03 Kasım 2004 22:00

Vietnam taktiği

Irak'taki ABD işgal güçleri, tıpkı Vietnam'daki gibi, helikopterleri yoğun olarak kullanmaya başladı. Bu taktik, Iraklı sivillerin verdiği can kayıplarını artırıyor.

Paylaş
Irak'taki Amerikan işgal güçleri, son zamanlarda gerçekleştirdiği saldırılarda ve asker rotasyonlarında helikopterleri daha sık kullanıyor. Helikopterler, Vietnam işgali sırasında da bu tarzda yoğun olarak kullanılmıştı. ABD'nin; saldırıların yanı sıra asker sevkıyatı için helikopterleri tercih etmesinin nedeni yollarda direnişçilerin kurdukları pusulara düşme korkusu.

Felluce'de kullanılacak Apache, Kiowa ve Marine Cobra tipi saldırı helikopterlerinin, yaklaşan Felluce saldırısında da yoğun olarak kullanılması bekleniyor. Helikopterler direnişçilerle girilen çatışmalarda kentleri füze yağmuruna tutuyor. Bu da o bölgedeki sivillerin hayatını kaybetmesine neden oluyor.

Psikolojik baskı Amerikalı komutanlar, helikopterlerle alçak uçuş yapabildiklerini ve bunun da kendilerine saldırı üstünlüğü sağladığını belirttiler. Bir komutan, "Askerler karayoluyla gitmek istemiyor ama herkesi havadan götürmemiz mümkün değil" diyerek direnişten duyulan korkuyu gözler önüne seriyor. Helikopterlerin alçaktan uçurulmasının bir nedenin de, Irak halkı üzerinde psikolojik baskı kurmak olduğu belirtildi. Bir süre önce Iraklı kadınlar, işgal ordusu sözcüsü Mark Kimmitt'e çocuklarının helikopter sesleri yüzünden korktuklarını söylemiş, Kimmitt ise "Iraklı çocukların duydukları sesler özgürlüğün sesidir" diyerek yanıt vermişti.

Alçaktan uçuyorlar Helikopterler ilk kez Vietnam'da böylesine aktif olarak kullanıldı. Vietnamlı gerillalar yüksekten uçan helikopterleri Sovyet yapımı SA-7 füzeleri ile vurabiliyorlardı. Bu yüzden helikopterler alçaktan ve hızlı uçmaya başladı. Irak'ta da direnişçiler yüksekten uçan helikopterleri vurabiliyor. Bugüne kadar çok sayıda ABD helikopteri direnişçiler tarafından düşürüldü. Bu yüzden artık alçaktan ve hızlı uçuluyor.


ÜÇ BORU HATTINA SABOTAJ Direnişçiler son iki günde Irak'ın kuzeyinde üç boru hattına saldırı düzenlediler. Saldırıların ardından boru hatlarında yangın çıktığı ve petrol akışının azaltıldığı belirtildi. İlk saldırı, Irak Türkiye boru hatına Riyad bölgesinde düzenlendi. Diğer iki saldırı ise Kushaya bölgesinde gerçekleştirildi. Türk yetkililer ise yaptıkları açıklamada Ceyhan Limanı'na gelen petrol akışının büyük oranda azalmasına rağmen devam ettiğini belirttiler.

Bağdat'ta 9 ölü Dün Irak'ın başkenti Bağdat'ta, havaalanı yolunda bomba yüklü bir aracın infilak ettiği ve 9 kişinin öldüğü bildirildi. Yetkililer, Bağdat'ın uluslararası havaalanına giden ana yolda, bomba yüklü aracın havaalanı çalışanlarını taşıyan otobüse çarptığını açıkladı. Irak'ta dün yaşanan diğer gelişmeler ise şöyle:
  • Uluslararası yardım kuruluşu CARE çalışanı İngilitere vatandaşı Margaret Hassan'ı kaçıran grup, İngiliz birliklerinin Irak'tan çekilmemesi halinde rehineyi Ebu Musab Ezzerkavi'ye teslim edeceklerini açıkladı.
  • Irak'ta Radim Sadık isimli Lübnan asıllı bir Amerikan vatandaşı kaçırıldı.
  • Amerikan uçakları, Felluce'yi yine bombaladı. ABD ordusundan yapılan açıklamada, hava saldırısında bir silah deposu ile direnişçilerin komuta karargahının vurulduğu iddia edildi.
  • Bağdat'ın kuzeyindeki ABD üssü yakınlarında düzenlenen havan topu saldırısında 1 çocuğun öldüğü, 3 çocuğun yaralandığı belirtildi.
  • Irak'ta dört Ürdünlü kamyon şoförü kaçırıldı.

  • ÖNCEKİ HABER

    Bush zaferini ilan etti

    SONRAKİ HABER

    Filistin'de iktidar çekişmesi

    Sefer Selvi Karikatürleri
    Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
    Evrensel Ege Sayfaları
    EVRENSEL EGE

    Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...