02 Kasım 2004 22:00

Arjantin borç affı istiyor

Üç sene önce borçlarını ödeyemeyeceğini ilan ederek donduran Arjantin hükümeti şimdi de borçlarının affedilmesini istedi.

Paylaş
Arjantin hükümeti, yaklaşık üç sene önce dondurduğu borç ödemelerine yeniden başlamak için Amerikalı maliye yetkililerine bir plan sunduğunu açıkladı. Arjantin, 2001 yılında sürüklendiği ekonomik kriz nedeniyle özel kişi ve kurumlardan aldığı borçların geri ödemesini durdurmuştu. Yeni planda ise bu borçlardan 100 milyar dolarlık bir kısmının affedilmesi isteniyor. Arjantin hükümetinin sunduğu planı alacaklı kuruluşlardan kimileri "kabul edilemez" bulduklarını şimdiden ilan etti. Üç sene önceki krizi büyük ölçüde atlatan Arjantin'de ekonomi yeniden büyüme eğiliminde. Ancak borç ödemeleri konusu Devlet Başkanı Nestor Kirchner'in başını ağrıtmaya devam ediyor.

IMF baskısı Uluslararası Para Fonu ile (IMF) zengin ülkelerin hükümetleri; borçlu olduğu kişi ve kurumlarla uzlaşmaya varması için Arjantin'e baskı yapıyor. Bu konuda en büyük tepki İtalya, Almanya ve Japonya'dan geliyor. Bu ülkelerde binlerce kişi, Arjantin'in devlet tahvillerine yatırım yapmıştı. Buenos Aires hükümetinin yeni teklifini eleştiren kimi kurumlar, planda verdikleri borcun nominal değerinin dörtte birinin, yani her bir dolar için 25 sentin önerildiğini söylüyor. Teklifin yapılış şeklini de eleştiren alacaklı temsilcileri, gerçek bir pazarlık fırsatı tanınmadığını belirtiyor. Bunlardan bazıları borçlarını geri almak için mahkemelere başvuruyor. Arjantin hükümetiyse daha fazla ödeme yapmaya ekonomisinin elvermeyeceğini söylüyor. Alacaklılara daha fazla teklif etmeleri, siyasi açıdan da riskli bir karar olabilir. Amerikalı maliye denetçilerine iletilen teklif, önümüzdeki günlerde alacaklılara da sunulacak. Birkaç hafta içinde yanıt vermeleri istenen alacaklıların ilk tepkilerine bakılırsa, sorun kısa vadede çözülecek gibi görünmüyor.

ÖNCEKİ HABER

VW'de uyarı grevine devam

SONRAKİ HABER

Maaşlar 8 Kasım'da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...