02 Kasım 2004 22:00

Eviniz yoksa gülün!

Avusturya'da bir grup doktor, sokakta yaşayan insanlara "gülme" üzerine ders vermeye başladı. Proje, bu ay başlarında ülkenin güneyindeki Graz kentinde hayata geçirildi. Çalışmanın ilgi görmesi üzerine, ilticacılar dahil olmak üzere diğer kesimlerin de "gülme öğrencisi" olarak derslere alınacağı bildirildi.

Paylaş
Avusturya'da bir grup doktor, sokakta yaşayan insanlara "gülme" üzerine ders vermeye başladı. Proje, bu ay başlarında ülkenin güneyindeki Graz kentinde hayata geçirildi. Çalışmanın ilgi görmesi üzerine, ilticacılar dahil olmak üzere diğer kesimlerin de "gülme öğrencisi" olarak derslere alınacağı bildirildi. İngiliz The Guardian gazetesinin haberine göre, yoksullara gülme dersleri, Profesör Leopold Neuhold gibi uzmanların gözetiminde veriliyor. Neuhold, "En iyi ilaç gülmektir" başlığı ile dört ayrı bölgede evsizlere hitap etti. Tanınmış profesör, "Bu harika bir proje. Evsizlerin en önemli sorunlarından biri, toplumun kapısından içeri adım atabilmek. Umarız programımız, bu yönde bir ilk adım olur" diye konuştu.

Sertifika alacaklar Evsizleri "güldürme" projesi, Megaphon adlı dergi tarafından finanse ediliyor. Prof. Neohold, programı alan ilk 30 evsizin "zorluklar karşısında mizahın önemini öğrendiklerini" belirterek, "Kursumuzu bitiren herkese bir sertifika verilecek. Eminim bu, saygınlıklarını kazanmaları için faydalı olacaktır" dedi. Graz Üniversitesi, gülmenin bağışıklık sistemini nasıl güçlendirdiği ve özgüveni artırdığı gibi konularda önemli araştırmalara imza atmıştı.

Gülmenin önemi Berlin Üniversitesi'nden "gülme uzmanı" Prof. Günther Sickl, gülmenin önemini şöyle anlattı: "Dolu dolu gülerken 80 civarında kas hareket eder. Ve beden çok iyi bir egzersiz yapmış olur. Öyle ki, bu tarz güldüğümüzde midemize kramplar girdiği olur. Kalp daha hızlı atar, kan basıncı artar ve nefes alma hızlandıkça, kandaki oksijen düzeyi yükselir. En önemlisi, beynin kendi uyuşturucuları olan endorfinler harekete geçer. Bunlar da insanda bir hoşluk hissi yaratır. Birçok doktor, endorfinin en iyi doğal ilaç olduğu kanısında. Gülme durduğunda ise kan basıncı düşer ve stres hormonları azalır. Bu da bağışıklık sisteminin gücünü pekiştirir." Gelişmiş kapitalist ülkelerde, gülmeyi unutan insanlara "zoraki gülme kursları" verilmesi, sık görülüyor. Almanya ve Avusturya'da birçok bölgede özel "gülme kulüpleri" bulunmakta. Burada insanlar gülme alıştırmalarından fıkralar anlatmaya dek, pek çok "teknik" kullanarak gülmeye çalışıyorlar. Özellikle Almanya'da insanların bu tarz kulüp ve kurslara büyük ilgi gösterdiği, hatta özel "gülme tatilleri" ve "gülme turları" düzenlendiği belirtiliyor.

ÖNCEKİ HABER

Göçük iki can aldı

SONRAKİ HABER

Bush zaferini ilan etti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa