03 Kasım 2004 22:00

Enternasyonel bir taksicinin notları

Sırrı Ayhan, yıllardır bıkmadan usanmadan taksisine binen yolculardan küçük "dilek notları" alıyor ve resimlerini çekiyor. Ayhan, değişik uluslardan en az bin yolcudan 'dilek notları' almış ve resimlerini çekmiş.

Paylaş
Sırrı Ayhan, yıllardır Almanya'nın Düsseldorf kentinde taksicilik yapıyor. Ancak o diğer taksicilerden biraz farklı. Bir yerden bir yere gitmek için taksi çağıran müşteriler de Ayhan'ın "sıradan" bir taksici olmadığını hemen anlıyorlar. Sırrı Ayhan, yıllardır bıkmadan usanmadan taksisine binen yolculardan küçük "dilek notları" alıyor ve resimlerini çekiyor. Ayhan, bu çalışmaya başladığından bu yana, değişik uluslardan en az bin yolcudan 'dilek notları' almış ve resimlerini çekmiş. Bin 'dilek notun'un içinde 40 tanesini kitaplaştıran Ayhan, kitabın adını da "Taxi International" koymuş.

Beşikçi ve Mandela'ya "Taxi International" gerçekten de enternasyonal. Kitap birbirlerini hiç görmeyen, biri Güney Afrika'da diğeri Türkiye'de, ortak özellikleri ırkçılığa ve gericiliğe karşı verdikleri mücadeleden ötürü yıllarca cezaevinde yatan İsmail Beşikçi ve Nelson Mandela'ya adanmış. Sırrı Ayhan, Beşikçi ve Mandela'nın yaptıklarını yıllarca yakından izlemiş. Bir Kürt olarak Ayhan, Türk olan Beşikçi'nin Kürtlere sahip çıkması, sonra da bu yüzden baskı görmesinden dolayı etkilemiş.

İnsanlık ölmemiş Kitapta, tam 40 değişik halktan insanların el yazıları ve resimleri yer alıyor. Günlük yaşamda bir araya gelmeleri zor gibi görünen Eritreli ile Japonyalı, Hindistanlı ile Jamaikalı, Türkiyeli ile Güney Afrikalı "Taxi International"da buluşuyorlar. Amacının insanlar arasında önyargıları kırma, dostluk ve kardeşlik köprülerini kurulmasına hizmet etmek olarak özetleyen Sırrı Ayhan'a göre, kitapta yer alan en ilginç yazı örneğini engelli bir Alman'ın yazdığı yazı oluşturuyor. Ayhan anlatıyor: "Bir gün her zaman olduğu gibi yine yolcu almaya gittim. Karşımda, engelli bir Alman kadın gördüm. İndim, arabasını bagaja koydum, taksiye binmesine yardım ettim. Sonra bana bir şeyler yazması için defteri uzattım, bir şeyler yazmasını istedim. Halinden bezmiş, dertleriyle uğraşan bu insan bana tek bir cümle yazdı: "Engelli biri taksi çağırdığında, genelde taksiciler kızar, ancak bu taksici bana yardım etmekle kalmadı, şimdi de defteri uzatmış içimden geçenleri yazmamı istiyor. Demek ki insanlık daha ölmemiş." Sırrı Ayhan kendisini şöyle anlatıyor: "Kökenim Kürt, gövdem Türk, kollarım Almandır. 15 yıldır Almanya'da yaşıyorum ve buranın güzel şeylerini sahiplenmek istiyorum. Kitabı Almanca yayınlamam nedeni daha çok yabancı insanlarda önyargıları kırmaktır".

ÖNCEKİ HABER

Türkiye nasıl küreselleşti?

SONRAKİ HABER

Yeni partiye geniş destek

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...