04 Kasım 2004 22:00

Utandıran görüntüler

Köye geri dönüş yapan 3 aile, 'eğitim görülemez' raporu verilen harabe okul binasının lojman, derslik ve tuvaletine sığındı.

Paylaş
Diyarbakır'ın Silvan ilçesine bağlı Dolapdere (Şêliman) köyüne 8 yıl sonra geri dönüş yapan 3 aile, 'eğitim öğretim görülemez' raporu verilen harabe okul binasının lojman, derslik ve tuvaletine sığındı. Büyük zorluklar içerisinde yaşam mücadelesi veren aileler, okulun onarılıp eğitime açılması durumunda, tamamen perişan olacaklarını belirtiyor. Dolapdere köyü, 1994 yılında askerler tarafından "güvenlik" gerekçesiyle boşaltıldı. Köyde bulunan 45 ev ise ateşe verildi. Köylülerin çoğu da Diyarbakır'a göç etmek zorunda kaldı. Köye geri dönüşlerin serbest bırakılmasının ardından 2002 yılında 10 aile köylerine geri döndü. Ailelerden bazıları su, elektrik ve telefonun olmadığı köyde kendilerine ev yaparak yaşamlarını burada sürdürmeye başlasa da, 3 aile olanaksızlıklar nedeniyle, "Eğitim-öğretim görülemez" raporu verilen Dolapdere İlköğretim Okulu'nun lojman, tuvalet ve sınıflarına yerleşti. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün okulu onarıp eğitim öğretime açmayı planlaması üzerine köylüler harabe okul binasından da çıkmak zorunda kalacak.

Çaresizlik içindeler Köye 3 yıl önce geri dönüş yapan Hikmet Atan'ın 10 kişiden oluşan ailesi, okulun dersliğinde yaşıyor. Köye döndükten sonra yıkılan evini onarma imkânı olmadığı için buraya yerleşmek zorunda kaldığını belirten Atan, "Köyümüz, 1994 yılında yakıldı. Tüm hayvanlarımız ve toprağımızı kaybettik. O dönem, canımızı zorla kurtarabildik. Diyarbakır'da 8 yıl kaldıktan sonra, geri dönüşlerin serbest olmasıyla birlikte, köyümüze döndük. Eski evi onarma imkânımız yok. Bu okulda kalıyoruz. Şaşırıp kalmışız. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Kendi evimi yapmak için elimde hiçbir olanak yok" diye konuştu. Atan'ın annesi Belkize Atan da, "Biz mecbur kaldık, çaresizlikten okul binasında yaşıyoruz. Herkes kendine bir ev yaptı. Allah da biliyor ki imkânlarımız yok. Hayvanlarımızı barındıracağımız bir yer de yok" dedi.

Kışı nasıl geçirecekler? Köye geri dönüş yapanlardan Meydin Atan ise, 3 çocuğu ve eşiyle, okulun tuvaletinde yaşıyor. Ev yapacak imkânları olmadığı için okulun yıkık tuvaletine yerleştiklerini söyleyen Atan, çatısı tamamıyla çökmüş tuvaletin üstünü naylon örttüklerini ve 3 yıldır yazın sıcağa ve kışın soğuğa rağmen burada yaşamak zorunda kaldıklarını anlattı. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün 10 yıldır eğitim öğretim görülmeyen ve "Eğitim öğretim görülemez" raporu verilen okulun onarılıp yeniden eğitim öğretime açılması durumunda perişan olacaklarını belirten Atan, şöyle konuştu: "3 yıldır burada zor şartlar altında yaşamımız sürdürüyoruz. Okul onarılıp eğitime açılırsa sığındığımız bu harabeyi de kaybedeceğiz. Okul onarılmadan önce bize bir ev yapılması gerekir. Çaresiziz. Okul eğitime açılırsa biz bu kışın ortasında perişan olacağız."

Okul onarılacak Silvan Milli Eğitim Müdürü Ali Ok, okulda yaşayan ailelerden haberdar olmadığını belirterek, "Bir ay önce, okulun yeniden inşası için ödenek istedik. Ödenek gelince, okulu onarıp eğitim öğretime açacağız" dedi. Köyde yaşayan öğrenciler ise şu an komşu köy ve ilçelerdeki okullara gidiyor.

ÖNCEKİ HABER

'YÖK'e karşı alanlara'

SONRAKİ HABER

Belediyeden belediye malına zarar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...