunduğunu belirtti. Toplantı soru cevaplarla, yapılan önerilerle ve 6 kişilik komite seçilmesiyle son buldu.

src=/resim/b1.gif width=5>
Başa dön


Geri dönen Süryaniler mutlu Yaklaşık 30 yıl önce Şırnak'ın İdil ilçesine bağlı Sari köyünden Avrupa'ya göç eden Süryani 3 aile, köyüne dönüş yaptı. Çeşitli nedenlerle Sari köyünden göç eden Turan ve Çelik aileleri, Hollanda, İsveç ve Almanya'ya yerleşti. Avrupa'nın farklı ülkelerinde olmalarına rağmen sürekli temas halinde olan aileler, aradan geçen süreye rağmen doğdukları topraklara dönüş yaparak, yaşamlarını burada sürdürmeyi kararlaştırdı. Bu amaçla bir süre önce İdil Kaymakamlığı aracılığıyla Şırnak Valiliği'ne başvuru yapan aileler, yaklaşık 10 yıl önce güvenlik gerekçesiyle köylerine yerleştirilen korucu ailelerin çıkarılmasını talep ettiler.

'Vatan hasreti çektik' Şırnak Valiliği'nin girişimleri sonucu köyden korucu ailelerin çıkarılmasının ardından köylerine dönüş yapan aileler, aradan geçen 30 yılın özlemini gidermeye çalışıyor. Sari köyündeki Süryanilerin Temsilcisi Süleyman Turan, 30 yıl süresince Avrupa'da çektikleri vatan hasretinin anlatılamayacak kadar zor olduğunu belirterek, şöyle dedi: "Türkiye'yi hiçbir zaman unutmadık. 30 yıl önce bazı nedenlerle Hollanda'ya gitmek zorunda kaldık. Yıllarca vatan hasreti çektik. İnsan doğduğu yeri hiçbir zaman unutamıyor." Köyde 3 ailenin yaşadığını ifade eden Turan, haftaya 4 ailenin daha Almanya ve Hollanda'dan Sari köyüne dönüş yapacağını sözlerine ekledi.

'Bizim vatanımız Türkiye' Köyden 29 yıl önce ayrılıp İsveç'e yerleşen Şemon Çelik ise yıllar sonra yeniden topraklarına döndükleri için huzurlu ve mutlu olduklarını söyledi. Almanya'da 34 yıl yaşadıktan sonra Sari köyüne dönüş yapan Efraim Turan da Türkiye'yi aradan yıllar geçmesine rağmen hep özlediklerini vurgulayarak, şöyle konuştu: "Atalarımız burada yaşamışlar. Biz de bu köyde doğduk ve büyüdük. Bu topraklarımızı aradan yıllar geçmesine rağmen hep özledik. Avrupa'da 100 yıl dahi kalsak yine oraların yabancısı olurduk. Bizim vatanımız, Türkiye'dir. Avrupa'ya aitlik hissetmedik. Köyümüze hep özlem duyduk."

ÖNCEKİ HABER

ekim devrimi -4-
   Ekim Devrimi ve ulusların özgürlüğü

SONRAKİ HABER

Öğrenci Konseyleri yeni üniversite fikrini tartıştı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa