06 Kasım 2004 22:00

Ödenmemiş emek gücü
   8 milyar saati buluyor

İsviçre Federal İstatistik Dairesi'nin ilk defa yaptığı bir araştırmanın sonucu çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi.

Paylaş
İsviçre Federal İstatistik Dairesi'nin ilk defa yaptığı bir araştırmanın sonucu çarpıcı bir gerçeği gözler önüne serdi. Araştırma, ülkede piyasaya sunulan toplam işgücünün 8 milyar saatlik kısmının karşılığının ödenmemiş işgücü olduğunu ortaya çıkardı. Bu süre ise yaklaşık 250 milyar İsviçre Frank'ına denk geliyor.

Yük kadınlarda Araştırmanın ortaya çıkardığı bir başka gerçek ise bu sürenin üçte ikisinin kadınlar tarafından yapılan işlere ait olması. Daha çok ev işleri, çocuk bakımı ve kadınlar tarafından yerine getirilen serbest meslek dallarında rastlanan karşılığı ödenmeyen iş süresi, hem harcanan zaman hem de karşılığı bakımından iş yaşamında yer alan kadınları etkiliyor. Federal İstatistik Dairesi ise ortaya çıkarılan bu sürenin ve karşılığının İsviçre Ulusal Ekonomisi'nin yıllık brüt ödeme tutarının yaklaşık yüzde 70'ine denk geldiğini tahmin ediyor. Erkeklere göre daha çok kadın emeğinin geçerli olduğu iş alanı olan, günlük ev işlerini kapsayan sektörde harcanan işgücü, ödenmeyen 8 milyar saatlik işgücünün dörtte üçünü oluşturuyor. Bu alanda yutulan tutar 6 milyar saate denk düşen 172 milyar Frank. Bunu 49 milyar Frank ile çocuk bakımı, 27 milyar Frank'ını ise serbest çalışma alanları takip ediyor. Toplam miktar ise İsviçre'de kişi başına aylık arz edilen ortalama iş gücünün üç saatinin kaybolması anlamına geliyor.

OECD'den rapor Federal İstatistik Dairesi'nin araştırma sonuçlarını açıkladığı sırada, OECD de İsviçre'nin iş yaşamında, ailenin genel yapısını göz önüne almadığını vurguladı. Portekiz, Yeni Zelanda ve İsviçre'de yapılan araştırma sonucuna istinaden İsviçre'ye bir dizi önlemler önerisinde bulunuldu. Bu önlemler arasında çocukların okul öncesi ve okul dönemi boyunca sunulan sosyal, ruhsal ve bedensel danışma yerlerinin ve burada verilen hizmetlerin kapsamının artırılması, kadınların iş yaşamına daha aktif katılımını sağlamak amacıyla gün boyu hizmet veren çocuk bakım merkezleri ve yuvaların sayısının arttırılması, küçük çocukları olan ve çalışan ailelerin belirli bir süre yarım gün çalışmasına ve sonra da tekrar eski çalışma sistemine geçişine olanak sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması, iş yerlerinin çalışma koşullarının aile yaşamını göz önüne alacak biçimde yeniden düzenlenmesi vb. önlemler raporun ağırlık noktasını oluşturuyor. İsviçre'nin kadın nüfusunun yüzde 72'si çalışırken bu oran erkeklerde yüzde 85. Çalışan kadınların yüzde 45'i yarım gün işlerde çalışıyor. Hem anne hem de çalışan kadınların oranı yüzde 75 iken, çalışan evli çiftlerin oranı yüzde 60. Hükümet yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, uluslararası araştırmacıların sunduğu raporu ciddiye aldıklarını ve bu yönde gerekli düzenlemelerin yapılmaya çalışıldığını, ancak bazı sebeplerden dolayı işleyişin yavaş olduğu dile getirildi.

ÖNCEKİ HABER

Hazine tahsil edemiyor
   fatura halka kesiliyor

SONRAKİ HABER

'Fırtına çok yakın'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa