05 Kasım 2004 22:00

Daha pervasız olacak

ABD Başkanı Bush, yeniden seçilmesinin ardından en önemli gündemlerini bir basın açıklamasıyla duyurdu.

Paylaş
ABD Başkanı Bush, yeniden seçilmesinin ardından en önemli gündemlerini bir basın açıklamasıyla duyurdu. Seçimin sonucu olarak "siyasi sermaye kazandığını" ve şimdi bu sermayeyi harcayacağını ilan eden Bush; ekonomik ve siyasi alanda bir dizi hak gaspı ve saldırı politikasının sinyallerini verdi. Bush'un önceliklerinin sosyal güvenlik sisteminin parçalanarak özelleştirilmesi, zenginlerden daha az vergi alınması ve "terörle mücadele"nin şiddetlendirilerek devam etmesi olduğu belirtiliyor. ABD Başkanı, aldığı yüzde 51'lik oy ile, bütün bu konularda "halk desteği"nin arkasında olduğunu hesaplıyor.

Şeriatçılar bastırıyor Bush yönetimine tam destek veren Hıristiyan şeriatçıları da, kendi talepleri için bastırmaya başladılar. Evanjelist grupların temsilcileri, "Hıristiyan muhafazakârlar, rekor oranda sandığa giderek oy kullandılar. Bu nedenle gündemimizdeki en önemli maddeler için bastıracak ve seçim sonuçlarında önemli payımız olduğunu söylerken hiç çekinmeyeceğiz" diye konuştular. New York Times gazetesi, aşırı sağcı bir Bush kampanyası mensubunun yazdığı bir notu ele geçirdi. Notta, "Bu seçimi Bush için kazanan, muhafazakâr Hıristiyanlar ve 'değerler'e önem veren seçmenler olmuştur. Cumhuriyetçi Parti liderliğinin bunu unutmaması önemli. Liberaller, medya ve parti içindeki bazı kesimler, başkandan 'ülkeyi birleştirmesini' isterken, ona seçimi kazandıran müttefiklerini bir kenara itmesini istiyorlar aslında" deniliyor. Irkçı-şeriatçı kesimin en önemli gündemlerinden biri, kürtaj hakkının yasadışı ilan edilmesi. Yüksek Mahkeme'de önümüzdeki aylarda emekliye ayrılacak hakimlerin yerine, bu kesime bağlı hakimlerin getirilmesi mümkün olabilecek.

Kabine değişikliği Diğer yandan, Bush yönetimi, kabinesinde de değişiklikler planlıyor. Medyaya yansıyan haberlere göre, Adalet Bakanı John Ashcroft ve İç Güvenlik Bakanı Tom Ridge, muhtemelen istifa edecek. Dışişleri Bakanı Colin Powell ve 72 yaşındaki Savunma Bakanı Donald Rumsfeld'in de, yeni dönemde koltuklarında olmayacağı söyleniyor. Gözlemciler, Dışişleri ve Savunma Bakanlıklarına; Condoleezza Rice ve Paul Wolfowitz gibi "şahinlerin şahini" isimlerin gelebileceği kanısında. Bu durumda, Bush'un yeni dönemde İran ve Suriye üzerindeki baskısını artırması, hatta Türkiye'nin komşusu olan bu iki ülkeye askeri saldırı düzenlemesi ihtimal dahilinde.

ÖNCEKİ HABER

Yaşamla ölüm arasında

SONRAKİ HABER

Resmi işkence itirafı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...