05 Kasım 2004 22:00

Özelleştirme lobisi iş başında

Hükümetin satışa çıkardığı kuruluşlar için dünya tekelleri lobi faaliyetine başladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yurt dışında sürdürdüğü satış görüşmelerine karşılık dev şirketler de Türkiye'de lobi yapıyorlar.

Paylaş
Hükümetin satışa çıkardığı kuruluşlar için dünya tekelleri lobi faaliyetine başladı. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan'ın yurt dışında sürdürdüğü satış görüşmelerine karşılık dev şirketler de Türkiye'de lobi yapıyorlar. Başbakan Tayyip Erdoğan ile görüşmeye kadar varan lobi faaliyetlerinde dev şirketlerin gözü Telsim, Türk Telekom ve Erdemir'de. Şirketler Ankara'da yaptıkları görüşmelerin duyulmaması için de büyük dikkat gösteriyorlar. Şirketlerin ilgilendikleri kuruluşlar arasında ilk sırayı Telsim alıyor. Uzan Grubu'ndan Tasarruf Mevduatları Sigorta Fonu'na geçen ve Fon'un bir an önce elinden çıkarmak istediği Telsim'in satışı Türk Telekom'dan sonra yapılacak. Ancak fırsatçı şirketler şimdiden yöneticilerini Türkiye'ye göndererek çeşitli temaslarda bulunmaya başladılar. Alman Telekom şirketi Deutshce Telekom 51 milyar dolarlık cirosuyla Telsim'le ilgilenenler arasında. Kulislerde Deutche'nin yanı sıra Fransa Telekom'a ait Orange'nin adı da geçiyor. Dikkat çeken nokta ise Telsim ile ilgilenenlerin hepsinin devlet şirketi olması. Orange de 50 milyonu aşan cep telefonu abonesiyle dünyanın büyük GSM operatörlerinden biri. Dünyanın en büyük GSM operatörü Vodafone de 72.5 milyar dolarlık cirosu ve 26 ülkedeki 140 milyon abonesiyle Telsim'e gözünü dikmiş durumda. Yine TMSF tarafından el konulan Uzanlar'ın çimento fabrikaları da yabancı tekellerin ilgilendiği kuruluşlar arasında.

Erdemir iştah kabartıyor ABD'li çelik devleriyle rekabet edebilen ve Türkiye'nin tek yassı demir çelik üreticisi Erdemir de iştah kabartan kuruluşlar arasında. Erdemir'in taliplileri arasında rakibi Amerikalı çelik üreticisi US Steel bulunuyor. İngiliz vatandaşı Latshmi Mittal'a ait Mittal Steel de Erdemir'e talip. Bazı yabancı gazetelerde Mittal Steel'in şimdiden Erdemir'in yüzde 9.5 oranında hissesini topladığı yer aldı. Erdemir'in Fransız taliplisi Arcelor ise işi Başbakan Erdoğan ile görüşmeye kadar vardırdı. Avrupa Birliği kozları arasında kullanılmak istenilen Erdemir için Arcelor Paris ziyareti sırasında Başbakan Erdoğan'la görüştü.

Telekom'a talip fazla Türk Telekom da yabancı şirketlerin gözdeleri arasında. Kasım sonuna kadar ihaleye çıkacak Telekom'un satışıyla 39 milyar dolar ciroya sahip Telecom Italıa, 125 milyar dolar aktifleri bulunan France Telecom, 35.7 milyar dolar ciroya sahip İspanyol Telefonica, 24 milyar dolar cirosu bulunan Güney Afrikalı MTN Groupe ve Asya'nın güçlü telekom şirketlerinden Malezya GSM'nin ilgilendiği belirtiliyor. Bu arada enerji özelleştirmeleri de tekellerin dikkatini çekiyor. İlk aşamada BOTAŞ'ın gaz ihalesi için rekabet yaşanacak. Bu ihalede adı geçen şirketler arasında Koç Holding ve holdingin enerji alanındaki çalışmalarındaki ortağı ABD'li petrol şirketi Statoil, İngiliz BP, İngiliz Hollanda ortaklığı Shell gibi devler bulunuyor.

ÖNCEKİ HABER

Eski ETA liderlerinden silah bırakma çağrısı

SONRAKİ HABER

DEVİR ZAM GETİRECEK

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...