05 Kasım 2004 22:00

'Anahtar Kürt kimliği'

Alman Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Roth, bölgede yaptığı incelemelerin ardından "Kürt kimliğinin kabulünün AB'ye giden yolda anahtar olduğunu" söyledi. Roth; diyalog, barış ve adaletin de bu yolun vazgeçilmez parçaları olduğunu ifade etti.

Paylaş
Alman Yeşiller Partisi heyeti, bölgedeki incelemelerinin ardından Diyarbakır'da bir basın toplantısı düzenledi. Gezisi boyunca yaptığı görüşmelerde AB sürecinin demokratikleşme üzerindeki olumlu etkilerini herkesin dile getirdiğini belirten Yeşiller Partisi Eşbaşkanı Claudia Roth, "Kürt sorununun çözümü, Kürt kimliğinin kabul edilmesi AB'ye giden yolda anahtar rol oynuyor" diye konuştu. Diyalogun, barışın ve adaletin de bu yolun vazgeçilemez parçaları olduğunu anlatan Roth, bölgeye 18 yıldır geldiğini ve bu kez değişimi, insanların geleceğe umutla baktığını gördüğünü belirtti. Roth, Güneydoğu'da bir kardeş şehir uygulaması için girişimlerde bulunacaklarını da söyledi. Claudia Roth, Dedeman Oteli'nde düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin demokratikleşme sürecine çok büyük önem verdiklerini, demokratikleşmeyi hem Türkiye için, hem de bölge için istediklerini belirtti.

Eşit haklar Bölgenin ekonomik açıdan yeniden yapılanması için, siyasi, sosyal ve kültürel açıdan eşit hakların yerine getirilmesinin önemli olduğunu kaydeden Roth, bunun için en önemli ve ilk koşulun da şiddetten vazgeçilmesi olduğunu düşündüklerini bildirdi. Roth, şöyle devam etti: "Silahların artık susması gerektiğine inanıyoruz. Bunun için silahsızlanmanın önemli olduğunu, bir af uygulamasının yürürlüğe girmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Köylerin yeniden yapılanmasının çok önemli olduğunu söylüyoruz. Yeni çıkarılan Tazminat Kanunu, gerçekten çok olumlu bir adım. Aynı zamanda koruculuk sisteminin değiştirilmesi, kaldırılması yönünde adımların atılması da bu yolda yararlı olacaktır."

Tank satışına karşı Roth, Türkiye'nin modernizasyonu ve çevre konularında desteğe ihtiyacı olduğunu, Türkiye'nin mutlaka bir tanka ihtiyacı olmadığını belirterek "Müzakere sürecinin sonunda Türkiye'nin sadece siyasi kriterleri yerine getirip getirmediğine bakılmayacak, aynı zamanda ekonomik kriterler de önemli rol oynayacak. Bunun için Türkiye'de bölgesel farklılığın çok olduğunu unutmamamız gerekir. Bu farklılıkların aşılması için alınacak tankların yararlı olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Kardeş şehir Roth, Türkiye'deki bütün insanlara, resmi yetkililere, hükümet, parlamento temsilcilerine çağrıda bulanarak; "Kendi ülkenizi daha iyi tanımak gerekiyor demek istiyorum" dedi. Türk ve Alman şehirleri arasında birçok kardeş şehir uygulaması olduğuna değinen Roth, "Fakat bu bölgede, Güneydoğu'da bir kardeş şehir uygulaması yok. Bunun için girişimlerde bulunacağız" diye konuştu. "Irak'a, Türkiye tarafından operasyon yapılabileceği" yönündeki bir soru üzerine Roth, askeri bir operasyonun Türkiye tarafından yapılacağını tahmin etmediğini söyledi.

ÖNCEKİ HABER

YÖK lağvedilsin

SONRAKİ HABER

Ekim Devrimi - 2

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...