06 Kasım 2004 22:00

Çifte vatandaşlık yanıyor

1 Ocak 2000'den sonra çifte vatandaşlık statüsü alanlara yeniden Türk vatandaşlığı statüsü kazandırılacak ve çalışma izni ve oturum hakkı verilecek.

Paylaş
Kısa bir süre önce Türkiye ile Almanya arasında "diplomatik krize" yol açan çifte vatandaşlıkta Almanya'nın istediği oluyor. 18 Kasım'da bir araya gelecek İçişleri Bakanları Konferansı'nda, çifte vatandaşlığa sahip olan Türkiye kökenlilerin Alman vatandaşlığını kabul etmeleri durumunda, vatandaşlık öncesi statülerini geri alabilecekler. Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu (AABF) Genel Merkezi'nde düzenlenen bir toplantıya katılan Federal Parlamento Milletvekili Lale Akgün (SPD), Federal İçişleri Bakanı Otto Schily'nin konuyla bizzat ilgilendiğini söyleyerek bu konuda bir "çözüm paketi" hazırlandığını açıkladı. Akgün'ün açıkladığı çözüm paketine göre, 1 Ocak 2000'den sonra Alman vatandaşlığına geçen, ancak Türk vatandaşlığına geri dönen çifte vatandaşların Alman vatandaşlığı şu anda yasal olarak yanmış durumda. Alman Vatandaşlık Yasası'nın çifte vatandaşlığı yasakladığını söyleyen Akgün, "Şu anda her ne kadar Türk vatandaşlığına geri dönenlerin elinde Alman pasaportları bulunsa da bunlar güvence değil. Çünkü daha sonra Türk vatandaşlığına geçenlerin Alman vatandaşlığı yasal olarak yanmış durumda. Almanya çifte vatandaş olanların durumunu tespit ettiği taktirde, ellerindeki pasaportları da alacak. Bu konuda Almanya geri adım atmaya yanaşmıyor" dedi.

Pasaport alınacak oturum verilecek Konuyu İçişleri Bakanı Otto Schily'e açtığını, Schily'nin de insani bir çözüm getirmek istediğini söyleyen Akgün, 18 Kasım tarihinde toplanacak Eyalet İçişleri Konferansı'na, 80-100 bin Türkiye kökenli çifte vatandaşın durumu konusunda önerinin sunulacağını ifade ederek, önerinin içeriğini şu şekilde özetledi: "Belediyelere gidip Alman pasaportlarını geri iade edenlere, Türk pasaportları üzerine yeniden 1 Ocak 2000 önceki yasal oturumları ne idiyse onun karşılığında oturum verilecek. Yani hiç kimse sınırdışı edilmeyecek. Alman vatandaşlıkları alınanların ne kadar süre içerisinde yeniden Alman vatandaşlığına başvuracakları konusu ise henüz belli değil" dedi. Akgün'ün verdiği bilgiye göre, pasaportları ellerinden alınacak Türkiye kökenlilerin yasal statülerinde işsiz ya da sosyal yardım almalarını bir rol oynamayacağını, ancak bunların yeniden Alman vatandaşlığına geçişinde işsizlik ve sosyal yardım durumunun rol olup olmayacağının henüz belli olmayacağını sözlerine ekledi. Akgün, "çözüm paketiyle" amaçlarının şu anda illegal durumda olan çifte vatandaşların durumunu legalleştirmek olduğunu ifade ederek, "Şu an çifte vatandaş konumunda olan 80-100 bin kadar insanın elinde Alman pasaportu olmasına rağmen, Almanya bunu tespit ettiği an bu geçersiz olacak. Türk pasaportlarının üzerinde ise oturum ve çalışma müsaadesi olmadığı için bu insanlar aslında illegal durumda. Bizim amacımız öncelikli olarak bu kadar insana legal bir oturum statüsü kazandırmak. Ellerindeki Türk pasaportlarına oturum ve çalışma müsaadesi yapıştırılacak ve böylece 2000 öncesi durumlarına dönecekler" dedi. Konuyla ilgi Federal İçişleri Bakanlığı tarafından gazetemize yapılan açıklamada, konunun Eyalet İçişleri Bakanları Konferansı'nda ele alınacağı doğrulanırken, detayların açıklanamayacağı belirtildi. Bakanlık sözcüsü, Lale Akgün'ün aksine bu konuda İçişleri Bakanları Konferansı'nda bir kararın alınması gerektiğini, çünkü konunun eyaletleri ve yabancılar dairesini ilgilendirdiğini söyledi.


İLTİCA EDENLERİN DURUMU KRİTİK Federal Göçmen ve Mülteciler Dairesi, ilticaları kabul edilmiş olanları da geri göndermekle tehdit ediyor. Üstelik iltica davaları yeni sonuçlanmış olanlar değil, yıllardır Almanya'da yaşayan mülteciler hedef alınmış durumda. Nürnberg'deki kuruluşun binlerce mültecinin davasını gözden geçirdiğini açıklayan Pro Asyl örgütü, İçişleri Komisyonu'na bir mektup gönderdi. Mektupta 2003 yılında 9600 mülteciyle ilgili iptal davası açıldığı, bu sayının 2004'te 12 bine erişeceği belirtildi. İptal davası açılanların çoğunluğunun Afganistan, Irak, Kosova ve Türkiye'den geldikleri bildirildi. İlticaları çoktan beri kabul edilmiş olan kişilerin, aile birleşimi veya Alman vatandaşlığına geçmek gibi nedenlerle kuruma başvurmaları sırasında iltica hakkının iptali için davanın açıldığı ifade edildi. Uyarılar ve iltica hakkındaki bazı olumsuz gelişmeler üzerine Federal Parlamento'da yapılan özel oturumda PDS, Yeşiller, SPD ve FDP'den milletvekilleri hükümeti ve özellikle Otto Schily'yi aceleci davranıp kazanılmış hakları yok etmekle eleştirdiler.

ÖNCEKİ HABER

Bu kez de paneli bastılar

SONRAKİ HABER

Görev sırası Talat'ta

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...