04 Kasım 2004 22:00

Che'den önceki Che

"Merkez İstasyonu" filmiye yol hikayeleri anlatmaktaki başarisini kanitlayan yönetmen Walter Salles; Che'nin 23 yaşinda bir arkadaşiyla gerçekleştirdigi Latin Amerika seyahatini anlattigi "Motorsiklet Günlüğü"nde çıtasını daha da yükseltiyor.

Paylaş
Ernesto Che Guevara, dünya tarihinin en önemli simalarından birisi. Uslanmaz bir devrimci. Başta Latin Amerika olmak üzere dünyanın hemen her köşesinde bir idol haline gelmiş Arjantin'li gerilla lideri. Ernesto Che Guevara'nın yalnızca Ernesto Guevara olduğu; yani arkadaşı Alberto Granado ile birlikte çıktığı Latin Amerika yolculuğu sırasında tuttuğu günlüğe "ben olmadan önceki ben" olarak not düştügü günleri anlatan "Motrosiklet Günlüğü" bugün gösterimde. Guevara ve Granado'nun bu yolculuk hakkında tuttukları notlardan Jose Rivera'nın senaryolaştırdığı bu film; yalnızca tarihi bir kişiliğin dönüşümünün evrelerini başarıyla aktardığı için değil; harika bir yol filmi olduğu için de haftanın en iyisi. 1995 yılında çekitiği "Merkez İstasyonu" filmiyle Brezilya'nın kalbine doğru yapılan bir başka yolculuğu şiirsel uslûbuyla anlatmayı başaran Walter Salles'ın yine benzer bir dili tutturduğu ve yol hikayeleri anlatmakta giderek ustalaştığı söylenebilir.

Abartmadan Che'nin Latin Amerika'ya yaptığı bu yolculuğun onun hayatındaki önemi 'devrim'le az çok ilgilenmiş herkesin malumudur. Işte bu hikaye yönetmen Walter Selles ve senarist Jose Rivera'nın elinde sade, ama bir o kadar da etkili bir hal alıyor. Film tıp sonuncu sınıfta olan Ernesto Guevara ve biyokimyacı Alberto Granado'nun yıllardır özlemini kurdukları Latin Amerika turu için yaptıkları hazırlıkları anlatarak başlıyor hikayesine. Yıl 1952; 23 yaşındaki Ernesto ve 29 yaşındaki Granado, Andlar üzerinden Şili kıyıları boyunca, Atacana Çölünü geçerek Peru Amazonu'un içlerine oradan da Venezüella'ya varmak istemektedirler. Eski bir 1939 Norton 500 model motosikletle, başlayan bu yolculuk motorun kisa bir süre iflas etmesiyle yaya olarak ya da otostop yapilarak devam ettirilir.

Büyük degişim Herşeyden önce filmin Che'nin popülaritesinden yararlanıp ona büyük sözler söyletmek; bulunduğu yaşın üzerinde anlamlar yüklemek gibi bir derdi olmadığını söylemek gerekiyor. Yönetmen Salles hikayeyi anlatırken; herhangi iki Latin gencini anlatır gibi davranıyor. Önceleri 'eğlence'li olarak düşünülen bu yolculugun ilerleyen safhalarinda, iki gencin hem Latin Amerika'nın kökleriyle hem de gerçekleriyle yüzleşmelerine tanıklık ediyoruz. Gençlerin; yerli hakların durumu, tarihin yağmalanması, köylülerin topraklarının elinden alınması, fabrikalardaki eziyetler ve daha bir çok görüntü karşısında yaşadıkları değişimler onları daha farklı düşünmeye itiyor. Salles'in kamerasına yansıyan mükemmel görüntüler, sürekli değişen çevre seyirciyi de beraberinde bir latin Amerika gezisine çıkartıyor. Orta-üst sınıfa mensup Ernesto'nun arasıra tutan astım krizleri arasında, Latin Amerika'nın kalbine doğru yaptığı bu yolculuk onun hayatının unutulmaz bir parçası haline geliyor. Amazon'un bir yakasında Ernesto Guavera olan genç; doğum gününü cüzzamlılarla birlikte kutlamaya karar verip karşı kıyıya yüzmeyi başardığında ise Che olmaya karar veriyor artık.

Müzikler, oyunculuk Filmin öne çıkan özelliklerinde birisi de müzikleri. Gustavo Santaolalla'nın yaptığı müzikleri hem dönemin öne çıkan müziklerinin hem de yerel halkın müziklerinin kullanıldığı bir ziyafete dönüşüyor. "Paramparça, Aşklar, Köpekler" ve şu siralarda ülkemizde de gösterilen "Kötü Eğitim" filmleriyle tanıdığımız Gael Garcia Bernal son kuşağın en başarılı oyuncularından birisi olduğunu bir kez daha kanıtlıyor. "Motorsiklet Günlüğü", her yönüyle iyi bir film. Gençlik filmi, yol filmi ve hatta macera filmi. Nasıl görmek isterseniz. Ve tabi bir de Che'den önceki Che'yi...


Motosiklet Günlüğü Orijinal Adi:Motorcycle Diaries Yönetmen:Walter Salles Oyuncular:Gael Garcia Bernal, Rodrigo De La Serna, Mia Maestro Senaryo:Jose Rivera Müzik:Gustavo Santaolalla Yapim:2004, ABD Tür:Dram / Macera Süre:124 dk.

ÖNCEKİ HABER

Öğrenciler fakültelerine sahip çıktı

SONRAKİ HABER

Annesiz kalmak...

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...