04 Kasım 2004 22:00

VW'de "sıfır" sözleşme

IG Metall ve Volkswagen (VW) yönetimi haftalar süren TİS görüşmeleri ardından önceki gün anlaştılar. VW'nin 7 maddelik saldırı katoloğu birkaç küçük değişlikle yürürlüğe konulurken işçilerin hakları gasp edildi.

Paylaş
IG Metall ve Volkswagen (VW) yönetimi haftalar süren TİS görüşmeleri ardından önceki gün anlaştılar. VW'nin 7 maddelik saldırı katoloğu birkaç küçük değişlikle yürürlüğe konulurken işçilerin hakları gasp edildi. Oysa anlaşmadan bir gün önce Wolfsburg ve Hannover'de 46 bin işçi üretimi durdurarak ücret artışı ve işgüvenliği talepleri için mücadele edeceklerini göstermişlerdi. 1 Ekim'den itibaren yürürlüğe konulması kararlaştırılan sözleşmenin geçerlilik süresi 28 ay olacak. VW tekelinin bütün dünyada imzaladığı toplusözleşmelerden sorumlu personel müdürü Josef Fidelis Senn, "Öne sürdüğümüz talepleri en önemli noktalarda hayata geçirdik. Bu da VW'nin Almanya'da kalacağı anlamına gelmekte. Çünkü rekabete dayanıklı işyerleri yarattık. Hedefimize ulaştık" dedi. VW tekelinin 2011 yılına kadar üretim giderlerini 2 milyar Euro düşürme hedefine ulaştığını söyleyen Senn, "Akılcı çözümlerle Almanya'nın ve işyerlerinin rekabet gücünü artırılabileceğini ve üretim merkezi olarak korunabileceğini gösterdik" dedi.

Sendika mutlu! IG Metall ve Birleşik İşyeri Temsilciliği (GBR) tarafından yapılan açıklamalarda, "Çok iyi bir uzlaşma oldu, biz memnunuz" denildi. "Mutluyuz, çünkü sorunu daha fazla büyümeden çözebildik" diyen GBR Başkanı Klaus Volkert ise, "Her iki tarafa da teşekkür edilmesi gerekiyor. Çünkü adil bir sözleşme imzalandı" dedi. Ancak VW işçilerinin mutlu olması beklenmiyor. 28 ay boyunca geçerli olacak sözleşmeyle ücretler donduruldu. Ayrıca yeni işe başlayanların ücretleri daha düşük olacak. Diğer yandan çalışma sürelerinin esnekleştirilmesi VW'nin talep ettiği gibi uygulanacak. Artık işçiler 400 saat artı ve eksi olarak zaman havuzlarında biriktirilecek. Böylece işçiler toplam 800 saate kadar çıkabilecek süre için VW tarafından diledikleri gibi çalıştırılacaklar. Ayrıca her işçinin yılda 66 saatlik bir süreyi erken emeklilik için biriktirmeleri de kararlaştırıldı.

ÖNCEKİ HABER

ABD seçimi Türkiye'yi vuracak

SONRAKİ HABER

Enflasyon ekimde yükseldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...