04 Kasım 2004 22:00

Brüksel'den sinyal yok

Hükümetin umutlu olduğu Brüksel'deki zirveden, Türkiye için olumlu bir sinyal gelmeyecek. Zirve sonrasında yayınlanacak olan bildiride Türkiye'ye dair tek ibare, "Türkiye hakkındaki kararlar, 17 Aralık'ta verilecektir" olacak.

Paylaş
Avrupa Birliği (AB) devlet ve hükümet başkanları, 17 Aralık zirvesi öncesinde Brüksel'de bir araya geldi. Liderler, birliğin iç meselelerinin yanı sıra, genişleme ve Türkiye'nin üyeliğini de ele alacak. Zirve sonrası yayınlanacak bildirinin taslağında, sadece, "Türkiye hakkındaki karar 17 Aralık'ta verilecek" ifadesinin yer aldığı belirtildi. Basına sızan bilgilere göre, taslak metindeki bu değişikliğin nedeni, Fransa'nın tutumu. AB liderlerinin Brüksel'deki 'ara zirve' toplantısı sonunda yayınlanacak olan bildirinin taslağında, 'Türkiye konusundaki karar, aralık zirvesinde verilecek' ifadesinin dışında herhangi bir görüşe yer verilmedi. Taslak bildiride genişleme konusuna 2 paragraf ayrıldı ve bu paragraflarda AB Komisyonu'nun 6 Ekim'de 4 aday ülkeyle ilgili yayınladığı ilerleme raporları konusunda bilgi alındığı ve kararın aralık ayı zirvesinde verileceği belirtildi. Oysa, edinilen bilgilere göre zirve sonunda yayınlanacak bildirinin ilk halinde, Türkiye'yi 'cesaretlendirici' bir tavır içine giriliyor, Türkiye'deki reformlardan övgüyle söz ediliyor ve AB Komisyonu'nun 'Kopenhag Kriterleri yeterli ölçüde yerine gelmiştir' görüşüne atıfta bulunularak, bununla ilgili kararın aralık ayında alınacağı belirtiliyordu. Ancak bu yaklaşım, özellikle Fransa'nın müdahalesiyle benimsenmedi ve 'renk vermeyen' ifadeyle konu geçiştirildi. Fransa, 2005 Ocak ayından itibaren 'tarama sürecinin' hemen başlatılması; 2005 sonu ya da 2006 başlarında müzakerelere başlanmasını önerecek. Zirvede adalet ve içişleri, yasadışı göçe karşı mücadele, işsizlik, AB'nin sosyal boyutu ve rekabet gibi konular masaya yatırılacak. 1 Kasım'da işbaşı yapması öngörülen, ancak Avrupa Parlamentosu'ndan henüz güvenoyu almayan yeni AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'nun durumu da zirvenin gündem maddeleri arasında yer alıyor. Zirveye katılacak olan Irak Geçici Yönetimi Başbakanı Iyad Allavi'ye 'pozitif bir sinyal' verilmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, AB Dönem Başkanı Hollanda Dışişleri Bakanı Bernard Bot, Irak'taki seçim sürecine ve ülkenin güvenlik yeteneklerinin geliştirilmesine katkıda bulunacaklarını, seçim sonrası da Irak-AB arasında ticaret işbirliği anlaşması önerisinin gündeme getirileceğini söyledi.


TARTIŞMALAR 'GİZLİ' YAPILACAK Avrupa kamuoyu önünde Türkiye tartışmasını yapmak istemeyen Avrupalı siyasiler, 17 Aralık'a kadar Türkiye-AB sürecini kapalı kapılar ardında ele almak istiyorlar. AB üyesi ülkelerde Türkiye konusunun çok farklı alana çekilmesi tartışmaların sağlıklı zeminde yapılmaması ve konunun medya da ele alınış biçimi sağduyulu AB siyasilerini rahatsız ediyor. Brüksel'de 4-5 Kasım'da yapılacak AB ara zirvesinde de Türkiye tartışmasının kapalı kapılar ardında yapılması konusunda AB üyesi ülkeler arasında görüş birliği sağlandığı belirtiliyor. AB Dönem Başkanı Hollanda Türkiye tartışmasının 17 Aralık'tan önce yapılmaması için büyük çaba sarfediyor. Brüksel'de yapılacak ara zirvede Papadopulos, Türkiye ile ilgili 17 Aralık'ta izleyecekleri politika konusunda, AB liderlerinin nabzını yoklayacağı bildiriliyor.


UDF KESİN KARŞI Türkiye'nin AB üyeliğine şiddetle karşı çıkan Fransa Demokrasi Birliği Partisi (UDF) lideri François Bayrou'nun, Fransız Ulusal Meclisi Genel Kurulu'nda Türkiye konusunda oylamaya gidilmesi için Meclis Başkanlık Divanı'na başvurduğu belirtiliyor. Fransa'da yayımlanan Liberation gazetesinin haberine göre, gündeme alınması hükümetçe istenmediği için Bayrou tarafından sunulan karar taslağının 17 Aralık zirvesinden önce oylanması mümkün görünmüyor. Türkiye'yle AB arasında 'imtiyazlı ortaklık' isteyen karar taslağı ise, Ulusal Meclis Dışilişkiler Komisyonu tarafından 6'ya karşı 15 oyla reddedildi. Liberation, François Bayrou'un özellikle bu taslağı savunma amacıyla Dışilişkiler Komisyonu'na üye yazıldığını kaydetti. Habere göre Bayrou, bu niyetle kendi partisinden bir milletvekilini oylama öncesi Komisyon'dan istifa ettirdi. Dışilişkiler Komisyonu'nda reddedilmekle birlikte UDF, Meclis tüzüğünün kendisine tanıdığı yetkiye dayanarak, taslağı Genel Kurul'a sunmak üzere yeni başvuruda bulundu.

ÖNCEKİ HABER

Çocuksuz kalmak!..

SONRAKİ HABER

Chirac ertelemeyi önerecek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...